Ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης έστειλε από το Στρασβούργο η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου: Όλες ανεξαιρέτως οι πολιτικές ομάδες καταδικάζουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της παλαιστινιακής Χαμάς εναντίον το Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι ευρωβουλευτές – άλλοι με λιγότερη και άλλοι με μεγαλύτερη έμφαση – επισημαίνουν ότι το Ισραήλ, ασκώντας το νόμιμο δικαίωμα αυτοάμυνας απέναντι στη Χαμάς, δεν επιτρέπεται ούτε να σκοτώσει, αλλά ούτε καν να θέσει σε κίνδυνο αμάχους στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας.
Τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Στρασβούργου παρακολούθησαν και συγγενείς των ομήρων, που είχε απαγάγει η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Στο ψήφισμά του το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων. Ορισμένοι ομιλητές προειδοποιούν πάντως ότι ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς αυξάνει τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπως αποδεικνύουν οι τελευταίες επιθέσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο.
Στο πλευρό του Ισραήλ
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα. Για μία ακόμη φορά η επικεφαλής της Κομισιόν, η οποία τις τελευταίες ημέρες είχε δεχθεί κριτική από ορισμένους ευρωβουλευτές για υπερβολική «κατανόηση» προς το Ισραήλ, τόνισε ότι «η ΕΕ στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ» και αναγνωρίζει το δικαίωμα της χώρας στην αυτοάμυνα.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε την τρομοκρατία της Χαμάς, αλλά παράλληλα ζήτησε να προστατευθούν οι άμαχοι στη Γάζα. Από την πλευρά της πάντως, η επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, επέκρινε την πρόεδρο της Κομισιόν γιατί, ενώ εξέφρασε πλήρη συμπαράσταση κατά την τελευταία επίσκεψή της στο Ισραήλ, «ξέχασε» να προειδοποιήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι ένα έγκλημα δεν αντιμετωπίζεται με άλλο έγκλημα.
Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, η οποία προέρχεται από την ίδια πολιτική οικογένεια. «Όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και η Ευρώπη δέχθηκε επίθεση, ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής δέχθηκε επίθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Μετά το Ολοκαύτωμα η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ εκπλήρωνε μία υπόσχεση προς τον εβραϊκό λαό, ότι μπορεί να ζει σε αυτά τα εδάφη με ειρήνη και ασφάλεια. Και τώρα βλέπουμε επιζώντες του Ολοκαυτώματος να πέφτουν θύματα απαγωγής μέσα στο ίδιο τους το σπίτι».
Από την πολιτική ομάδα των Πρασίνων ο Βέλγος ευρωβουλευτής Φιλίπ Λαμπέρτς ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα ή ακόμη και την υποχρέωση να υπερασπίζεται τους πολίτες του, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι διαθέτει λευκή επιταγή για εκδίκηση χωρίς όρια», ούτε ότι δικαιολογείται η «συλλογική τιμωρία» όλων των Παλαιστινίων. Κατά την άποψή του «δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, όσο δραστηριοποιείται η Χαμάς, αλλά και όσο τελούν υπό κατοχή παλαιστινιακά εδάφη».
Κατηγορίες περί γενοκτονίας
Διαφορετική άποψη εκφράζει πάντως ο Μανουέλ Πινέδα, Ισπανός ευρωβουλευτής της «Ενωμένης Αριστεράς» (Izquierda Unida) και πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τους Παλαιστίνιους. Δηλώνει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση αποτελεί «καθεστώς» που επιδίδεται σε “γενοκτονία” και θέλει να μετατρέψει τη Γάζα «σε νέο Γκέτο της Βαρσοβίας». Μετά από όλα αυτά το προεδρείο αποφάσισε να του αφαιρέσει τον λόγο.