Διεθνή

Φον ντερ Λάιεν: Την επικρίνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για τη στάση της για το Ισραήλ

Φον ντερ Λάιεν: Την επικρίνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για τη στάση της για το Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Theparliamentmagazine.eu

Η στάση της προέδρου της Κομισιόν κρίνεται ως υπέρμετρα φιλο - ισραηλινή.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνήθως μάλλον επιφυλακτικοί, επέκριναν τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, η οποία παρέχει «άνευ όρων» υποστήριξη στο Ισραήλ.

Η γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Marianne αποκάλυψε μια επιστολή υπογεγραμμένη από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  στην οποία επικρίνουν την Πρόεδρο της Επιτροπής για την «ανεξέλεγκτη υποστήριξή της στο Ισραήλ»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή αυτή, η οποία απευθύνεται στην Πρόεδρο Ursula von der Leyen, εστάλη σε αντιπροσωπείες της ΕΕ σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Περίπου 32.000 άτομα απασχολούνται στην ΕΕ και σχεδόν 850 μέλη του προσωπικού έχουν ήδη υπογράψει την επιστολή.

Οι αξιωματούχοι δηλώνουν «έκπληκτοι από τη θέση που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» , η οποία συνίσταται, σύμφωνα με τους υπογράφοντες, από «άνευ όρων υποστήριξη από την Επιτροπή που εκπροσωπείτε σε ένα από τα δύο μέρη» , έγραψαν στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. .

«Καταδικάζουμε εξίσου έντονα τη δυσανάλογη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης εναντίον των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων αμάχων που έχουν παγιδευτεί στη Λωρίδα της Γάζας, μια αντίδραση που πολλοί παρατηρητές θεωρούν έγκλημα πολέμου», προσθέτουν .

«Ακριβώς εξαιτίας αυτών των φρικαλεοτήτων μας εκπλήσσει η θέση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή —και μάλιστα από άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ— να προωθήσει αυτό που περιγράφεται στον Τύπο ως ευρωπαϊκή κακοφωνία», διαβάζουμε στην επιστολή .

Επιβεβαιώνουν ότι «αυτή η υποστήριξη εκφράζεται με ανεξέλεγκτο τρόπο» και ανησυχούν για «την φαινομενική αδιαφορία που επέδειξε τις τελευταίες ημέρες το όργανό μας σχετικά με την τρέχουσα σφαγή αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, σε περιφρόνηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο .

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, η Επιτροπή αναγκάστηκε να ανατρέψει την ανακοίνωση του αρμόδιου για την πολιτική γειτονίας Επιτρόπου, Olivér Várhelyi, σύμφωνα με την οποία θα αφαιρούσε «κάθε βοήθεια» προς τους Παλαιστίνιους, μετά από πολυάριθμες επικρίσεις από άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τμήματα εντός της. η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ και κράτη μέλη επέκριναν επίσης την κ. von der Leyen, η οποία επισκέφθηκε το Ισραήλ την περασμένη Παρασκευή (13 Οκτωβρίου), επειδή δεν είπε ότι η ΕΕ περίμενε από το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στην απάντησή του στην επίθεση, όπως και άλλοι ηγέτες της Ε.Ε. 

Η Γαλλία, μέσω της φωνής των Ηλυσίων, ανέφερε, για παράδειγμα, ότι «η θέση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράστηκε ιδιαίτερα από τη φωνή του Συμβουλίου, επομένως στην περίπτωση αυτή του κ. Borrell, μετά τη συζήτηση μεταξύ των κρατών μελών »,  λίγες μέρες μετά την πρώτη έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για το θέμα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε την Τρίτη (17 Οκτωβρίου) ότι η πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ, όπου «δεν μπορεί να μπει νερό, ούτε φαγητό, δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο» .

Στην επιστολή τους, το προσωπικό της ΕΕ δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τις ευρωπαϊκές αξίες στη θέση της Επιτροπής.

«Σας προτρέπουμε να καλέσετε, με τους ηγέτες σε ολόκληρη την Ένωση, για κατάπαυση του πυρός και προστασία της ζωής των πολιτών. Αυτό διακυβεύεται στην ίδια την ουσία της ύπαρξης της ΕΕ. »

«Η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει κάθε αξιοπιστία », προειδοποιούν αυτοί οι αξιωματούχοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments