Κόσμος

Politico: Η Ε.Ε. σε πλήρη εγρήγορση για τρομοκρατικές επιθέσεις

Στη «σκιά» του τρομοκρατικού χτυπήματος στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εσωτερικών κρατών μελών που έχουν βρεθεί στο «στόχαστρο» τρομοκρατών συναντώνται πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Στη «σκιά» του πρόσφατου τρομοκρατικού χτυπήματος στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εσωτερικών κρατών-μελών που έχουν βρεθεί στο «στόχαστρο» τρομοκρατών συναντώνται το πρωί για ένα πρόγευμα εργασίας μετά τη σχετική πρωτοβουλία της Σουηδίας, πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο.

Στη συνάντηση θα παραβρεθούν οι υπουργοί Εσωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας και Βελγίου, καθώς και ο συντονιστής αντιτρομοκρατικής δράσης της Ε.Ε. Ιλκα Σάλμι. Στόχος του πρωινού εργασίας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, όπως αποκαλύπτει το Politico.

To θέμα πάντως της ενίσχυσης της εσωτερικής ασφάλειας των κρατών-μελών της Ε.Ε. θα απασχολήσει τους 27 υπουργούς Εσωτερικών το μεσημέρι. Δεν πρόκειται να προωθηθεί κάποια νέα νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά θα γίνει αξιολόγηση των κινδύνων λόγω και της τρέχουσας κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα, οι επιπτώσεις για την εθνική ασφάλεια των κρατών-μελών λόγω της εξελισσόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα είναι το βασικό θέμα των υπουργών Εσωτερικών το μεσημέρι, ενώ θα συζητηθούν παράλληλα τρόποι αντιμετώπισης του αντισημιτισμού, της ισλαμοφοβίας και της ρητορικής μίσους, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Πηγή ανησυχίας αποτελούν και ενδεχόμενες νέες ροές μεταναστών, κυρίως από την Αίγυπτο και τις γειτονικές χώρες του Ισραήλ, Λίβανο και Ιορδανία.

Λίγες μόνο μέρες μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες σε Γαλλία και Βέλγιο, η Κομισιόν αυξάνει την πίεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει ένα αμφιλεγόμενο κείμενο που θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να απελαύνουν πιο γρήγορα εκείνους που η αίτηση ασύλου τους απορρίπτεται. Και αυτό γιατί, όπως έγινε γνωστό, ο δράστης της επίθεσης της Δευτέρας στις Βρυξέλλες είχε παραμείνει στη χώρα παράνομα επί τρία χρόνια μετά την απόρριψη της σχετικής αίτησης παροχής ασύλου.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να μπορούν να αναγκάζουν ανθρώπους –εν δυνάμει επικίνδυνους για την εθνική ασφάλεια– όπως ο δράστης των Βρυξελλών να επιστρέφουν στις χώρες τους άμεσα. Η πρόταση της Κομισιόν για την οδηγία επιστροφών έχει σκοπό να βελτιώσει τους τωρινούς κανόνες ώστε τέτοιες επιστροφές να γίνονται υποχρεωτικές για τα κράτη-μέλη. Η πρόταση ωστόσο έχει «κολλήσει» εδώ και τέσσερα χρόνια στις διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα, στη συζήτηση μπαίνει και το ζήτημα της συνεργασίας με χώρες όπως η Αίγυπτος και το Μαρόκο, ώστε να διασφαλιστούν αυτές οι επιστροφές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν είναι έτοιμη να παρουσιάσει πρόοδο σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με το Μαρόκο και την Αίγυπτο σήμερα ιδιαίτερα στη «σκιά» της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

«Θα πρέπει να συνεργαστούμε ενεργά με την Αίγυπτο, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η χώρα έχει τη στήριξη που χρειάζεται γι’ αυτόν τον πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή ως χώρα διέλευσης» ανέφερε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ωστόσο δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σε σχέση με τις συνομιλίες με την Αίγυπτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη σημειώσει αρκετή πρόοδο.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο για τη νέα οδηγία για το μεταναστευτικό, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ήταν αιχμηρός έναντι των ευρωβουλευτών. «Τώρα έχουμε μια ενιαία θέση από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο σε όλες τις πτυχές του “πακέτου” (της Μετανάστευσης και Ασύλου) εκτός από την οδηγία επιστροφών, που το Κοινοβούλιο δεν έχει ακόμα εγκρίνει».

Πάντως, λόγω και της τρέχουσας κατάστασης υπάρχουν ελπίδες ότι μια άτυπη και επί της αρχής συμφωνία την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις αρχές του 2024.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο