Οικονομία

Υποχρέωση σύνδεσης στο σύστημα IRIS καθιερώνει η κυβέρνηση, αυξάνεται το «κούρεμα» μέσω εξωδικαστικού

Υποχρέωση σύνδεσης στο σύστημα IRIS καθιερώνει η κυβέρνηση, αυξάνεται το «κούρεμα» μέσω εξωδικαστικού

Πηγή Φωτογραφίας: [363934] ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 2024 (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)

Για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, η κυβέρνηση καθιερώνει εντός των επόμενων μηνών την υποχρεωτική σύνδεση των επαγγελματιών με το σύστημα IRIS μέσω του οποίου οι καταναλωτές θα πληρώνουν για τις συναλλαγές τους χωρίς προμήθεια.

Την υποχρεωτική σύνθεση των ελεύθερων επαγγελματιών στο σύστημα πληρωμών IRIS, την αλλαγή στον αλγόριθμο του εξωδικαστικού μηχανισμού για να επιτυγχάνεται μεγαλύτερο κούρεμα στις οφειλές, την επέκταση των δυνατοτήτων παροχής δανείων από εταιρείες παροχής πιστώσεων και την καθιέρωση νέων κανόνων διαφάνειας για τους servicers προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης.

Σε ότι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό, αλλάζουν οι παράμετροι του αλγόριθμου, με βάση τον οποίο υπολογίζονται οι ρυθμίσεις των οφειλών ώστε να αυξηθεί κατά 30% το ποσοστό του «κουρέματος» σύμφωνα με το businessdaily.gr

Το νομοσχέδιο δίνει νέες δυνατότητες στις εταιρείες παροχής πιστώσεων για την χορήγηση δανείων όπως τα στεγαστικά και ορισμένα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ για τους servicers μεταφέρει στην ελληνική νομοθεσία τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τη διαφάνεια και την ενημέρωση των οφειλετών.

Διαφάνεια στη διαχείριση των οφειλών, ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα, προστασία για τους πραγματικά ευάλωτους παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και τους δημοσιογράφους από τον υπουργό Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη και την  Γενική Γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου κινούνται σε πέντε άξονες:

  1. Θεσπίζονται υποχρεώσεις διαφάνειας, ενημέρωσης και σεβασμού των δικαιωμάτων των οφειλετών για τους servicers.
  2. Διευρύνεται η προστασία για τους πραγματικά ευάλωτους.
  3. Εκσυγχρονίζονται και βελτιώνονται οι ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
  4. Εισάγονται ρυθμίσεις που ενισχύουν τον ανταγωνισμό, όπως η χορήγηση δανείων από μη τραπεζικούς φορείς.
  5. Επεκτείνονται οι συναλλαγές μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών (IRIS).

Περιλαμβάνονται, επίσης, ρυθμίσεις:

  • Για τη βελτίωση της λειτουργίας του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
  • Για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών του Πτωχευτικού Κώδικα.
  • Για τη Σύσταση Μητρώου Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους προκειμένου να επισημαίνονται έγκαιρα οι τάσεις και να βελτιωθεί η ανταπόκριση της Πολιτείας σε περίπτωση που ανακύψουν προβλήματα στο μέλλον.
  • Για τη μείωση των φόρων συγκέντρωσης κεφαλαίου και χρηματιστηριακών συναλλαγών.
  • Για την άμεση δημοσιοποίηση των επωνυμιών επιχειρήσεων, στις οποίες η Τράπεζα της Ελλάδος εντοπίζει παραβάσεις της νομοθεσίας.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments