Το «φάντασμα» των αρνητικών εντυπώσεων που προκάλεσαν τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου επιχειρεί να «ξορκίσει» το Μέγαρο Μαξίμου με τον επαναπροσδιορισμό των στόχων της κυβέρνησης και επίσπευσης του μεταρρυθμιστικού της έργου.
Το κεφάλαιο «εκλογές», έκλεισε για τους επιτελείς του Μαξίμου, με το το τετ α τετ στο Πρωθυπουργικό Γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη με το νέο περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα.
Ήταν άλλωστε, μια επιβεβλημένη κίνηση τακτικής προκειμένου να κλείσει το «μέτωπο» που άνοιξαν οι πρόσφατες δηλώσεις Αυγενάκη, με τον Πρωθυπουργό στη συνάντηση αυτή να αποδέχεται τα δύο αιτήματα του συνομιλητή του, ο οποίος ζήτησε γραπτή ενημέρωση «για να ξέρει πού βρίσκεται» – την οποία θα λάβει τις επόμενες ημέρες – και επιπλέον να συμμετέχει στην επιτροπή που θα συσταθεί για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν.
Η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συγκαλεί ο κ .Μητσοτάκης αναμένεται να αποτελέσει ακόμα ένα σημείο αναφοράς προκειμένου να απευθύνει νέα προειδοποίηση στους υπουργούς του – ανάλογη της εκλογικής βραδιάς – να παραμείνουν προσηλωμένοι στο έργο που έχουν αναλάβει και να υλοποιήσουν τις κυβερνητικές προτεραιότητες, χωρίς αλαζονικές συμπεριφορές και δημόσιες τοποθετήσεις που προκαλούν το κοινό αίσθημα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει απόψε να βγει μπροστά και με τηλεοπτική του συνέντευξη, που θα παραχωρήσει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, να βάλει πίσω στις «ράγες» τους στόχους για τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον μέχρι την νέα εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου για την Ευρωβουλή.
Στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου κυριαρχούν μεταξύ άλλων, μια συνολική ενημέρωση για τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και η παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, του νομοσχεδίου του για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021, για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων, τις εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Τη σκυτάλη θα πάρει η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου να ενημερώνουν τους συναδέλφους τους για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και εξορθολογισμού της ασφαλιστικής νομοθεσίας, αλλά και το νέο σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.
Στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά από τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές αναμένεται να εγκριθεί και ο προγραμματισμός των προσλήψεων για το 2024, που θα θα εισηγηθεί η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, προγραμματίζονται 16.500 προσλήψεις στο Δημόσιο για το επόμενο έτος, οι οποίες υπόκεινται στον κανόνα 1 προς 1. Δηλαδή για κάθε μία αποχώρηση – συνήθως λόγω συνταξιοδότησης -θα πραγματοποιείται μία νέα πρόσληψη.
Ζητούμενο παραμένει η κατανομή αυτών των νέων προσλήψεων, με την Νίκη Κεραμέως να φέρει ως παράδειγμα, την αποχώρηση ενός μηχανικού από μία υπηρεσία, να μπορεί να καλύψει ένας γιατρός στο ΕΣΥ.
Ειδικότερα για τον τομέα της Υγείας, που αποτελεί και βασική κυβερνητική προτεραιότητα, η μερίδα του λέοντος, από τις 16.500 προσλήψεις θα απορροφηθεί από τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, με πολλούς να προσδιορίζουν τον τελικό αριθμό κοντά στις 10.000 και να καλύπτονται από την δεξαμενή επιτυχόντων του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο.
Το σχόλιο σας