Γάζα: Αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ τη νύχτα – Διπλωματικές επαφές Μακρόν [vid]
Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO, Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι έπληξε «στόχο της Χαμάς» στον παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων Ας Σάτι, στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων αμάχων.
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα συνεχίζονται την ώρα που η διπλωματία ακολουθεί το δικό της μονοπάτι με τον Εμανουέλ Μακρόν να φτάνει στο Ισραήλ στον απόηχο της απελευθέρωσης δύο ακόμη Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι έπληξε «στόχο της Χαμάς» στον παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων Ας Σάτι, στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων αμάχων.
Ηγετικά στελέχη του ισραηλινού στρατού δηλώνουν ότι «θέλουμε να φέρουμε τη Χαμάς σε κατάσταση πλήρους διάλυσης – τους ηγέτες της, το στρατιωτικό της σκέλος και τους μηχανισμούς λειτουργίας της.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χτυπάμε και εξαλείφουμε υψηλόβαθμους διοικητές και μέλη, καταστρέφουμε τις υποδομές και δρούμε με μεγάλη αποφασιστικότητα».
Στο Ισραήλ έφτασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με διπλό στόχο μια προσωρινή και ανθρωπιστικού χαρακτήρα «παύση πυρός», με στόχους την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή της Γάζας και την εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων για την απελευθέρωση ομήρων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και Γάλλοι. Αρχικά θα συναντηθεί με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Ραμάλα για επαφές με τον Μαχμούντ Αμπάς.
Η γαλλική πλευρά εκτιμά πως σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ομήρων, που δεν είναι μόνο ισραηλινής υπηκοότητας, το Ισραήλ δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνο του στις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς. Μακροπρόθεσμα θεωρεί πως δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση παρά η δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή, ενός για τους Ισραηλινούς και ενός για τους Παλαιστινίους.
Παράλληλα η Γαλλία ασκεί πιέσεις προς τον Λίβανο, στέλνοντας, μέσω του πρέσβη της, «μηνύματα μετριοπάθειας» στη Χεζμπολάχ, ενώ ένας από τους «ανομολόγητους στόχους» της διπλωματικής προσπάθειας είναι να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την είσοδο του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.
Το σχόλιο σας