Διεθνή

Ισραήλ: Στην ομηρεία των ομήρων η χερσαία επίθεση

Ισραήλ: Στην ομηρεία των ομήρων η χερσαία επίθεση

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Reuters.com

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, σε εξέλιξη βρίσκονται πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση επιπλέον 50 ομήρων με διπλή υπηκοότητα,

Δύο όμηροι απελευθερώθηκαν χθες βράδυ, παρά τις αναφορές των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Ισραήλ να αναβάλει τη χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας για να δοθεί χρόνος για διαπραγματεύσεις με τους ομήρους.

Πρόκειται για την Νουρίτ Κούπερ, 79 ετών, και τη Γιότσβεντ Λίφσιτς, 85 ετών. Η απελευθέρωσή τους επετεύχθη μετά από τη μεσολάβηση του Καϊρου και της Ντόχα με τον εκπρόσωπο της παλαιστινιακής οργάνωσης, Χαμάς, να τονίζει ότι απελευθερώθηκαν «για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους». Είχε προηγηθεί η απελευθέρωση της Τζούντιθ Ρανάν και της κόρης της, Νάταλι.

Η τύχη των υπόλοιπων 220 ομήρων δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Ανάμεσά τους βρίσκονται πολλοί Αμερικανοί και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε το ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις “αδιάκοπες προσπάθειές” τους για την απελευθέρωση των ομήρων, χρησιμοποιώντας “κάθε μέσο, συνεργασία και σχέση”.

Αργά χθες βράδυ, ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδωσαν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση άλλων 50 ομήρων με διπλή υπηκοότητα. Ωστόσο, Wall Street Journal επισημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις είχαν βαλτώσει λόγω της έλλειψης προμηθειών καυσίμων στο πέρασμα της Ράφα. Με την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης να εμφανίζεται ως “κατάσταση ομηρίας” μέχρι την απελευθέρωση των ομήρων, οι προηγούμενες αεροπορικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού έχουν ενταθεί.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι θα εντείνει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας. Μέσα σε μόλις 24 ώρες, τουλάχιστον 436 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος έχει αποκλειστεί μέχρις εσχάτων, ενώ συνολικά 5.087 άμαχοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 2.055 παιδιά, 1.119 γυναίκες και 217 ηλικιωμένοι.

Ταυτόχρονα, ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα καταστράφηκαν, συμπεριλαμβανομένων των χώρων όπου είχαν καταφύγει Παλαιστίνιοι. Μεγάλα τμήματα της Γάζας είναι καλυμμένα με μπάζα και ερείπια. Από τη μία πλευρά, οι Ισραηλινοί διαψεύδουν τις αναφορές ότι η Ουάσινγκτον τους συμβουλεύει να καθυστερήσουν την χερσαία επιχείρηση, αλλά για πολλούς είναι περισσότερο επιβολή παρά συμβουλή.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χερσαία επιχείρηση θα ξεκινήσει. Άλλωστε, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα το Ισραήλ, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξαλειφθεί η Χαμάς και η υποδομή της. Αυτό δείχνει η χθεσινή δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος απέρριψε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και τόνισε ότι “θα απελευθερώσουμε τους ομήρους και μετά θα το συζητήσουμε”.

Με την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης να μοιάζει «όμηρος» μέχρι την απελευθέρωση των ομήρων, η μέχρι στιγμής από αέρος ισραηλινή επιθετικότητα δυναμώνει περαιτέρω. Ο ισραηλινός στρατός το περασμένο Σάββατο είχε ανακοινώσει ότι θα εντείνει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ασφυκτικά αποκλεισμένος παλαιστινιακός θύλακας σε μόλις 24 ώρες μετρά τουλάχιστον 436 νεκρούς ενώ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες συνολικά έχουν σκοτωθεί 5.087 άμαχοι. Ανάμεσα σε αυτούς είναι 2.055 παιδιά, 1.119 γυναίκες και 217 ηλικιωμένοι. Την ίδια στιγμή, ολόκληρα οικιστικά τετράγωνα έχουν ισοπεδωθεί συμπεριλαμβανομένων και σημείων στα οποία Παλαιστίνιοι αναζήτησαν καταφύγιο. Το μεγαλύτερο μέρος της Γάζας καλύπτεται από συντρίμμια, χαλάσματα και ερείπια.

Από τη μία, οι Ισραηλινοί διαψεύδουν τις αναφορές ότι η Ουάσιγκτον τους συμβουλεύει να καθυστερήσουν τη χερσαία επιχείρηση αλλά για πολλούς δεν πρόκειται τόσο για συμβουλές όσο για υπαγόρευση.  Από την άλλη δεν χωρά αμφιβολία ότι η χερσαία επιχείρηση θα ξεκινήσει. Άλλωστε κατά το Ισραήλ αυτός είναι μόνος τρόπος για να εξαλειφθεί, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα, η Χαμάς και οι υποδομές της. Ενδεικτικές είναι και οι χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ο οποίος απέρριψε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, τονίζοντας «θα πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι και μετά να μιλήσουμε».

Προς το παρόν η κατάσταση στη Γάζα μοιάζει να έχει μπει σε τροχιά μοτίβου αεροπορικών επιδρομών. Ωστόσο,  η εν εξελίξει σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς απειλεί να εξαπλωθεί και στα βόρεια της χώρας στα σύνορα με τον νότιο Λίβανο. Ειδικότερα, οι… διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών κατά μήκος της διαχωριστικής Μπλε Γραμμής αυξάνουν δραματικά ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ με περίπου 20.000 ανθρώπους να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Διανύοντας την 18η ημέρα του πολέμου, η Ουάσιγκτον επιλέγει να στείλει εκ νέου μήνυμα προς το Ιράν. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, υπενθύμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες στη Μέση Ανατολή και προειδοποίησε το Ιράν και όσους επιθυμούν κλιμάκωση στην περιοχή «να μην το πράξουν».

Είναι μία δήλωση την οποία η Ουάσιγκτον επαναλαμβάνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αυτή τη φορά όμως η Τεχεράνη απάντησε. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεϊν Αμιρ-Αμπντολαχιάν ο οποίος τόνισε ότι «τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι ΗΠΑ απέδειξαν ότι εντείνουν και επεκτείνουν τον πόλεμο στη Γάζα, στη Δυτική Όχθη και κατά των Παλαιστινίων γυναικών, παιδιών και πολιτών στέλνοντας χιλιάδες αποστολές όπλων και δείχνοντας πλήρη υποστήριξη στο σιωνιστικό καθεστώς. Επομένως, θα ήθελα να απευθυνθώ στον κύριο Μπάιντεν: “Σταματήστε την υποκρισία!”».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments