Κόσμος

Μέση Ανατολή: Η “νέα κανονικότητα” του φόβου

Ο τρόμος γίνεται η νέα κοινωνική και εθνική συνθήκη στη Μέση Ανατολή.

Μετά το χτύπημα στο νοσοκομείο και το γεγονός ότι η όποια προσπάθεια εξομάλυνσης απομακρύνεται, το σενάριο το σενάριο της μερικής έστω εξομάλυνσης πάνω στο οποίο δούλευαν οι Αμερικανοί έχει απομακρυνθεί πολύ. Αυτό που υπονομεύτηκε με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου και τη σύγχυση που δημιουργήθηκε για την ευθύνη της επίθεσης, ήταν η αμερικανική προσπάθεια για μια συμφωνία, έστω μια συννενόηση, ανάμεσα στο Ισραήλ και σε κάποιες σημαντικές αραβικές χώρες – από την Αίγυπτο και τη Σ.Αραβία μέχρι την Ιορδανία – ενδεχομένως και με τη συμμετοχή του Μαχμούντ Αμπάς. Συνεννόηση σε στη λογική ότι ναι μεν θα υπήρχε απάντηση του Ισραήλ στη Χαμάς – όχι με υπέρμετρη επιθετικότητα όπως κατά το παρελθόν –  και σε αντάλλαγμα θα ξεκινούσε ξανά μια διαδικασία για την επίλυση του Παλαιστινιακού, γεγονός που θα αποσυμπίεζε την κατάσταση.

Αυτό το σενάριο δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι, καθώς πρώτα οι ηγεσίες στις αραβικές κοινωνίες και μετά τα αραβικά καθεστώτα, που δεν μπορούσαν παρά να «αφουγκραστούν» τον κόσμο τους, έχουν ήδη βγάλει την ετυμηγορία ότι πίσω από την πολύνεκρη επιδρομή βρίσκεται το Ισραήλ. Οσα ντοκουμέντα και να προσκομίσει το Ισραήλ ότι η ρουκέτα που χτύπησε το νοσοκομείο στη Γάζα με θύματα εκατοντάδες αμάχους προήλθε από την οργάνωση Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, η κρατούσα πλέον άποψη, βοηθούμενη και από τον επικοινωνιακό βομβαρδισμό που μεσολάβησε, είναι ότι αυτό ευθύνεται. Η άποψη έχει εδραιωθεί στον αραβικό κόσμο και θα πάρει χρόνο για να βρεθεί ξανά ένα modus operanti μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών.

Εξάλλου ένας από τους στόχους της επίθεσης – εάν πρόκειται για προβοκάτσια – ήταν να μετριάσει την έκταση της όποιας επέμβασης του Ισραήλ στη Γάζα. Το κλίμα αυτό, που λειτούργησε υπέρ της Χαμάς κινείται στην κατεύθυνση πως αν το Ισραήλ, που είναι ήδη υπεύθυνο για την τραγωδία στο νοσοκομείο, στραφεί σε μια επίθεση που θα θέσει σε κίνδυνο πολλές χιλιάδες αμάχους, μπαίνει οριστική ταφόπλακα στην επαναπροσέγγισή του με τα αραβικά κράτη.

Σε τελική ανάλυση, οδεύουμε προς μια «κανονικότητα» μιας λεπτής ισορροπίας τρόμου στη Μ. Ανατολή.

Αυτό τουλάχιστον είναι το πλέον πιθανό σενάριο. Ανεξάρτητα της πορείας της παρούσας σύγκρουσης και τις επιπτώσεις που θα έχει σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, τα πάντα προμηνύουν μια κατάσταση που θα σιγοκαίει και ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να οδηγήσει στη μεγάλη ανάφλεξη. Ανά πάσα στιγμή ένα περιστατικό θα μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για να ανατρέψει το σκηνικό, να τινάξει στον αέρα κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης. Η «κανονικότητα» του τρόμου θα είναι το νέο τοπίο στη Μέση Ανατολή και η έκρηξη θα υποβόσκει. Άλλωστε σήμερα η πιθανότητα επίλυσης του Παλαιστινιακού συγκεντρώνει μηδαμινές πιθανότητες και ακόμη και αν εξοντωθεί η Χαμάς, στη θέση της θα γεννηθεί μια άλλη οργάνωση, μια «Χαμάς 2», ακόμη πιο ριζοσπαστικοποιημένη από τη σημερινή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο