Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Η μεγάλη ευκαιρία του Ν. Ανδρουλάκη

ΠΑΣΟΚ: Η μεγάλη ευκαιρία του Ν. Ανδρουλάκη

Πηγή Φωτογραφίας: ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ/EUROKINISSI)

Η συγκυρία ευνοεί εξαιρετικά το ΠΑΣΟΚ, με δεδομένη τη βαθιά κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι η εικόνα της κυβέρνησης έχει αρχίσει να θολώνει.

Ο Ανδρουλάκης δεν «έκαψε» την πρώτη ευκαιρία, αυτή που του έδωσε ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ χαρίζοντάς του μια αληθινά μεγάλη νίκη στις εσωκομματικές. Δεν την έκαψε γιατί και ένα πιο ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα έδωσε στο κόμμα του, και το ανανέωσε ηλικιακά με στελέχη που αρκετοί ζηλεύουν και το οδήγησε σε αύξηση των ποσοστών του στις εθνικές εκλογές και με τις επιλογές του κέρδισε τελικά το παιχνίδι των εντυπώσεων στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο Ανδρουλάκης δεν “έκαψε” την πρώτη ευκαιρία που του έδωσε ο λαός του ΠΑΣΟΚ για μια πραγματικά μεγάλη νίκη στις κομματικές εκλογές. Δεν την έκαψε γιατί έδωσε στο κόμμα ένα σαφές πολιτικό αποτύπωμα, ανανέωσε την ίδια την ηλικία του κόμματος με μέλη που πολλοί ζήλεψαν, οδήγησε σε αύξηση του ποσοστού στις εθνικές εκλογές και τελικά κέρδισε το παιχνίδι των εντυπώσεων στις αυτοδιοικητικές εκλογές με δική του επιλογή.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η αλήθεια είναι ότι ο Ανδρουλάκης δεν έφερε τον απαραίτητο αέρα κυβερνητικού κόμματος στο ΠΑΣΟΚ και δεν κατάφερε να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός στις καρδιές και τα μυαλά της κεντροαριστεράς. Αν κάτι έδειξαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι ότι η δύναμη του brand name ΠΑΣΟΚ είναι μεγαλύτερη από τη δική του ηγετική απήχηση.

Ο κ. Ανδρουλάκης φαίνεται ότι έδωσε προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του κόμματος, των ανθρώπων του και των κομματικών δομών πρώτα, παρά στη δική του ηγεσία. Ίσως ενθουσιάστηκε περισσότερο από όσο έπρεπε με την υπόθεση των υποκλοπών και πίστεψε ότι θα μπορούσε να κερδίσει πόντους σε καθαρά προσωπικό επίπεδο.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι ένα λάθος που δεν μπορεί να διορθωθεί, αρκεί οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ να είναι ηγέτες και να πράττουν αναλόγως. Μέχρι στιγμής, ο Ανδρουλάκης συμπεριφέρεται σαν να είναι ο ιδανικός γενικός γραμματέας, κάποιος που ξέρει να επιλέγει αρχηγούς, να ελέγχει το κόμμα, να κινητοποιεί μηχανισμούς και να διεξάγει εκλογές. Ο Ανδρουλάκης χρειάζεται επτά μήνες για να πείσει τον εαυτό του ότι είναι ο ηγέτης. Η δημόσια εικόνα του Ανδρέα Παπανδρέου δεν είχε καμία σχέση με εκείνη του Κώστα Σημίτη, αλλά και οι δύο ήταν εξαιρετικοί ηγέτες. Ο Ανδρέας διαχειριζόταν τα συναισθήματα και ο Σημίτης ήταν τεχνοκράτης. Ο Ανδρουλάκης πρέπει να καταλάβει ότι ζούμε σε μια εποχή που οι ψηφοφόροι αναζητούν μια ισορροπημένη και μετριοπαθή προσωπικότητα που θα τους πείσει ότι μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Το είδαμε αυτό στις αυτοδιοικητικές εκλογές και αυτό είναι ένα από τα μηνύματά τους.

Αν το ΠΑΣΟΚ εμφανιστεί στις ευρωεκλογές με ένα ψηφοδέλτιο που θα δείχνει ότι τα στελέχη του αντιλαμβάνονται τις ανάγκες της εποχής, το ΠΑΣΟΚ θα έχει μεγάλη επιτυχία. Αλλά μόνο αν το κάνουν. Το πολιτικό σκηνικό φαίνεται να είναι έτοιμο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πληγωμένο κόμμα και η ΝΔ έχει ήδη αρχίσει να δείχνει σημάδια υποχώρησης. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments