Χρονιά “ρεκόρ” το 2024 για τις επενδύσεις με καταλυτική συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης
Πηγή Φωτογραφίας: eurooikonomia.gr, Όπως προκύπτει από το κείμενο του προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2024 που έστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, μια νέα ισορροπία δημιουργείται τον επόμενο χρόνο στην οικονομική πολιτική
Όπως προκύπτει από το κείμενο του προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2024 που έστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, μια νέα ισορροπία δημιουργείται τον επόμενο χρόνο στην οικονομική πολιτική. Η ανάπτυξη θα έχει ισχυρή υποστήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα φέρει το 2024 στην οικονομία επιδοτήσεις που αντιστοιχούν στο 1,8% του ΑΕΠ (από 0,8% το 2023) και φθηνά δάνεια που αντιστοιχούν σε 1,5% του ΑΕΠ (από 0,9% το 2023) σύμφωνα με το businessdaily.gr.
Το 2024 η χώρα θα καταφέρει να μειώσει σημαντικά την απόσταση από την ευρωζώνη στις επενδύσεις. Όπως αναφέρει το προσχέδιο,
- Το καθαρό απόθεμα παγίου κεφαλαίου στην Ελλάδα υφίσταται απώλειες από το 2011, αλλά αναμένεται να ανακάμψει γρήγορα, κυρίως μέσω της εφαρμογής του προγράμματος «Ελλάδα 2.0». Οι προβολές για τις ονομαστικές καθαρές επενδύσεις είναι θετικές για την ελληνική οικονομία το 2024. Η διαφορά στον πραγματικό ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου ως ποσοστό του ΑΕΠ από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 6% για πρώτη φορά από το 2010 (στο 5,7%, όπως απεικονίζεται στο σχήμα).
- Η συμβολή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει τις 1,7 ποσοστιαίες μονάδες το 2024, αναθεωρημένη προς τα πάνω κατά 0,1% σε σύγκριση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των πραγματικών επενδύσεων αναμένεται να επιταχυνθεί σε 12,1% το 2024 σε σύγκριση με το 2023, κυρίως λόγω των αυξημένων ρυθμών επενδύσεων σε εξοπλισμό και κατασκευές εκτός κατοικιών.
- Την ίδια ώρα, η δημοσιονομική πολιτική θα γίνει περιοριστική το 2024, καθώς η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2% του ΑΕΠ και να εφαρμόσει τις συστάσεις πολιτικής της Κομισιόν. Όπως φαίνεται στον πίνακα, το 2022 τα δημοσιονομικά μέτρα πρόσθεσαν 0,9% στο ΑΕΠ, το 2023 πρόσθεσαν 0,1%, ενώ το 2024 θα αφαιρέσουν 0,3% από το προϊόν της οικονομίας.
Μια από τις σημαντικότερες πηγές εξοικονόμησης πόρων θα είναι η μείωση των μέτρων ενεργειακής στήριξης. Όπως σημειώνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση μειώθηκαν σημαντικά το 2023, ενώ το 2024 προβλέπεται σταδιακή κατάργηση της συντριπτικής πλειονότητας αυτών των μέτρων, ενώ τυχόν στοχευμένες επιδοτήσεις θα καλύπτονται πλήρως από τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας