Πολιτική

Κυβέρνηση: Θέλει να ανεβάσει στροφές στις μεταρρυθμίσεις

Κυβέρνηση: Θέλει να ανεβάσει στροφές στις μεταρρυθμίσεις

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤ1 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

"Γκάζια" Μητσοτάκη στους υπουργούς και στις μεταρρυθμίσεις

Με εκπεφρασμένη ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό θέση ότι στη δεύτερη κάλπη της 15ης Οκτωβρίου “τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά για τη Νέα Δημοκρατία”, αλλά σταθερή πυξίδα τη γενικότερη εικόνα και τα πολιτικά συμπεράσματα της πρώτης κάλπης, που αποτύπωσαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, την υπεροχή της “γαλάζιας” παράταξης, το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει πίσω ένα τετράμηνο διαδοχικών αναμετρήσεων, ποντάροντας στο “γκάζι” των μεταρρυθμίσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει στους συνεργάτες και τους υπουργούς του ότι η επιτυχία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα απαντήσει στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

“Κίτρινες” κάρτες

Το σκηνικό του υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης αποτέλεσε για τον Κυριάκο Μητσοτάκης μία πρώτης τάξης ευκαιρία, προκειμένου να εκπέμψει ένα δυνατό “απεταξάμην” σε φαινόμενα αλαζονείας και έπαρσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τόσο στη διαδρομή μέχρι τις κάλπες για τις περιφέρειες και τους δήμους, όσο και πριν είχε διαπιστώσει σημάδια χαλάρωσης, τα οποία εξέπεμπαν λάθος σήματα προς τους πολίτες και για τον λόγο αυτό έσπευσε να υπενθυμίσει ότι ευθύνη του κυβερνητικού “οικοσυστήματος” είναι η προσήλωση στους στόχους, αλλά και στην υλοποίηση της ατζέντας, με την οποία η Νέα Δημοκρατία κέρδισε σαρωτικά στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου.  

“Η ευθύνη μας είναι να μετουσιώνουμε σε πράξεις τις ελπίδες της κοινωνίας. Κάτι που σημαίνει προσήλωση στους στόχους μας, επικοινωνία με τους πολίτες με λόγο ενωτικό και κατανοητό, χωρίς ακρότητες, χωρίς έπαρση. Ο σοφός ελληνικός λαός έχει μία ωραία φράση που λέει ότι “πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε”. Καλό είναι να την έχουμε όλοι μας υπόψη”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους υπουργούς του.

Πιθανές αλλαγές

Κάνοντας την αυτοκριτική του ότι στην πρώτη θητεία του δεν ήταν τόσο αυστηρός με τους συνεργάτες του, όσο είναι με τον εαυτό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία κρίσιμη καμπή μεγάλων εσωτερικών και διεθνών προκλήσεων για την κυβέρνηση, δείχνει, με έμφαση, ότι η έννοια-κλειδί της συνεχούς αξιολόγησης δεν αποτελεί… πουκάμισο αδειανό. Η φράση “άπαντες κρίνονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση” μετατρέπεται σε ακόμη ένα σήμα προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να μην αφήσουν τα μολύβια σε… αδράνεια, αν και η σεναριολογία περί αλλαγών και ανασχηματισμού βρήκε την… τελεία της στο “όχι” του Κυριάκου Μητσοτάκη σε τηλεοπτική του συνέντευξη. 

Ο πρωθυπουργός δίνει χρόνο στους υπουργούς του, προκειμένου να μάθουν τα νέα τους καθήκοντα, προτάσσοντας τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό τους. “Πρέπει να ζυγίσω και να αντισταθμίσω δύο αντίρροπες δυνάμεις: η μία είναι η ανάγκη για ανανέωση, για φρεσκάρισμα, για νέες προκλήσεις. Αυτή επικράτησε και αυτό σίγουρα χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο, για κάθε υπουργό να μάθει το χαρτοφυλάκιό του”, τόνισε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό. 

Προώθηση μεταρρυθμίσεων

Σε χρόνο παράλληλο με τα εσωτερικά πρωθυπουργικά μηνύματα, η Ηρώδου Αττικού, σε αυτό το τέμπο της συνολικής επανεκκίνησης που είχε ως αρχικό σημείο αναφοράς τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προτάσσει τη μεταρρυθμιστική της στρατηγική.

“Πατάμε γκάζι” είναι το σήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τα στοιχήματα στον κυβερνητικό ορίζοντα να σχετίζονται (στην παρούσα χρονική συγκυρία) με την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, την ανακούφιση των δανειοληπτών, τη στήριξη των συνταξιούχων, τη διάθεση κονδυλίων για την αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές, αλλά και τις παρεμβάσεις στους τομείς της Υγείας και της Δικαιοσύνης.

“Η κυβερνητική αποτελεσματικότητα κρίνεται συνολικά στο τέλος της τετραετούς θητείας, όχι μόνο στην αρχή της. Το πρόγραμμά μας απλώνεται έως το 2027. Αλλά, μέχρι τότε οφείλουμε να το δικαιώνουμε μήνα-μήνα, με χειροπιαστό έργο. Δε σκεφτόμαστε ούτε τις κάλπες που πέρασαν, ούτε τις ευρωεκλογές που έρχονται. Μόνο τη δουλειά που έχουμε μπροστά μας”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments