Σερβία – Ρωσία: Συνάντηση Βούτσιτς – Πούτιν στην Κίνα
Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: predsednik.rs
Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε μια σύντομη συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο, αν και δεν υπήρξε επίσημη διμερής συνάντηση μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών, δήλωσε ο Σέρβος ηγέτης.
Αντί να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου στα Τίρανα, ο Βούτσιτς ταξίδεψε στην Κίνα για να υπογράψει μια σειρά εμπορικών συμφωνιών, αφήνοντας την πρωθυπουργό Ana Brnabić να εκπροσωπήσει τη Σερβία στη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου.
Όταν ένας δημοσιογράφος από το Pervy Kanal , το κύριο εθνικό τηλεοπτικό κανάλι της Ρωσίας, ρώτησε πώς πήγε η συνάντηση, ο κ. Βούτσιτς απάντησε: « Ως συνήθως. Έχουμε φιλικές σχέσεις. »
Ο κ. Πούτιν διώκεται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για απαγωγές παιδιών στην Ουκρανία και άλλα εγκλήματα πολέμου που συνδέονται με την εισβολή στην Ουκρανία. Από την πλευρά του, ο κ. Βούτσιτς αρνήθηκε να ευθυγραμμίσει την εξωτερική πολιτική της Σερβίας με εκείνη της ΕΕ ή της Δύσης και έχει ενισχύσει τους δεσμούς με τη Ρωσία από την αρχή του πολέμου.
Λεπτομέρειες από τη συζήτησή τους στην κινεζική πρωτεύουσα δεν έγιναν γνωστές.
Ο κ. Βούτσιτς και ο κ. Πούτιν βρίσκονταν και οι δύο στο Πεκίνο για να συμμετάσχουν στο διεθνές φόρουμ της πρωτοβουλίας του Νέου Δρόμου του Μεταξιού της Κίνας. Ήταν η πρώτη φορά που συναντήθηκαν στο ίδιο μέρος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Μάρτιο του 2022.
Ο κ. Βούτσιτς τόνισε ότι η επίσκεψη στο Πεκίνο χρησίμευσε επίσης για την οικοδόμηση διεθνών σχέσεων στην Αφρική και την Ασία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς αναφέρθηκε στις ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με τη συμφωνία με την Κίνα.
Η ΕΕ είχε επισημάνει ότι η Σερβία, ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, θα έπρεπε να αποσυρθεί από όλες τις διμερείς συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών κατά την ένταξή της στο μπλοκ.
Απαντώντας σε αυτό, ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι η ΕΕ πρέπει πρώτα να καθορίσει τους όρους για την ένταξη της Σερβίας. Τόνισε την ιστορική σημασία της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Σερβίας και Κίνας, λέγοντας ότι θα ωφελήσει σημαντικά τη Σερβία τις επόμενες δεκαετίες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας