Κόσμος

Σολτς εναντίον Σούνακ και Μελόνι για το μεταναστευτικό

Σολτς εναντίον Σούνακ και Μελόνι για το μεταναστευτικό

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Buzzard.org

Ο Γερμανός καγκελάριος τούς εγκαλεί για αναντιστοιχία λόγων και έργων.

Οι συμφωνίες επαναπατρισμού με τρίτες χώρες είναι η λύση που θα επιτρέψει στις χώρες της ΕΕ να μειώσουν τον αριθμό των μεταναστών, δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενώ επιτέθηκε στους συντηρητικούς ηγέτες που «ισχυρίζονται ότι μπορούν να διώξουν μετανάστες με σκληρά λόγια».

Στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, το θέμα της παράνομης μετανάστευσης θα βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών του κ. Scholz και των ομολόγων του, καθώς τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν αύξηση του αριθμού των αφίξεων στις ακτές της Μεσογείου.

«Υπάρχουν πολιτικοί σε πολλές χώρες που προσπαθούν να διακριθούν ισχυριζόμενοι ότι οι μετανάστες μπορούν να απελαθούν με σκληρά λόγια», είπε ο κ. Scholz στους ευρωβουλευτές, με μια ελάχιστα συγκαλυμμένη νύξη στους Rishi Sunak και Giorgia Meloni (Fratelli d’Italia/Brothers of Italy, Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές/CRE), οι δεξιοί πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας.

Πράγματι, οι αρχηγοί κυβερνήσεων της Βρετανίας και της Ιταλίας είχαν συνυπογράψει μια στήλη στους Times πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) στη Γρανάδα πριν από δύο εβδομάδες, «καλώντας τους άλλους να ενεργήσουν με την ίδια αίσθηση επείγουσας ανάγκης» από τη δική τους να σταματήσει τους μετανάστες και τους εμπόρους ανθρώπων.

Αν και και οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν να είναι σκληροί στη μετανάστευση, υπέστησαν οπισθοδρόμηση φέτος, με τα στατιστικά στοιχεία να δείχνουν ότι ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών αυξήθηκε υπό την εποπτεία τους.

«Συχνά οι πολιτικές προσωπικότητες [που μιλούν σκληρά] είναι αυτοί που επιβλέπουν την αύξηση του αριθμού των αιτήσεων ασύλου και που αποτυγχάνουν επειδή δεν μπορούν να βρουν τρόπο να συνεργαστούν με τις χώρες προέλευσης και τις χώρες διέλευσης», παρατήρησε ο κ. Scholz .

Οι συμφωνίες για τη μετανάστευση με τρίτες χώρες θα ήταν μια «κρίσιμη διαφορά από τις προηγούμενες προσπάθειες» για τη μείωση της μετανάστευσης, υποσχέθηκε η καγκελάριος. Σύμφωνα με τον τελευταίο, η Γερμανία μπορεί πλέον να προσφέρει περισσότερα κίνητρα σε αντάλλαγμα για τις χώρες που δέχονται πίσω μετανάστες, όπως βίζα για ειδικευμένους εργάτες μέσω των μεταρρυθμίσεων για τη μετανάστευση.

Γερμανοί διπλωμάτες εργάζονται επί του παρόντος σε έξι τέτοιες συμφωνίες, ανακοίνωσε.

Ωστόσο, οι πρόσφατες προσπάθειες της ΕΕ να συνάψει συμφωνίες συνεργασίας για τη μετανάστευση με τρίτες χώρες απέτυχαν. Η συμφωνία που συνήφθη με την Τυνησία στις αρχές του έτους κρέμεται όντως από μια κλωστή.

Η βορειοαφρικανική χώρα επέστρεψε τη χρηματοδοτική στήριξη που προέβλεπε η συμφωνία ως απάντηση στην κριτική των Βρυξελλών ότι η χώρα δεν εφάρμοζε σωστά τη συμφωνία.

Η αυξανόμενη πίεση από την παράνομη μετανάστευση είναι μόνο μία από τις πολλές κρίσεις που θα αντιμετωπίσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στην επόμενη σύνοδο κορυφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments