Την εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη που περιλαμβάνει την πρόταση για συνέδριο στις 23-25 Φεβρουαρίου ενέκρινε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
Στην ψηφοφορία που έγινε στο τέλος πολύωρης συνεδρίασης η πρόταση του προέδρου υπερψηφίστηκε από 20 μέλη, 10 μέλη ψήφισαν κατά και υπήρξαν και 8 λευκά, στο σύνολο των 42 μελών της Πολιτικής Γραμματείας.
Η πρόταση ως εισήγηση πλέον της Πολιτικής Γραμματείας θα τεθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Σε προηγούμενη συνεδρίασή της, η Κεντρική Επιτροπή είχε αποφασίσει το συνέδριο του κόμματος να γίνει τον Νοέμβριο.
Κατα τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ άναψαν τα αίματα ανάμεσα στον Παύλο Πολάκης και τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πάνο Σκουρλέτη και Ανδρέα Ξανθό.
Ο Παύλος Πολάκης ανέβασε τους τόνους με αφορμή τις λίστες με τις εταιρίες που λαμβάνουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ασκώντας ως τούτου κριτική προς τους προηγούμενους Τομεάρχες, γιατί αυτά δεν αναδείχθηκαν επαρκώς.
Είναι σαφές, λοιπόν, ότι οξύνεται η ένταση ανάμεσα, αφενός, στον κ. Κασσελάκη και τους υποστηρικτές του και, αφετέρου, την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, η οποία είναι γνωστή ως “Ομπρέλα”.
Βασικά σημεία ρήξης με την αντιπολίτευση είναι: Ο χρόνος διεξαγωγής του Συνεδρίου, η πολιτική κατεύθυνση του νέου Προέδρου, η καταστρατήγηση του καταστατικού, η απαξίωση των στελεχών, οι απειλές περί αποκλεισμού από τα ψηφοδέλτια, και ο προσωπικός μηχανισμός που δομεί με στόχο να πετάξει στα αζήτητα το ήδη αρθρωμένο κόμμα.
Η Ομπρέλα θέλει να τηρηθεί η απόφαση του κόμματος και να διεξαχθεί τον Νοέμβριο όπως αποφάσισε η τελευταία Κεντρική Επιτροπή, ο Κασσελάκης το επιμήκυνε προτείνοντας τις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, έχει διαρραγεί η σχέση εμπιστοσύνης και η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε υπόσκαφο τοπίο.
Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος του άφησε να εννοηθεί ότι μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την ενότητα του κόμματος, χαρακτηρίζοντας «κρίσιμες» τις επόμενε ημέρες!
Παράλληλα παραπονέθηκε για τη φράση του κ. Κασσελάκη το βράδυ της νίκης, ότι νίκησε το φως, υπονοώντας ότι το σκοτάδι ήταν η πλευρά Αχτσιόγλου.
Χαρακτηριστικό της νέας διεύθυνσης του Προέδρου, που δημιουργεί οξύνσεις, είναι η πρόθεσή του να ξεπεράσει εντέχνως το κόμμα και να αποστεώσει τα κομματικά όργανα. Προς τούτο δημιουργεί ένα σώμα το οποίο θα έχει επικοινωνία με τη βάση και αδιαμεσολάβητη αναφορά σε αυτόν. Εργαλείο γι’ αυτό, θα είναι η δημιουργία μικρών θεματικών think tank, στα οποία συντονίστρια τοποθέτησε τη νεαρή επιστήμονα Διάνα Βουτυράκου.
Μια τέτοια επινόηση παραβιάζει βέβαια το καταστατικό, καθώς το κόμμα έχει ήδη τμήματα που ασχολούνται με τους συγκεκριμένους τομείς, στους οποίους επικεφαλής είναι μέλη της Κ.Ε. και υπεύθυνοι μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.
Με τη νέα δομή «απονευρώνει» τα όργανα και αφυδατώνει τις συλλογικές λειτουργίες, παρότι ο ίδιος προσπάθησε να τους χρυσώσει το χάπι, λέγοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταργήσουμε τα όργανα του κόμματος, τα τμήματα, τους τομείς κοινοβουλευτικού έργου.
Στο ορατό μέλλον, το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πριν από την πολιτική κατάρρευση, που αν υπάρξει θα φανεί στις ευρωεκλογές, επωάζεται η έκρηξη της διάσπασης.