Γεραπετρίτης για Μέση Ανατολή: Είναι μία μεγάλη δοκιμασία για όλους μας [vid]
Πηγή Φωτογραφίας: [363118] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ ALBERTO VAN KLAVEREN STORK (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
Για τις σοβαρές προκλήσεις στη Μέση Ανατολή και τον υπόλοιπο κόσμο, μετά τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, μίλησαν στην 27η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Γουές Μίτσελ και ο Ντέιβιντ Χάρις.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, στην αρχική του τοποθέτηση, ξεκαθάρισε ότι πλέον καμία κρίση δεν έχει τοπικό χαρακτήρα αλλά αποκτά περιφερειακές και παγκόσμιες διαστάσεις. «Δεν υπάρχει κανένα θέμα αμιγώς εθνικό ή περιφερειακό ή οικουμενικό. Κάθε κρίση αντανακλά σε ένα επίπεδο εθνικό, ευρύτερο ή παγκόσμιο. Οι μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις είναι αυτές που διαμορφώνουν πλέον το πλαίσιο στον κόσμο μας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι αυτήν τη στιγμή η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με 5 παγκόσμιες προκλήσεις: 1. Κλιματική κρίση 2. Επισιτιστική κρίση 3. Επιθετικότητα – Αναθεωρητισμός
4. Μεταναστευτικό 5. Υγεία
Γιώργος Γεραπετρίτης: Βιώνουμε όλοι πολέμους στην γειτονιάς μας που θεωρούσαμε αυτονόητο μετά από δεκαετίες μερικής ηρεμίας στην Ευρώπη ότι δεν θα συνέβαινα
Όπως είπε, κάθε μία από αυτές τις παγκόσμιες κρίσεις έχουν τρία κοινά χαρακτηριστικά: 1. Δεν έχουν τόπο και χρόνο, καθώς οι αντανακλαστικές συνέπειες τους αγγίζουν τους πάντες. 2. Κατάρριψη των βεβαιοτήτων. «Βιώνουμε όλοι πολέμους στην γειτονιάς μας που θεωρούσαμε αυτονόητο μετά από δεκαετίες μερικής ηρεμίας στην Ευρώπη ότι δεν θα συνέβαιναν» σημείωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Και προειδοποίησε: «Ο αναθεωρητισμός είναι στην πόρτα μας και δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτα βέβαιο». 3. Οι οικουμενικές κρίσεις δεν αντιμετωπίζονται με οικουμενικές λύσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αναφέρθηκε σε μια αποστροφή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο: «Ο συμβιβασμός έχει καταντήσει να είναι μια βρόμικη λέξη». Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, «υπάρχει δυσκολία να συζητήσουμε για κοινά προβλήματα που αγγίζουν το σήμερα και το αύριο. Να έχουμε μια διαβουλευτική στάση απέναντι στα πράγματα».
Και έφερε ως ένα ακόμη παράδειγμα την ατζέντα στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ: πόλεμος στην Ουκρανία, κρίση στο Σαχέλ, κρίση στα Βαλκάνια με έμφαση την ένταση στο Κόσοβο, κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, Μέση Ανατολή. «Μία έδρα με τεράστια αντανάκλαση στον υπόλοιπο κόσμο» συμπλήρωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έκανε λόγο για μια «μεγάλη δοκιμασία για όλους μας». Και εξήγησε: «Είναι ένα θέμα που βρίσκεται στην αιχμή της εξωτερικής πολιτικής τόσο της Ευρώπης όσο και του Αραβικού Κόσμου».
Στη συνέχεια ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας: Καταδίκη των σφαγών της Χαμάς, άμεση απελευθέρωση των ομήρων, άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και αποστολή βοήθειας στους αμάχους και διεθνή διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Όπως είπε, η στάση αυτή οδήγησε σε ένα ισχυρό διπλωματικό κεφάλαιο για την Ελλάδα. «Συνομιλούμε με Ισραήλ και με Αραβικό Κόσμο». Και ξεκαθάρισε: «Εμείς πάντα θα είμαστε στην πλευρά της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο και θα στηρίζουμε το δικαίωμα των κρατών να αμύνονται στις επιθέσεις, στο όριο πάντα που καθορίζει το Διεθνές Δίκαιο». Κλείνοντας επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας για δύο κράτη στη Μέση Ανατολή, με την Παλαιστίνη να έχει ως πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ σε μια περιοχή όπου θα επικρατεί η ηρεμία, η ειρήνη και η εδαφική ακεραιότητα, όπου η τρομοκρατία δεν έχει καμία θέση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας