Η Αθήνα έχει αναλύσει όλα τα πιθανά σενάρια της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παρουσιάσει την Ελλάδα ως “δύναμη λύσης” για τους πιθανούς κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα για την Ελλάδα την ενεργό συμμετοχή της στις προσπάθειες για την ανακούφιση της κρίσης, την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το λαό της Γάζας και την απερίφραστη καταδίκη κάθε μορφής βίας και τρομοκρατίας.
Το Μαξίμου και τα εμπλεκόμενα υπουργεία διερευνούν όλες τις δυνατότητες διαφυγής από τις διάφορες καταστάσεις που αναμένεται να παρατείνουν και να κλιμακώσουν περαιτέρω τη σύγκρουση.
Ζυμώσεις για το ταξίδι Μητσοτάκη στο Ισραήλ
Προς το παρόν άλλωστε ασφαλής προσδιορισμός δεν μπορεί να γίνει ούτε για το χρονικό ούτε για το γεωπολιτικό εύρος της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο αυτό και έπειτα από τη σαββατιάτικη μετάβαση του πρωθυπουργού στην Αίγυπτου, εξελίσσονταν διπλωματικές διεργασίες για άμεση επίσκεψή του και στο Ισραήλ.
Έως αργά χθες το βράδυ, οι πληροφορήσεις απέφευγαν να δώσουν οτιδήποτε ως κλειδωμένο, ωστόσο πληροφορίες έδειχναν ως εξαιρετικά πιθανό να γίνει το ταξίδι σήμερα, ανάλογα προφανώς με τις εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση, η εξασφάλιση συνθηκών ασφαλείας είναι υψίστης σημασίας. Και για τους λόγους αυτούς, η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη την περασμένη Πέμπτη αναβλήθηκε, ενώ ο ίδιος δεν μίλησε για ακύρωση, αλλά δήλωσε ότι θα μεταβεί στη χώρα το συντομότερο δυνατό. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν δεν πραγματοποιηθεί σήμερα η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και αξιωματούχους, αυτή δεν θα αναβληθεί για πολύ καιρό.
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία του για τις χερσαίες επιχειρήσεις και επέμεινε στην αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα “αλλά πάντα και μόνο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”. Το Μαξίμου ανησυχεί ότι μια ανεξέλεγκτη σύγκρουση θα είχε ντόμινο, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προβεί σε πολυεπίπεδες προσαρμογές.
Ακόμη, το ενδεχόμενο «έκρηξης» στο προσφυγικό με ροές από την πλευρά της Αιγύπτου προβληματίζει εντόνως την Αθήνα. «Η Αίγυπτος και η Ιορδανία επωμίζονται μεγάλο βάρος και δικαίως ανησυχούν πολύ για την πιθανότητα αναγκαστικού εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο, μεταφέροντας μήνυμα στήριξης στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Φατάζ αλ Σίσι και στον βασιλιά Αμπτνάλα Β’ της Ιορδανίας, με τον οποίο συζήτησε και στο περιθώριο της συνόδου για την ειρήνη. Ήταν μια σύνοδος η οποία πάντως έληξε χωρίς καν κοινό ανακοινωθέν αλλά μόνο με μια ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.
Εξαρχής η κυβέρνηση έχει κάνει λόγο για επαυξημένη προσοχή στη φύλαξη των συνόρων. «Όποιος έρχεται στην Ελλάδα καταγράφεται. Έχουμε πετύχει την καλύτερη επίδοση στις καταγραφές, τις ταυτοποιήσεις με δακτυλικά αποτυπώματα, με έλεγχο στις βάσεις δεδομένων της Europol, της Interpol δεν μένουνε χωρίς καυαγραφή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης.