Οκτώ ώρες διήρκησε η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της οποίας υποσχέθηκε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Ουάσιγκτον θα παράσχει στο Ισραήλ ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί όσο βρίσκεται η χώρα σε πόλεμο με τη Χαμάς. Παρά όμως τις υποσχέσεις για ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, η οργή κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ από τον αραβικό κόσμο αυξάνεται με το μεγάλο φόβο της Δύσης να παραμένει μια πιθανή εμπλοκή της Χεζμπολάχ στον πόλεμο.
Εκφράζοντας θλίψη και οργή για την απρόκλητη έκρηξη στο νοσοκομείο Al-Ahli στη Λωρίδα της Γάζας και πεπεισμένος ότι το Ισραήλ δεν βρίσκεται πίσω από τη χθεσινή βομβιστική επίθεση, ο Τζο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Παράλληλα, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέα χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ για ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. «Οι ΗΠΑ θα παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων στον λαό της Γάζας και της Δυτικής Όχθης μέσω αξιόπιστων εταίρων, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών του ΟΗΕ και διεθνών ΜΚΟ», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε δήλωση την Τετάρτη.
Το Ισραήλ από την πλευρά του συμφώνησε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να περάσει στη Γάζα αλλά μόνο από την Αίγυπτο. «Το Ισραήλ θα επιτρέψει στην Αίγυπτο να παραδώσει περιορισμένες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας», ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου . «Υπό το πρίσμα του αιτήματος του Προέδρου Μπάιντεν, το Ισραήλ δεν θα εμποδίσει τις ανθρωπιστικές προμήθειες από την Αίγυπτο, εφόσον είναι μόνο τρόφιμα, νερό και φάρμακα για τον άμαχο πληθυσμό στη νότια Λωρίδα της Γάζας» πρόσθεσε.
«Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει καμία ανθρωπιστική βοήθεια από το έδαφός του στη Λωρίδα της Γάζας, εφόσον δεν επιστραφούν οι όμηροι μας» τόνισε.
Οι αραβικές χώρες
Ταυτόχρονα, ο θυμός κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ αυξάνεται. Από το Μαρόκο μέχρι το Ιράν, οργισμένοι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, για να διαμαρτυρηθούν για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Al-Ahli, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.
Στην Τουρκία, η οποία πρόσφατα βελτίωσε τις σχέσεις της με το Ιράν διαδηλωτές έκαψαν ισραηλινές σημαίες μπροστά από το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε ΗΠΑ και Δύση για τη στάση τους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δυτικές χώρες, οι οποίες δεν αφήνουν κανένα λιθαράκι σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, δεν έχουν κάνει άλλα βήματα από το να ρίξουν λάδι στη φωτιά».
Στο Λίβανο, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας τους σταμάτησαν με δακρυγόνα και νερό. Την ίδια στιγμή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αυστηροποίησε την ταξιδιωτική του οδηγία στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, προειδοποιώντας τους πολίτες των ΗΠΑ να μην επισκεφθούν τη χώρα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας χαρακτήρισε τη βομβιστική επίθεση στο νοσοκομείο ως “ειδεχθές έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί” και κάλεσε το Ισραήλ “να σταματήσει την επίθεσή του κατά της Γάζας”.
Σε δηλώσεις του, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι προειδοποίησε ότι αυτό που είδε ήταν μια ισραηλινή προσπάθεια να εκτοπίσει βίαια τους Παλαιστινίους από τη Γάζα και στην Αίγυπτο.
Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην Ιορδανία, όπου αρκετοί τραυματίστηκα. Διαδηλωτές πυρπόλησαν ιδιοκτησίες κοντά στην πρεσβεία, σύμφωνα με την αστυνομία και φώναζαν: «Όχι πρεσβεία των σιωνιστών στην αραβική γη».
Ο φόβος της Δύσης για περιφερειακό πόλεμο
Κι ενώ η οργή μεγαλώνει, ο μεγαλύτερος στρατηγικός φόβος για την Ουάσιγκτον, το Ισραήλ και πολλές δυτικές χώρες παραμένει η εξάπλωση του πολέμου πέρα από το σύνορα του Ισραήλ. Το Ιράν έχει ήδη απειλήσει ότι δεν θα σταθεί δίπλα στο Ισραήλ όσο σκοτώνονται Παλαιστίνιοι στη Γάζα. Παράλληλα, η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο είναι ήδη υψηλή μετά και την τοποθέτηση των δύο αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην ανοικτή θάλασσα.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν αναφορές στα αραβικά μέσα ενημέρωσης ότι οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν κινούνται δυτικά από το Ιράκ και τη Συρία προς το νότιο Λίβανο, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Η πιθανή στρατιωτική και πολεμική εμπλοκή της Χεζμπολάχ παραμένει ο μεγαλύτερος φόβος της Δύσης, καθώς είναι πιθανό να σημαίνει ότι ο σημερινός πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο.
Η Χεζμπολάχ διεξήγαγε έναν ατελέσφορο πόλεμο με το Ισραήλ το 2006 και έκτοτε έχει ανανεώσει τις προμήθειες της σε ρουκέτες και πυραύλους οι οποίοι πιστεύεται ότι ανέρχονται σήμερα σε περίπου 150.000. Μερικές από αυτά είναι μακράς εμβέλειας και ακριβείας, αρκετές για να ισοπεδώσουν ολόκληρα υπουργεία σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ. Σε περίπτωση που οι ισραηλινές δυνάμεις αποφασίσουν τελικά να εμπλακούν σε αυτόν τον πόλεμο, τότε θεωρείται σχεδόν σίγουρη η εμπλοκή της Χεζμπολάχ ανάβοντας νέες φωτιές στο ήδη εκρηκτικό τοπίο οι οποίες δύσκολα θα σβήσουν.