Μετά από τα ηλεκτρονικά βιβλία η εφορία βάζει και «ψηφιακά μάτια» σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες για να βλέπει ποιοι μπαίνουν και ποιοι βγαίνουν σε ιατρεία, εκπαιδευτήρια, κλινικές, χώρους φιλοξενίας και διασκέδασης κ.α.. Θέτει δηλαδή σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα παρακολούθησης πελατών για να μπορεί να κάνει συγκρίσεις, ελέγχους και διασταυρώσεις με το MyData και να εντοπίζει μαύρο χρήμα και αδήλωτα εισοδήματα. Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ επαναφέρει, από το 2024 το πελατολόγιο αλλά σε μια νέα ψηφιακή μορφή που θα ενταχθεί στο ευρύτερο σύστημα παρακολούθησης της εφορίας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια σύγχρονη ψηφιακή έκδοση των πρόσθετων βιβλίων που τηρούσαν διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες μέχρι το 2012. Τέτοια βιβλία σε χειρόγραφη μορφή ήταν υποχρεωτικά για αρκετές δεκαετίες σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, όπως γιατροί, οδοντίατροι, εκμεταλλευτές χώρων διαμονής ή φιλοξενίας μέχρι εκπαιδευτήρια, κλινικές, θεραπευτήρια, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια, συνεργεία κ.λπ. Σε αυτά καταγράφονταν όλοι όσοι εισέρχονταν στην επαγγελματική εγκατάσταση και με την αναγραφή ενός πελάτη γινόταν εμμέσως πιεστική και η έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών.Με την καθιέρωση του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών καταργήθηκε ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων και στο πλαίσιο της απλοποίησης καταργήθηκαν και τα πρόσθετα βιβλία. Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη της ΑΑΔΕ, η μη ύπαρξη βιβλίου πελατών φαίνεται να διευκόλυνε όσους αποκρύπτοντας έτσι τα πραγματικά τους εισοδήματα. Έτσι το πελατολόγιο επιστρέφει αλλά σε ηλεκτρονική μορφή.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα λογιστικό πρόγραμμα που θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxisnet και το Mydata προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταχωρείται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδεται. Εφόσον διαπιστώνεται ότι σε μια επαγγελματική εγκατάσταση «δηλώνεται» περιορισμένος αριθμός πελατών τότε αυτό θα αποτελεί κριτήριο για την πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατάλογος των επαγγελματιών που θα ενταχθούν είναι υπό διαμόρφωση. Ωστόσο οι επιχειρήσεις στο χώρο διοργάνωσης και φιλοξενίας εκδηλώσεων θα είναι από τις πρώτες κατηγορίες που θα ενταχθούν. Με το ψηφιακό πελατολόγιο οι επαγγελματίες, που θα καθοριστούν με ειδική απόφαση τα επόμενο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να το τηρούν ώστε να είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και να συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Tα πρόσθετα ηλεκτρονικά βιβλία εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών για την καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Εκτός από τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, το ΥΠΕΘΟ προωθεί και την έκδοση ηλεκτρονικών δελτίων αποστολής. Με το υφιστάμενο σύστημα της έκδοσης μη θεωρημένων δελτίων αποστολής έχει παρατηρηθεί η διακίνηση προϊόντων χωρίς τα προβλεπόμενα παραστατικά. Με το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής κάθε προϊόν που θα διακινείται θα πρέπει προηγουμένως να έχει καταχωρηθεί σε ειδική εφαρμογή στο Τaxisnet. Με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και δελτία αποστολής θα δυσκολέψει η διακίνηση αγαθών χωρίς παραστατικά καθώς και η έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Η έκδοση πλαστών δεν θα είναι ουσιαστικά εφικτή αφού προϋπόθεση για αυτήν θα είναι η ύπαρξη έγκυρων ΑΦΜ εκδότη και λήπτη ενώ η βάση δεδομένων της ηλεκτρονικής τιμολόγησης με διασύνδεση στο Τaxisnet θα είναι βάση εντοπισμού και συναλλαγών με υψηλή επικινδυνότητα για εικονικότητα.