Χωρίς να υπάρχει αναμονή για αυτή την Σύνοδο, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ συναντήθηκαν σε κορυφαίο επίπεδο και εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση 34 σημείων.
Στην Σύνοδο συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Τζο Μπάιντεν από τις ΗΠΑ, ανάμεσα σε άλλους αξιωματούχους.
Έκπληξη προκάλεσε η Σύνοδος Κορυφής στην Ουάσινγκτον και μάλιστα με διευρυμένη θεματολογία.
Η έκθεση αναφέρει ένα και μόνο κεφάλαιο για την Μέση Ανατολή. Αυτό αναφέρει τα εξής: «Καταδικάζουμε με τον εντονότερους δυνατούς όρους την Χαμάς και τις κτηνώδεις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά μήκος του Ισραήλ, Δεν υπάρχει δικαιολογία για την τρομοκρατία. Διαβεβαιώνουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνας εναντίον αυτών των στυγερών επιθέσεων, σε ευθυγράμμιση με το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου».
«Θα εργαστούμε εκ του σύνεγγυς με συνεργάτες στην περιοχή, ώστε να δώσουμε έμφαση στην σημασία της προστασίας των αμάχων, να υποστηρίξουμε όσους προσπαθούν να φτάσουν σε ασφαλές μέρος ή να δώσουμε βοήθεια, να διευκολύνουμε την πρόσβαση στην τροφή, το νερό, την ιατρική βοήθεια και το καταφύγιο.»
«Ανησυχούμε από την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα. Εϊναι κρίσιμο να προλάβουμε μια περιφερειακή κλιμάκωση. Καλούμε για την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και δίνουμε έμφαση στην κοινή μας οπτική πως η λύση των δύο κρατών παραμένει το βιώσιμο μονοπάτη για διαρκή ειρήνη».
Οι υπόλοιπες ανακοινώσεις αφορούσαν τον ρωσοουκρανικό πόλεμο, την Αφρική, την συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό, την Κϊναμ την συνεργασία στην άμυνα, την οικονομική συνεργασία, τις βιώσιμες οικονομίες (σ.σ. ζητήματα κλιματικής αλλαγής και οικονομίας), την τεχνολογική συνεργασία, το εμπόριο, την οικονομική ασφάλεια και συνεργασία και την πιθανότητα επισκέψεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, χωρίς την ανάγκη θεώρησης βίζα.