Διεθνή

Sky News: Η επίσκεψη Μπάιντεν στη Μ. Ανατολή έγινε πιο περίπλοκη

Sky News: Η επίσκεψη Μπάιντεν στη Μ. Ανατολή έγινε πιο περίπλοκη

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Abcnews.com

Πιο δύσκολο το διπλωματικό έργο του Αμερικανού Προέδρου.

Τις παρενέργειες που προκαλεί στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη Μ. Ανατολή, το τελευταίο περιστατικό με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα, αναλύει το Sky News.

Όπως ανέφερε ο Αμερικανός ανταποκριτής του βρετανικού τηλεοπτικού καναλιού το ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή «απλώς έγινε πολύ πιο περίπλοκο».

«Δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι κ. Μπάιντεν βρισκόταν ήδη σε δύσκολη θέση, δεδομένου του επιπέδου δυσπιστίας στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, αλλά το περιστατικό στο νοσοκομείο το καθιστά πολύ πιο προβληματικό για τον πρόεδρο.

«Ο Τζο Μπάιντεν είναι σε μια θέση όπου θέλει να προβληθεί ως διαμεσολαβητής ειρήνης, αλλά τώρα θα κάθεται σε μια αίθουσα συνεδριάσεων και θα κοιτάζει φωτογραφίες ενός νοσοκομείου που έχει βομβαρδιστεί με απώλεια πολλών εκατοντάδων ζωών», αναφέρει και προσθέτει ότι «πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει αυτοχαρακτηριστεί ως ηγέτης της «ανθρωπότητας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στέκεται πίσω από το Ισραήλ, αλλά τονίζει και τα ανθρωπιστικά ζητήματα. Βλέπει τον κίνδυνο σε όλο αυτό» και τώρα το έργου του καθίσταται ακόμα πιο περίπλοκο από ότι ήταν.

Υπενθυμίζεται ότι  ήδη ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης στο Αμμάν της Ιορδανίας, όπου θα συζητούσαν τον τελευταίο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς με τον Μπάιντεν.

Η Χαμάς λέει ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, και αν και αυτό δεν έχει επαληθευτεί, «απέχουμε μόλις μερικές ώρες» από την αναχώρηση του Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή.

Το διακύβευμα για τις ΗΠΑ και οι κίνδυνοι στη Μ. Ανατολή

Καθοριστικής σημασίας για την επιρροή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και την αποτροπή επέκτασης του πολέμου σε ολόκληρη την περιοχή είναι το ταξίδι του Μπάιντεν,  ο οποίος αναχωρεί σήμερα για Ισραήλ και αύριο για Ιορδανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να εκφράσει ταυτόχρονα τη στήριξή του στο Ισραήλ, να διαπραγματευτεί έναν μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και να προλάβει μια ευρύτερη κλιμάκωση της κρίσης. «Θα επαναλάβει την πεποίθησή μας ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τη μεγάλη πλειονότητα του παλαιστινιακού λαού, που είναι επίσης θύμα», είπε ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Αυτό το ταξίδι – αστραπή, που θα διαρκέσει περίπου 24 ώρες, θυμίζει την ιστορική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Κίεβο, τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο 80χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος θα επισκεφθεί άλλη μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο – στην ενδέκατη ημέρα του πλέον – στην οποία οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί αταλάντευτη υποστήριξη.

Όμως οι συγκρίσεις σταματούν εδώ. Αυτήν τη φορά το ταξίδι δεν έμεινε επτασφράγιστο μυστικό μέχρι την τελευταία στιγμή, η υποδοχή που επιφυλάσσεται στον Μπάιντεν δεν αναμένεται, όπως στο Κίεβο, ανεπιφύλακτα θερμή και το διακύβευμα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Μετά την επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι το Ισραήλ έχει «καθήκον» να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, από την επίθεση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ.

Καθώς ο ισραηλινός στρατός, που ήδη βομβαρδίζει αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας, ετοιμάζεται για μια χερσαία επιχείρηση, ο Μπάιντεν ξέρει ότι ο κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής αυξάνεται ώρα με την ώρα.

Στις επαφές του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να πετύχει την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο θύλακα. Στην Ιορδανία θα χρειαστεί να λάβει κυρίως από την επιφυλακτική Αίγυπτο τη διαβεβαίωση ότι θα ανοίξει, έστω και προσωρινά, τα σύνορά της για τους αμάχους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Περίπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν ήδη εκτοπιστεί προς τη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Με την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός πρόεδρος, ο αρχηγός του ισχυρότερου στρατού στον κόσμο, θέλει επίσης να στείλει ένα μήνυμα αποτροπής στην Τεχεράνη και τη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ. «Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προς Θεού, το ισχυρότερο έθνος (…) στην ιστορία του κόσμου. Μπορούμε να στηρίξουμε» την Ουκρανία και το Ισραήλ ταυτόχρονα, δήλωσε ο Μπάιντεν την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Ο Μπάιντεν βασίζεται επίσης στις διπλωματικές ικανότητές του: σε μισό αιώνα πολιτικής καριέρας, ο Δημοκρατικός πρόεδρος έχει σχηματίσει, δικαίως ή αδίκως, την πεποίθηση ότι μπορεί να επιλύσει ακόμη και τα πιο περίπλοκα προβλήματα με τις προσωπικές επαφές του.

Ωστόσο, κάθε πρόσθετη βοήθεια στο Ισραήλ θα πρέπει να επικυρωθεί από το Κογκρέσο, το οποίο επί του παρόντος έχει παραλύσει καθώς οι σκληροπυρηνικοί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος προσπαθούν να επιβάλουν έναν δικό τους στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Μπάιντεν, που ταυτόχρονα διεξάγει και προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών του 2024, δεν επιτρέπεται να δείξει ούτε ίχνος αδυναμίας, πολύ περισσότερο όταν οι ΗΠΑ μετρούν ήδη 30 νεκρούς μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ενώ οι ΗΠΑ φοβούνται μια έκρηξη βίας και εγκλημάτων μίσους κατά των Εβραίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments