Διεθνή

Ο Ερντογάν και οι στενοί ιδεολογικοί δεσμοί με τη Χαμάς

Ο Ερντογάν και οι στενοί ιδεολογικοί δεσμοί με τη Χαμάς

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Ilkha.com

Ερντογάν και Χαμάς μοιράζονται την ίδια κοσμοθεωρία.

Από την 7η Οκτωβρίου όταν η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ δολοφονώντας αθώους πολίτες, η Τουρκία έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της σχέσης της με την παλαιστινιακή ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση. Καθώς η Άγκυρα αποτελεί υποστηρικτή της Χαμάς από το 2011.

Ο Ερντογάν είναι απίθανο να καταγγείλει απερίφραστα τις πρόσφατες φρικαλεότητες της Χαμάς με τις δολοφονίες 1.200 Ισραηλινών πολιτών, ως θρασύτατη τρομοκρατική πράξη. Ο λόγος είναι απλός. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει την ίδια κοσμοθεωρία με τη Χαμάς.

Μετά από αυτή την επίθεση της Χαμάς, ο Ερντογάν δήλωσε ότι είναι ευθύνη μας να σταθούμε στο πλευρό του καταπιεσμένου λαού και αρκέστηκε να καλέσει όλη την ανθρωπότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει η πρωτοφανής κτηνωδία στη Γάζα.

Πριν γίνει ηγέτης της Τουρκίας, εξέφραζε ανοιχτά αντισημιτικές και αντιϊσραηλινές θέσεις. Σε μια προσπάθεια να προσαρμοστεί στον νέο του ρόλο, αφού είχε γίνει πρωθυπουργός της Τουρκίας το 2003, απέκρυψε τα πραγματικά του αισθήματα μέχρι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2009 στο Νταβός, όταν είχε επιτεθεί φραστικά στον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες, κατηγορώντας την ισραηλινή κυβέρνηση ότι σκοτώνει τα παιδιά των Παλαιστίνιων.

Το 2010, ο Ερντογάν έστειλε έναν “στολίσκο βοήθειας” στη Γάζα σε μια προσπάθεια να σπάσει τον ισραηλινό θαλάσσιο αποκλεισμό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πολλά μέλη του πληρώματος του “Μαβί Μαρμαρά”, ένα περιστατικό που έφερε ιδιαίτερη ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ. Στη συνέχεια, ο Ερντογάν επέλεξε συνειδητά να εμβαθύνει ανοιχτά τις σχέσεις του με τη Χαμάς.

Η τρομοκρατική οργάνωση διατηρεί πολιτικά γραφεία στην Τουρκία και οι ηγέτες της, συμπεριλαμβανομένων των Χαλέντ Μασάλ, Ισμαήλ Χανίγιε (φωτογραφία) και Σαλέχ αλ Αρούρι, έχουν συναντηθεί πολλές φορές με τον Ερντογάν. Μάλιστα, ο Χανίγιε και ο Αρούρι διαθέτουν τουρκικά διαβατήρια και άδεια παραμονής. Τον περασμένο Ιούλιο, οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι είχαν κατασχέσει 16 τόνους εκρηκτικών υλικών που προέρχονταν από την Τουρκία και προορίζονταν για τη Γάζα.

Τελικά, η υπεράσπιση της Χαμάς από τον Ερντογάν βοήθησε την τρομοκρατική οργάνωση και τον σκοπό της να διεισδύσει στους ψηφοφόρους του ΑΚΡ. Μόνο την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία αρκετές συγκεντρώσεις μίσους κατά του Ισραήλ. Οι συγκεντρώσεις πολιτών έχουν σε μεγάλο βαθμό απαγορευτεί στην Τουρκία από τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013. Ο Ερντογάν ήθελε να συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων, τις οποίες ξεκίνησε το 2022, με την ελπίδα να βγάλει την Τουρκία από τη διεθνή απομόνωση και να επηρεάσει τις φιλοϊσραηλινές ομάδες στην Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, τώρα φαίνεται ότι έχει επιλέξει να απομακρυνθεί εκ νέου από τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, δείχνοντας, για μια ακόμα φορά, ότι αρέσκεται να αλλάζει συνεχώς στάση στην εξωτερική του πολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments