Πολιτική

Μέση Ανατολή: Το μήνυμα Μητσοτάκη και η αντίδραση στη νέα τρομοκρατία

Μέση Ανατολή: Το μήνυμα Μητσοτάκη και η αντίδραση στη νέα τρομοκρατία

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΠΕΝΖΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ορθά διαχωρίζει Χαμάς και παλαιστινιακό λαό ο Έλληνας πρωθυπουργός, παρά το ότι προβλέπεται ένας επίμονος και μακρύς αγώνας απέναντι στη νέα τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, την ανάγκη προστασίας των αμάχων, της απελευθέρωσης των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και της αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης: “Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Κάναμε μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού. Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε και να ελπίζουμε πως ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος”.

Η αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού απέναντι στην τρομοκρατική δράση εξτρεμιστικών οργανώσεων είναι ορθή, αν και δεν επισημαίνεται στην επίσημη δήλωση πως η νέα πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή είναι η νέου τύπου τρομοκρατία και τα σχεδόν τυφλά χτυπήματά της.

Πιο συγκεκριμένα, τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023, είναι η  αντίστοιχη 11η Σεπτεμβρίου του 2001 των ΗΠΑ, για το Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή. Και αυτό είναι κατανοητό για όποιον ασχολείται με ζητήματα ασφαλείας  και διεθνούς πολιτικής. Έτσι αναμένεται το Ισραήλ να συνεχίσει να αντιδρά σταδιακά σε στρατιωτικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Η αντεπίθεση ήταν η αρχική αντίδραση. Ωστόσο, η επιχείρηση ξεκίνησε από το απόγευμα κιόλας της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Η επιθετικότητα αυτή αναμένεται να ενταθεί σε επίπεδα και μεγέθη και με διαλειτουργικό τρόπο. Πιθανότατα, το Ισραήλ δεν θα σταματήσει. Και αυτό είναι το ανησυχητικό. Γιατί μια πολεμική τροπή μπορεί να έχει διαφορετική έκβαση από αυτή που υπολογίζουμε. Δεν γνωρίζουμε τις όποιες άλλες αντιδράσεις από τις περιβάλλουσες χώρες, αλλά και άλλες εκδοχές από χώρες και συμμάχους που ίσως επιθυμούν μια έκβαση πολεμική.

Η αντίδραση στην τρομοκρατία

Ο αρχικός στόχος, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως είναι η Χαμάς. Και σε αυτό επιδιώκει να επικεντρωθεί το Ισραήλ και η ηγεσία της χώρας. Ωστόσο, μαζί με το στόχο αυτό, δυστυχώς, μπαίνει και η συζήτηση και το μέλλον της Παλαιστίνης που δεν θα έπρεπε. Για τον λόγο αυτό η πλευρά του Ισραήλ θεωρεί ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί οποιαδήποτε διαπραγμάτευση υπό αυτή τη μορφή. Είναι αλήθεια ότι βρίσκονταν σε προχωρημένες συνομιλίες με νέα μέρη και χώρες.

Υπήρχε έντονος διάλογος και κινητικότητα, μεταξύ άλλων, και κυρίως για το μέλλον των Παλαιστινίων με πλέον δικό τους ανεξάρτητο κράτος, το οποίο, στην παρούσα περίοδο, δεν θα μάθουμε ποια ακριβώς ήταν τα πλάνα. Και τώρα καλούμαστε να δούμε τα εξελικτικά σενάρια της παρούσας χρονικής συγκυρίας. Από την άλλη, καλούμαστε πλέον να κατανοήσουμε το ρόλο πολλαπλών δυνάμεων, περιφερειακών και διεθνών.

Δυνάμεις οι οποίες, όπως φαίνεται και από την πρόσφατη έκτακτη σύνοδο για την ειρήνη στην Αίγυπτο, πως έχουν τα δικά τους συμφέροντα και δική τους κατανόηση του όρους και πρακτικής της  στρατηγικής ασφάλειας της Νότιο-Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η αντίδραση στα φαινόμενα τρομοκρατίας έπρεπε να είναι δεδομένη και αυτονόητη. Από όλα τα μέρη ανεξαιρέτως και εναντίον της Χαμάς και όλα τα μέρη της και τις υπο-ομάδες τις οποίες κατάφερε να συγκεντρώσει υπό το δικό της πρίσμα. Αντιθέτως, ακόμα και σήμερα παρατηρούμε πως πολλές και διαφορές δυνάμεις αλλά και μεμονωμένες φωνές αντιδρούν στο κατεξοχήν τραγικό αυτούσιο γεγονός, γεγονός που μας κάνει να αναρωτιόμαστε τελικά τι καθίσταται ως όρος  η τρομοκρατία και κυρίως πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο εγκλήματος, πολιτικά, νομικά και στρατιωτικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments