Η επίθεση στη Γάζα και η ανησυχία για περιφερειακό πόλεμο
Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Nbcnews.com
Η περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή ολοκληρώθηκε. Το ίδιο και η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόιντ Όστιν, του Αμερικανού στρατηγού Μάικλ Κουρίλα, ο οποίος ηγείται της κεντρικής διοίκησης του στρατού και έχει την εποπτεία των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και, φυσικά, του ίδιου του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ. Πλέον οι δείκτες του ρολογιού για τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας μετρούν ξανά ανάποδα.
Νωρίς χθες το βράδυ, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ άφησε να εννοηθεί ότι επίκειται χερσαία εισβολή. Μιλώντας σε στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στα νότια σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, ο υπουργός Άμυνας Γκαλαντ είπε ότι “τώρα κοιτάζουν τη Γάζα από απόσταση”, αλλά ότι “σύντομα θα την κοιτάξουν από μέσα”, προσθέτοντας τι “θα δοθούν εντολές”.
Ο κίνδυνος ώστε ο μέχρι στιγμής τοπικός πόλεμος να οδηγηθεί σε έναν περιφερειακό πόλεμο παραμένει. Ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι η χερσαία του επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να «ξυπνήσει» τη Χεζμπολάχ και να ανοίξει δεύτερο μέτωπο στα βόρεια σύνορα της χώρας με τον Λίβανο.
Επιστρέφοντας από το Ισραήλ και μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα από το Air Force One, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει προσφερθεί να στείλει αμερικανικές δυνάμεις στο Ισραήλ σε περίπτωση που η σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ ξεκινήσει πόλεμο. Ωστόσο, χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες, υπογράμμισε ότι με τον Ισραηλινο πρωθυπουργό, συζήτησαν γι’ αυτό αλλά και για τις «εναλλακτικές» που υπάρχουν. Ειδικότερα τόνισε ότι «ο στρατός μας συνομιλεί με τον στρατό τους για το ποιες εναλλακτικές υπάρχουν».
Από το γεωπολιτικό κουβάρι δεν είναι εφικτό να προσπεράσουμε τις δηλώσεις του εκπροσώπου των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, αντισυνταγματάρχη, Ρίτσαρντ Χεχτ ο οποίος για πρώτη φορά σκόρπισε αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο αναπόφευκτη είναι μία χερσαία εισβολή. Πιο αναλυτικά πριν από μερικά 24ωρα κατά την τακτική πλέον ενημέρωση των δημοσιογράφων είχε τονίσει ότι «προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου. Δεν έχουμε πει ποια θα είναι αυτά. Όλοι μιλούν για την χερσαία επίθεση. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό».
Βέβαια, την ίδια ώρα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι σε απόλυτη ετοιμότητα με, τουλάχιστον, 300.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να έχει δεσμευθεί – μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου – για την εξάλειψη και συντριβή της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης.
Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να αποφύγει τα λάθη των Ηνωμένων Πολιτειών που έκαναν μετά την 11η Σεπτεμβρίου, 22 χρόνια πριν, εξηγώντας ότι μία χερσαία εισβολή θα μπορούσε να ωθήσει τη Χεζμπολάχ σε αντίποινα από τον νότιο Λίβανο, θα δημιουργήσει μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση για την οποία θα θεωρηθεί υπεύθυνο το Ισραήλ ενώ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα καταφέρει να πετύχει τη συντριβή της Χαμάς. Αντιθέτως θα δημιουργήσει μία νέα γενιά μαχητών και στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη.
Σύμφωνα με αναλυτές ασφαλείας τους οποίους επικαλούνται τα ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης οποιαδήποτε επιχειρησιακή απόφαση ληφθεί τις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες δεν είναι πια μία απόφαση μόνον του Ισραήλ, από τη στιγμή που ο πρόεδρος Μπάιντεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει προσωπικά στο Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο χθες τη νύχτα επιβεβαίωσε ότι θα στείλει στο Ισραήλ δεκάδες χιλιάδες βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών που προορίζονταν για την Ουκρανία. Την ίδια ώρα, στην Ανατολική Μεσόγειο αναπτύσσεται και το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Mount Whitney, η ναυαρχίδα του 6ου Στόλου, που αναχωρεί από το λιμάνι της Γκαέτα στην Ιταλία για «την υποστήριξη των αμερικανικών επιχειρήσεων». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ματ Μίλερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόνισε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον ΟΗΕ για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών για τους αμάχους εντός της Γάζας ενώ, σύμφωνα με αιγυπτιακά Μέσα Ενημέρωσης η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, η μοναδική που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, θα ανοίξει σήμερα Παρασκευή για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα που σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό εδώ και 14 ημέρες.
Καθώς ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς εισέρχεται στην 14η ημέρα του και οι διαδηλώσεις στον αραβικό κόσμο ενισχύονται κατά του Ισραήλ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε «παγκόσμια προειδοποίηση» με την οποία συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες στο εξωτερικό «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί». Σύμφωνα με την ανακοίνωση η εν λόγω απόφαση ελήφθη λόγω των «αυξημένων εντάσεων σε διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο» καθώς και «του ενδεχομένου τρομοκρατικών επιθέσεων, διαδηλώσεων ή βίαιων ενεργειών εναντίον Αμερικανών πολιτών και συμφερόντων».
Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι αντίστοιχη ανακοίνωση είχε εκδοθεί και στο παρελθόν όπως τον Αύγουστο του 2022 όταν οι ΗΠΑ εξόντωσαν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ-Ζουάχρι στο Αφγανιστάν, το 2017 όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και το 2003 αμέσως μετά την εισβολή στο Ιράκ. Αυτή την εβδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο. Το ίδιο έχουν πράξει και η Γαλλία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ισπανία ενώ, η Βρετανία και η Γερμανία καλούν όλους τους πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο να φύγουν.
Με φόντο την πολεμική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη ήδη βρίσκεται σε επαγρύπνηση, με ευρωπαϊκά κράτη να έχουν τεθεί σε συναγερμό για ενδεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας