Τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για το τραγικό, όπως το χαρακτήρισε χτύπημα κατά αμάχων στο νοσοκομείο στη Γάζα εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη, που παραχωρεί αυτήν την ώρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και το δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου, ενώ ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας. «Δεν ξέρουμε ποιος έκανε το χτύπημα, δεν θα σπεύσω να βγάλω συμπέρασμα και αυτή είναι και η επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα εντός των ορίων του Διεθνούς Δικαίου, καθώς, όπως είπε, οι δημοκρατίες δεν εκδικούνται.
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε προβληματισμένος ως προς την προοπτική μιας χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα και επέμεινε ότι «πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η αυτοσυγκράτηση».
Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι «δεν θέλουμε την κλιμάκωση, ούτε την πρόκληση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ κινούμαστε για την ενίσχυση της εσωτερικής μας ασφάλειας, αλλά και της αυστηρότερης φύλαξης των συνόρων μας. «Ο λόγος της Ελλάδος βαραίνει, είμαστε έντιμος συνομιλητής όλων των κρατών της ευρύτερης περιοχής» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πολιτική αυστηρής, πλην όμως δίκαιης φύλαξης των συνόρων θα συνεχιστεί
Αναφερόμενος, μάλιστα στις δυνητικές επιπτώσεις της επικίνδυνης ανάφλεξης στην περιοχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως δεν υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις για αύξηση των ροών διαβεβαιώνοντας, πάντως ότι η πολιτική αυστηρής, πλην όμως δίκαιης φύλαξης των συνόρων θα συνεχιστεί τονίζοντας ότι τα ευρωπαικά κράτη και όχι οι άθλιοι διακινητές θα αποφασίζουν για το ποιος περνά τα ευρωπαικά σύνορα.
Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας στη νέα κρίση του Μεσανατολικού ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «σε αντίθεση με την Ελλάδα, που η στάση της είναι ισορροπημένη, η στάση της Τουρκίας δεν είναι ισορροπημένη και η μη ανοιχτή καταδίκη της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης είναι πολύ προβληματική».
Για τα αμιγώς ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι μία από τις λίγες καλές ειδήσεις στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος εξελίσσεται σε καλό κλίμα και έθεσε ως ορόσημο την πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη τον προσεχή Δεκέμβριο. «Θα ήταν πισωγύρισμα να μη γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας» είπε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά.
Ερωτηθείς για την ακρίβεια, επανέλαβε την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε μπροστά στην αρχή του τέλους, απέρριψε εκ νέου την ιδέα μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ενώ έστειλε μήνυμα στις εταιρείες για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, που παρατηρούνται με τις αυξημένες τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Κάντε λίγο υπομονή, δεν θα διστάσουμε να τα βάλουμε και με πολυεθνικές» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο θέμα» την ακρίβεια και την αύξηση στις τιμές των ενοικίων, αντιπαραβάλλοντας το πρόγραμμα «Στέγη», σημειώνοντας ότι οι καλύτεροι μισθοί, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η αύξηση των συντάξεων, αποτελούν αντιστάθμισμα στις πληθωριστικές πιέσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την προειδοποίηση προς υπουργούς και στελέχη, λέγοντας ότι επιχειρεί να μεταφέρει το μήνυμα της σεμνότητας και της μετριοπάθειας, λέγοντας μάλιστα ότι αυτή αφορά και στην στάση στελεχών της κυβέρνησης ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Διέψευσε, ωστόσο, ότι πρόκειται για προαναγγελία ανασχηματισμού. «Το σήριαλ του ανασχηματισμού παίζεται σε επανάληψη, το επόμενο θα είναι των πρόωρων εκλογών» είπε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε του στόχου 13 στις 13 περιφέρειες, που είχε θέσει, λέγοντας ότι ήταν επιλογή να δοθεί πολιτικό χρώμα. Επέμεινε στις δύο αποτιμήσεις, μία για την πρώτη και μία για την δεύτερη κάλπη, σημειώνοντας ότι την πρώτη Κυριακή η Νέα Δημοκρατία βγήκε ενισχυμένη. «12 από τους 13 περιφερειάρχες προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ» τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, δεν παραδέχθηκε λάθη στις επιλογές, λέγοντας, ωστόσο ότι «αν γνωρίζαμε όσα γνωρίζουμε τώρα (για τα πρόσωπα) ίσως να κάναμε διαφορετικές επιλογές. Στηρίξαμε εν ενεργεία περιφερειάρχες. Δεν είναι εύκολο να αλλάζεις εν ενεργεία περιφερειάρχες».