Πολιτική

Μητσοτάκης: Στο Κάιρο σήμερα για τη Διεθνή Διάσκεψη για τον πόλεμο στο Ισραήλ [vid]

Η Ελλάδα επιχειρεί να συμβάλει στην αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης στον πόλεμο στο Ισραήλ, που δεν αποκλείεται μέσω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών να την επηρεάσει άμεσα

Ενεργό ρόλο στις διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της επικίνδυνης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, και συγκεκριμένα στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αλλά και την άμβλυνση των δυσμενών επιπτώσεών της για την ευρύτερη περιοχή, και όχι μόνο, επιχειρεί να διαδραματίσει η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό μαρτυρά η αποδοχή εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, της πρόσκλησης από τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αλ Σίσι, να συμμετάσχει σήμερα στις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που πραγματοποιείται στο Κάιρο.

Η Ελλάδα με ενεργό ρόλο στη μείζονα κρίση στή Μέση Ανατολή

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν είναι θεατής σε μία μείζονα κρίση στην ευρύτερη γειτονιά της, αλλά επιχειρεί μέσω της παρουσίας της στα κέντρα λήψης αποφάσεων να συμβάλει στην αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης, καθώς και πυροδότησης μιας μείζονας ανθρωπιστικής κρίσης, που δεν αποκλείεται μέσω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών να την επηρεάσει άμεσα

Τα ίδια πρόσωπα τονίζουν, επίσης, ότι η καθαρή θέση που εξαρχής έχει λάβει η Αθήνα διευκολύνει τον διαμεσολαβητικό της ρόλο, αφού αφενός καταδεικνύει ότι η Ελλάδα τιμά τις στρατηγικές της συμμαχίες, αφετέρου ότι μπορεί να είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής με όλες τις πλευρές, ακόμη και τις αντιμαχόμενες σε μία περιοχή με εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες.

Μητσοτάκης: Στα οργανωμένα κράτη δεν ταιριάζει η εκδίκηση

Η Αθήνα υπογραμμίζει ότι πρέπει πάση θυσία να αποσοβηθεί ο κίνδυνος διάχυσης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή μέσω της έμμεσης και πολύ περισσότερο της άμεσης εμπλοκής τρίτων δρώντων, όπως η Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, ακόμη και το Ιράν, την ώρα που συστήνει στην Ιερουσαλήμ μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση.

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στο Κάιρο

Επιπλέον, η Αθήνα, όπως και οι λοιπές μεγάλες ή μικρότερες δυνάμεις που έμμεσα ή άμεσα επηρεάζονται από τις εχθροπραξίες ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, φαίνεται πως ανησυχεί σφόδρα σχετικά με μία ακόμη μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική κρίση στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί και η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αποψινή Διεθνή Διάσκεψη στο Κάιρο, στην οποία αναμένεται να εκπροσωπηθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι ηγεσίες χωρών της ευρύτερης περιοχής, όπως είναι η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Ομάν, το Ιράκ, η Τουρκία, η Αλγερία, η Τυνησία και το Μαρόκο.

Στο Κάιρο βρίσκονται σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά και εκπρόσωποι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει από την αρχή της κρίσης την ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που αυξάνονται οι φόβοι ισλαμικών αντιποίνων στη Δύση σε περίπτωση χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι η Ελλάδα διαχρονικά στηρίζει τη λύση των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο