Κυβέρνηση: Δύο μεγάλες προτεραιότητες και πλεονεκτήματα
Πηγή Φωτογραφίας: [362687] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΤΡΑ/EUROKINISSI)
Αν επιχειρούσε κάποιος να αποκωδικοποιήσει τα δεδομένα, που έχει μπροστά του το Μέγαρο Μαξίμου, θα έβλεπε να σχηματίζονται για την κυβέρνηση δύο ανοιχτά μέτωπα, που προκαλούν προβληματισμό και χρήζουν άμεσης διαχείρισης -ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, με τις επιπτώσεις, που μπορεί να επιφέρει και το κύμα ακρίβειας, που χαρακτηρίζεται ως νούμερο 1 ζήτημα από όλους- αλλά και δύο προνομιακά πεδία, μέσα στα οποία καλείται το κυβερνητικό επιτελείο να κινηθεί -τα θετικά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας και ο καθαρός πολιτικός διάδρομος, που έχει μπροστά του.
Την ώρα που ολόκληρη η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τα αχαρτογράφητα νερά στα οποία βυθίζεται η περιοχή, η ελληνική κυβέρνηση καλείται για άλλη μια φορά να διαχειριστεί τις πιθανές συνέπειες μιας ακόμη διεθνούς κρίσης.
Από την πρώτη στιγμή, η Αθήνα έχει λάβει σαφή θέση υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, συμμετέχοντας ενεργά σε συμβουλευτικές προσπάθειες όπως η Διάσκεψη του Καΐρου και προσπαθώντας να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.
Την ίδια ώρα, οι αρχές προετοιμάζονται σε μια τριπλή κατεύθυνση: πρώτον, στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, δεύτερον, στη διασφάλιση της εσωτερικής ασφάλειας, τη στιγμή, που στην Ευρώπη καταγράφονται αιματηρά περιστατικά, που θέτουν σε συναγερμό ολοένα και περισσότερες χώρες και τρίτον, στις οικονομικές επιπτώσεις, που θα μπορούσε να προκαλέσει, κυρίως, μια επέκταση της πολεμικής σύρραξης.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δώσει το στίγμα των προθέσεών της, επισημαίνοντας ότι λαμβάνονται και ενισχύονται όλα τα μέτρα για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, χωρίς έως τώρα να διαπιστώνεται αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ενώ σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρχές και στο εσωτερικό, κυρίως για την κατάσταση, που επικρατεί στις δομές προσφύγων και μεταναστών.
Ταυτόχρονα, η οικονομία παρουσιάζει δύο διαφορετικές πτυχές. Από τη μία πλευρά, τα θετικά σημάδια περιλαμβάνουν την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P, την ψήφο εμπιστοσύνης στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, τις επιδόσεις στην ανάπτυξη και την ανεργία και τα έσοδα από τον τουρισμό.
Στον αντίποδα, το κύμα ακρίβειας και πληθωριστικών πιέσεων, που επιμένουν κυρίως στον τομέα των τροφίμων, αλλά και ο μεγάλος άγνωστος, που μπορεί να πυροδοτηθεί περαιτέρω από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ακούει στο όνομα τιμή πετρελαίου και ενεργειακή κρίση, ενόψει μάλιστα του χειμώνα, δημιουργούν προβληματισμό.
Το κυβερνητικό επιτελείο σημείωσε ότι τα θετικά σημάδια στην ελληνική οικονομία έχουν δημιουργήσει μια ευνοϊκή δυναμική και θα επιτρέψουν στη χώρα να αντιμετωπίσει τις όποιες προκλήσεις σε ένα περιβάλλον όπου η χώρα έχει ανακτήσει το “καλό όνομά” της. Η Κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα θέσει σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους και τη δημοσιονομική της πορεία και ότι είναι έτοιμη να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε περίπτωση που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ασκήσει περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στις τιμές.
Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων έχουν ήδη ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου και ότι η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί μόλις αυξηθούν τα εισοδήματα και υποχωρήσει το κύμα της ανοδικής πίεσης των τιμών που επιβαρύνει σήμερα τον πληθυσμό.
Η κυβέρνηση καλείται, κατά γενική ομολογία, να διαχειριστεί αυτό το πλέγμα εξελίξεων μέσα σε ένα καθαρό πολιτικό διάδρομο. Η χώρα βρέθηκε τέσσερις φορές μπροστά στις κάλπες από τον Μάιο έως σήμερα, με τους πολίτες να δίνουν ένα σαφές μήνυμα στήριξης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, που πλέον καλούνται, όμως, να περάσουν χωρίς προσκόμματα στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, των μεταρρυθμίσεων και την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων.
Τα δεδομένα παραμένουν περίπλοκα και κάνουν σαφές ότι οποιοσδήποτε σχεδιασμός μπορεί να ανατραπεί μέσα σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας