Οικονομία

ΕΚΤ: Μια νέα άνοδος του πετρελαίου θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη μείωση του πληθωρισμού

ΕΚΤ: Μια νέα άνοδος του πετρελαίου θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη μείωση του πληθωρισμού

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO, Υπέρ της διακοπής αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου, τάσσεται ο κορυφαίος αναλυτής της ING, Κ. Μπρεζίσκι

Υπέρ της διακοπής αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου, τάσσεται ο κορυφαίος αναλυτής της ING, Κ. Μπρεζίσκι

Υπέρ της διακοπής αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου, τάσσεται ο κορυφαίος αναλυτής της ING, Κ. Μπρεζίσκι, τονίζοντας ότι αυτή είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να το πράξει, με δεδομένα και τα μέχρι σήμερα μακροοικονομικά δεδομένα που έχουν δημοσιοποιηθεί για την ευρωζώνη.

Σημειώνει ότι η ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο είχε ήδη δώσει σαφείς ενδείξεις ότι η συνεδρίαση του Οκτωβρίου θα ήταν «κάπως τυπική», καθώς θα αναμένονται νέα στοιχεία από την έρευνα για τον τραπεζικό δανεισμό, την αύξηση του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο και ένα νέο γύρο προβλέψεων των οικονομολόγων της κεντρικής τράπεζας, τα οποία, όμως, θα είναι διαθέσιμα τον Δεκέμβριο.

Ακόμη και αν έχουν αποκλιμακωθεί τελευταία, η εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων έχει ενισχύσει τη μετάδοση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ μέχρι στιγμής και τα πρόσφατα γεγονότα στο Ισραήλ έχουν αυξήσει τις γεωπολιτικές εντάσεις και αβεβαιότητες. Ως εκ τούτου, ο αναλυτής αναμένει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή την επόμενη εβδομάδα και ουσιαστικά θα παραμείνει σε μια «επιθετική» τάση, διατηρώντας την πόρτα ανοιχτή για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Όσο κι αν η ΕΚΤ προσπάθησε να κρατήσει την πόρτα για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων ανοιχτή από την απόφαση του Σεπτεμβρίου, οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν σαφώς περιπλέξει αυτή τη θέση. Ενώ η σύγκρουση στο Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή – καθώς και η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων – θα επιβραδύνουν περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα ασκήσει νέες ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό και θα μπορούσε να καταστήσει πιο απίθανη την επίτευξη του στόχου του 2% στο τέλος του 2025.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments