Διεθνή

ΗΠΑ: Ακέφαλη η Βουλή, χάος στους Ρεπουμπλικάνους

ΗΠΑ: Ακέφαλη η Βουλή, χάος στους Ρεπουμπλικάνους

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Crisis.org

Εικόνα παρατεταμένης παρακμής στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τους Ρεπουμπλικάνους.

Σε στιγμές κρίσιμες για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο -με την απειλή του κυβερνητικού «shutdown» να έχει εκλείψει μόνο προσωρινά, το Ισραήλ να μάχεται την τρομοκρατία της Χαμάς και την εμπόλεμη Ουκρανία να αγωνιά για το μέλλον της που είναι συνυφασμένο με τη δυτική και πρωτίστως την αμερικανική στήριξη- η Βουλή των Αντιπροσώπων παραμένει «ακέφαλη» και σε καθεστώς παράλυσης εν μέσω διαίρεσης ή για την ακρίβεια χάους στις τάξεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Δύο εβδομάδες μετρά ήδη το «θρίλερ» στην Ουάσινγκτον μετά την πρωτοφανή στα χρονικά αποπομπή του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, από το ίδιο του το κόμμα με την… καθοδήγηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τζιμ Τζόρνταν, ένα στέλεχος της σκληρής δεξιάς από το Οχάιο που απολαμβάνει την υποστήριξη του Ντόναλντ Τραμπ, έχει μέχρι στιγμής αποτύχει σε δύο προσπάθειες να κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να αντικαταστήσει τον Κέβιν Μακάρθι, αλλά δεν έχει κάνει πίσω και οι σύμμαχοί του διεξάγουν εκστρατεία πειθούς ή εκφοβισμού συναδέλφων του, ανάλογα με την πλευρά του ρεπουμπλικανικού “στρατοπέδου” στην οποία μιλάνε.

Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση είναι πως αντί να κερδίζει, ο Τζιμ Τζόρνταν χάνει ψήφους. Και ενώ η αποπομπή του Κέβιν Μακάρθι ήλθε με την ψήφο μίας μικρής φράξιας της σκληροπυρηνικής δεξιάς, τώρα είναι οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί βουλευτές που εμποδίζουν την εκλογή Τζόρνταν, εξοργισμένοι για το χάος που πυροδότησε η τραμπική πτέρυγα στο κόμμα και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και για την ακόλουθη άρνησή της να στηρίξει την υποψηφιότητα του Στιβ Σκάλις, υπ΄αριθμόν 2 στο Σώμα.

Εάν ο Τζιμ Τζόρνταν γίνει πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η περαιτέρω πόλωση είναι “εξασφαλισμένη” σε ένα ήδη εκρηκτικό πολιτικό κλίμα και ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές του 2024. Ο υπερσυντηρητικός Ρεπουμπλικανός του Οχάιο, ο οποίος στο παρελθόν χαρακτηρίστηκε “νομοθετικός τρομοκράτης” από τον πρόεδρο της Βουλής επειδή είναι εκ διαμέτρου αντίθετος με τη συναίνεση, είναι σταθερός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρίζει πλήρως τη συζήτηση για κλεμμένη νίκη στις εκλογές του 2020.

Η ανεπιτυχής έως τώρα, και συνολικά ως φαίνεται, προσπάθειά του να αναλάβει τα ηνία της Βουλής των Αντιπροσώπων αναδεικνύει τα όρια της επιρροής του Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα διαδοχής του Μακάρθι, δεδομένου ότι ο τέως πρόεδρος τον υποστήριξε ανοιχτά. Ο Κέβιν Μακάρθι χρειάστηκε 15 ψηφοφορίες για να εκλεγεί τον Ιανουάριο· ήταν μία πρωτοφανής κατάσταση, όπως όλα τα πρωτοφανή που συμβαίνουν στις ΗΠΑ αφότου έκανε την εμφάνισή του ο Ντόναλντ Τραμπ για να διαβρώσει την ταυτότητα των Ρεπουμπλικανών και την ίδια την αμερικανική Δημοκρατία.

Πέραν σαφώς των Δημοκρατικών, είναι και πολλοί οι Ρεπουμπλικανοί που αναγνωρίζουν ότι καθώς πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας που έδωσε προσωρινά παράταση στην αποφυγή του ενός κυβερνητικού shutdown, και εν μέσω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και έναν καταστροφικό πόλεμο στην Ουκρανία στον οποίο δεν διαφαίνεται τέλος, δεν υπάρχουν περιθώρια να μείνει η Βουλή των Αντιπροσώπων για πολύ καιρό ακόμη «ακέφαλη» και σίγουρα ουδείς μπορεί να περιμένει… 15 ψηφοφορίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments