Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται στην κρίση – Αναζητούνται και οι ευθύνες του Αλ. Τσίπρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται στην κρίση – Αναζητούνται και οι ευθύνες του Αλ. Τσίπρα

Πηγή Φωτογραφίας: Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, Παρασκευή 24 Μάη 2019. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Στον πρώην πρόεδρο καταλογίζεται η επιλογή Κασσελάκη για την ηγεσία του κόμματος.

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν πλέον οι επικρίσεις ηγετικών στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του προέδρου κ. Στέφανου Κασσελάκη. Οι βολές είναι ευθείες και, πλέον, συμπεριλαμβάνουν και τον Αλέξη Τσίπρα.

Η αρχή, με το “καλημέρα” της νέας εβδομάδας, έγινε από τον κ. Δημήτρη Βίτσα και, εν συνεχεία, προστέθηκαν οι κ. κ. Στέλιος Κούλογλου και Νίκος Φίλης, με τον δεύτερο να θέτει και ζήτημα σοβαρών πολιτικών ευθυνών του κ. Τσίπρα για τη σημερινή δεινή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο κομματικός φορέας της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Βίτσας: Ζούμε τη χειρότερη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ

Συγκεκριμένα, εναντίον της νέας ηγεσίας στράφηκε αρχικά ο κ. Δημήτρης Βίτσας.

«Είμαστε στη χειρότερη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που δημιουργήθηκε το κόμμα», δήλωσε ο Δημήτρης Βίτσας, σχολιάζοντας όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την πρόταση Κασσελάκη για διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα. 

«Είναι ώρα αποφάσεων και συλλογικών και ατομικών», είπε σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι «υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: το ένα είναι να φεύγει καθένας κατά μόνας και το δεύτερο να υπάρξει μια ομαδική συνεννόηση» μολονότι παρατήρησε ότι «διασπάσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίου ή συνεδρίασης κομματικού οργάνου δεν έχουν συμβεί».

Σχετικά με το συνέδριο δήλωσε: «Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα της κοινωνίας με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε. Ο κ. Σπίρτζης και ο κ. Τεμπονέρας είχαν δίκιο, ότι έπρεπε να γίνει πρώτα το συνέδριο, μετά η εκλογή προέδρου κλπ, για να έχουμε τελειώσει μέχρι τέλος του χρόνου και μετά να ασχοληθούμε με τα σοβαρά θέματα της κοινωνίας. Εμείς θα το »τραβήξουμε» μέχρι τέλος του Φεβρουαρίου».

Σχετικά με την πρόταση Κασσελάκη για διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα, ο κ. Βίτσας σημείωσε: «Δεν μπορώ να είμαι ούτε με ίσες αποστάσεις, ούτε να διαλέγω στρατόπεδα, πρέπει να ακολουθηθεί το καταστατικό, επομένως δεν ξέρουμε αν θα διαγραφεί ακόμη ο κ. Τζουμάκας».

«Ειδικά για τον Τζουμάκα αυτή την απόφαση στην πρώτη συνεδρίαση τη Κεντρικής Επιτροπής πρέπει να την ψηφίσει πάνω από το 70%, δηλαδή 210 άνθρωποι. Βλέπω ότι δύσκολα θα περάσει η πρόταση Κασσελάκη για διαγραφή Τζουμάκα» σημείωσε.

Φίλης: Να απαντήσει ο Τσίπρας γιατί έφερε τον Κασσελάκη

Ο Νίκος Φίλης ξεκαθάρισε, από την πλευρά του, πως στο συνέδριο θα θέσει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανέφερε πως με τις κινήσεις Κασσελάκη «ο κόσμος πέφτει από τα σύννεφα με αυτά που ακούει». Μάλιστα, έκανε λόγο για εικόνα διάλυσης και εξευτελισμού. Παράλληλα, ο πρώην βουλευτής τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ΠΑΣΟΚ του 2012». Τόνισε δε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εξυπηρετεί τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μικρό και συστημικό κόμμα, το οποίο θα εξυπηρετεί το σύστημα, όντας «τσόντα» οποιουδήποτε συστημικού κόμματος θελήσει να κυβερνήσει.

«Όπως εκφράζεται τώρα ο κ. Κασσελάκης, δεν μπορεί να είναι αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο νωπή λαϊκή εντολή είναι η απόφαση που έδωσε ο λαός με τις δημοτικές εκλογές, όπου εκεί υποχώρησαν περαιτέρω το κύρος και η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, στο 12,7%. Αυτό δεν οφείλεται προσωπικά στον κ. Κασσελάκη, αλλά δεν το ανέκοψε», πρόσθεσε ο Νίκος Φίλης μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή.

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «ο πρώην πρόεδρος έφερε στο κόμμα τον Κασσελάκη και ο ίδιος οφείλει να απαντήσει γιατί». Παράλληλα, τόνισε πως «κανείς δεν υπονόμευσε τον Τσίπρα, τον αναδείξαμε αρχηγό και τον στηρίξαμε».

Αναφερόμενος στις απόψεις που έχει γράψει στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Νίκος Φίλης υποστήριξε ότι συνιστούν ακραία εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού. Δεν τολμούσαν να τα πουν στην Ελλάδα οι νεοφιλελεύθεροι. Δεν τα λέει αυτά ο κ. Κασσελάκης το 2015, τα λέει πριν από μερικές ημέρες στο ΣΕΒ, πρόσθεσε.

Ανεξαρτητοποίηση Κούλογλου

Με ανοικτή επιστολή προς τον Στέφανο Κασσελάκη, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου ανακοίνωσε, από τη μεριά του, την αποχώρησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και την ανεξαρτητοποίησή του.

Όπως εξηγεί, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα «στερείται σοβαρότητας» και για όσους ήθελαν να κρατήσουν μια ανεξάρτητη στάση «η κατάσταση είναι ανυπόφορη».

Ωστόσο, να παραδώσει την έδρα στο κόμμα ζητάνε από τον Στέλιο Κούλογλου πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ευρωβουλευτής, με επιστολή του, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ανεξαρτητοποιείται, αλλά οφείλει την έδρα στην Κουμουνδούρου. «Να παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εκλέχτηκε», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εν λόγω πηγές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments