Οικονομία

WSJ: Το μεγάλο οικονομικό comeback της Ελλάδας [vid]

WSJ: Το μεγάλο οικονομικό comeback της Ελλάδας [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Διάχυτη είναι η αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την αναβάθμιση της χώρας από την Standard & Poor’s.

Διάχυτη είναι η αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την αναβάθμιση της χώρας από την Standard & Poor’s.

Διάχυτη είναι η αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την αναβάθμιση της χώρας από την Standard & Poor’s.

Την Παρασκευή, ο διεθνής οίκος έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντάς την από BB+ με θετική προοπτική σε BBB- με σταθερή προοπτική. Διεθνή Μέσα μετέδωσαν την είδηση, χαρακτηρίζοντάς την ως σφραγίδα έγκρισης της οικονομικής ατζέντας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και αποκατάστασης της αξιοπιστίας της Ελλάδας στα μάτια των επενδυτών.

Η Wall Street Journal, σε άρθρο της, μιλά για το μεγάλο οικονομικό comeback της Ελλάδας. «Το πρώην καμένο χαρτί της Ευρώπης μετατρέπεται σε δημοσιονομικό πρότυπο με μεταρρυθμίσεις της ελεύθερης αγοράς», αναφέρει.

Η WSJ περιγράφει ότι πριν από περίπου δέκα χρόνια, «η Ελλάδα φαινόταν ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να ανακάμψει από τα οικονομικά και πολιτικά της τραύματα. Την Παρασκευή κέρδισε και πάλι την επενδυτική πιστοληπτική της αξιολόγηση από την Standard & Poor’s».

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της στην επενδυτική βαθμίδα από την Standard & Poor’s μπορεί να εκπληρώνει έναν στόχο που έθεσε ο πρωθυπουργός, αλλά δεν αποτυπώνει πλήρως την έκταση του μετασχηματισμού που επέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ελλάδα, προσθέτει.

Όπως εξηγεί η Wall Street Journal, η S&P Global επικαλέστηκε τη «σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση» και την εκλογική «εντολή για συνέχιση της πολιτικής» του καλοκαιριού για να δικαιολογήσει την απόφασή της για αναβάθμιση. Η αναβάθμιση αυτή «όπως συμβαίνει συχνά με τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, έρχεται καθυστερημένα και για λάθος λόγους».

Η WSJ συνεχίζει γράφοντας ότι «Η Αθήνα έπρεπε να θέσει υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά της, καθώς οι υπερβολές στις αρχές της δεκαετίας του 2000 οδήγησαν στην κρίση χρέους που ξεκίνησε το 2009. Αλλά εάν ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός ήταν το μόνο που απαιτούνταν για να μπει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, η αναβάθμιση θα είχε γίνει νωρίτερα. Η Ελλάδα συμφώνησε σε τρία ξεχωριστά πακέτα διάσωσης από τους Ευρωπαίους ομολόγους της μεταξύ του 2010 και του 2015, τα οποία περιλάμβαναν τιμωρητικούς δημοσιονομικούς όρους».

Όπως γράφει, οι όροι δεν τηρήθηκαν ποτέ, καθώς ούτε τα πακέτα διάσωσης ούτε οι Έλληνες πολιτικοί εφάρμοσαν μια αναπτυξιακή ατζέντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments