Πόλεμος: Διευρύνεται το χάσμα απόψεων μεταξύ Αράβων – Ευρωπαίων
Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Alhram.org.eg
Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι απόψεις των ηγετών των αραβικών χωρών και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, σε ότι αφορά τον πόλεμο Ισραήλ και Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας.
Κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη στο Κάιρο, οι Άραβες ηγέτες ζήτησαν να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος, ενώ οι Ευρωπαίοι υπερασπίστηκαν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Αυτό συνέβη καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες απαίτησαν μια σαφή καταδίκη της Χαμάς. Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο προεδρικό εκπρόσωπο Ahmed Fahmy, οι ηγέτες διαφώνησαν ως προς το “επίπεδο καταδίκης” και την έκκληση για κατάπαυση του πυρός.
Τα δύο “στρατόπεδα”
Ο Αιγύπτιος προεδρικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι σε αντίθεση με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Ιράκ και την Παλαιστίνη, οι οποίες ζήτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός και αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Συμβουλίου της Ευρώπης καταδίκασαν τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ ως “τρομοκρατικές”.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι ηγέτες των χωρών αυτών υποστήριξαν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσίου διεθνούς δικαίου.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά
Σε δήλωσή της, μετά το πέρας της συνόδου κορυφής, η αιγυπτιακή προεδρία δήλωσε ότι ο πόλεμος αυτός αποκάλυψε μια «ανεπάρκεια» στις αξίες της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά την αντιμετώπιση κρίσεων.
«Ενώ βλέπουμε μια βιασύνη και έναν ανταγωνισμό για την άμεση καταδίκη της δολοφονίας αθώων ανθρώπων σε έναν τόπο, διαπιστώνουμε ακατανόητη διστακτικότητα στην καταδίκη της ίδιας πράξης σε έναν άλλο τόπο», δήλωσε η Προεδρία.
Η Αίγυπτος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους τους εταίρους, ανεξάρτητα από τη δυσκολία ή τη διάρκεια της σύγκρουσης, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τους οποίους οργανώθηκε αυτή η σύνοδος κορυφής, πρόσθεσε η Προεδρία.
Σε ομιλία της στη σύνοδο κορυφής, η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά χαρακτήρισε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και δήλωσε ότι “το ισλαμιστικό κίνημα επιδιώκει να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ και να εξαπλώσει το χάος αντί να πραγματοποιήσει τις προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού”. Χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Χαμάς “βάρβαρες” και τόνισε το “δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα” για την αποτροπή παρόμοιων επιθέσεων της Χαμάς στο μέλλον. Είπε ότι “το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να απαντήσει στις επιθέσεις και να προστατεύσει τους Ισραηλινούς πολίτες, αλλά πρέπει επίσης να διασφαλίσει την προστασία των Παλαιστινίων πολιτών στη Γάζα”.
Αντίστοιχα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ καταδίκασε την πλευρά της Χαμάς για την επίθεση και τόνισε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται και να προστατεύει τους πολίτες του από την τρομοκρατία. ‘Η αιτία όλου του πόνου των τελευταίων εβδομάδων, και ο ίδιος πόνος που μας έφερε εδώ σήμερα, ο πόνος που υφίστανται μικρά κορίτσια, μητέρες και οικογένειες, όλος αυτός ο πόνος έχει όνομα. Ονομάζεται Χαμάς. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο αγώνας κατά της Χαμάς πρέπει να διεξαχθεί με “απόλυτη” προσοχή στην ανθρωπιστική κατάσταση των αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών στη Γάζα.
Ανάγκη για αυτοσυγκράτηση
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν τις επιθέσεις της Χαμάς στη Γάζα και ζήτησαν αυτοσυγκράτηση από τον ισραηλινό στρατό.
Αρχικά, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλίβερλι ζήτησε αυτοσυγκράτηση από τις ισραηλινές δυνάμεις “παρά την απίστευτα δύσκολη κατάσταση” και καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ ως τρομοκρατικές και τόνισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι υποστήριξε ότι τα αραβικά κράτη, το Ισραήλ και η Δύση είναι όλοι “στόχοι” της Χαμάς και ότι μέσω των επιθέσεών της στο Ισραήλ, η ένοπλη οργάνωση “σχεδιάζει να αναγκάσει το Ισραήλ να ανταποδώσει το χτύπημα στη Γάζα, το οποίο θα δημιουργήσει ένα αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των αραβικών κρατών, του Ισραήλ και της Δύσης”. και θα θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη όλων των εμπλεκομένων”, πρόσθεσε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε επίσης το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ενώ επιβεβαίωσε ότι μια πολιτική συλλογικής τιμωρίας απαγορεύεται επίσης από το ίδιο δίκαιο. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς και ζήτησε την απελευθέρωση των κρατουμένων που κρατούνται από τη Χαμάς. Δήλωσε ότι “αν δεν απελευθερωθούν [οι κρατούμενοι], δεν μπορούμε να συζητήσουμε για την ειρήνη”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας