ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρήσεις και διαγραφές ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου
Πηγή Φωτογραφίας: [356956] ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 49η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Η τελευταία μαζική αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν της Αριστερής Πλατφόρμας το μακρινό καλοκαίρι του 2015 και είχε ως τομή το τρίτο μνημόνιο.
Τα περισσότερα εκ των στελεχών και βουλευτών τότε, μετέπειτα πρωταγωνίστησαν στην συγκρότηση τριών σχηματισμών βασικά: της ΛΑΕ, του ΜεΡΑ25 και της Πλεύσης Ελευθερίας.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η “μαύρη” Δευτέρα της 23ης Οκτωβρίου δεν είχε καμία σχέση με το μακρινό 2015. Ωστόσο, άνοιξε ένα τυπικό σπιράλ που οδήγησε ακόμη και μαθηματικά σε ρήξη στο ιστορικό κομμάτι του χώρου.
Αυτή η Δευτέρα μύριζε από νωρίς μπαρούτι. Μετά την αποχώρηση του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του κόμματος με δηλητηριώδεις αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη, συνεχίστηκαν οι παραδοσιακές αντεγκλήσεις των κομματικών στελεχών, τόσο από τον τηλεοπτικό άμβωνα όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ωστόσο, υπήρχαν και υποψίες για το ύφος της επίσημης εκπροσώπου του κόμματος, Δώρας Αυγέρη, και οι διαρροές κατά του Δημήτρη Βίτσα. Παράλληλα με αυτά, υπήρξαν και άλλες βαρυσήμαντες εξελίξεις , με κείμενα που κυκλοφόρησαν από τις δυνάμεις της Ομπρέλας και ήταν άκρως καταδικαστικά για τον Κασσελάκη.
Στη συνέχεια ήρθε ένα tweet από τις ΗΠΑ του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και η πρόθεση να διαγραφούν από το κόμμα τρία στελέχη του κόμματος με ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανθρωπογεωγραφία του χώρου: πρόκειται για τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Νίκο Φίλη και τον Δημήτρη Βίτσα. Πρόκειται για στελέχη με αποδεδειγμένη εμπειρία. Και παίζουν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στο ρεύμα της Ομπρέλας. Ο Σκουρλέτης και ο Φίλης, μαζί με τον Νίκο Βούτση, τον μεγαλύτερο από τους δύο, είναι μέλη της άτυπης τρόικας των “Μπανιάδων”.
Τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα από εδώ και πέρα.
Κατ’ αρχάς, η 15μελής Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αντώνη Κοτσακά, δεν θα πρέπει να ασχοληθεί μόνο με την προτεινόμενη αποπομπή του Στέφανου Τζουμακα. Αν ήταν μόνο αυτό, θα μπορούσε ακόμη να λύσει το πρόβλημα αναστέλλοντας για λίγο την κομματική ιδιότητα του πρώην υπουργού. Ακόμη και οι επικριτές του Κασσελάκη βρήκαν τη στάση του Τζουμάκα πικρή και εξοργιστική.
Ο Κασσελάκης κάνει επίδειξη της προεδρικής του δύναμης χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όπως λένε στελέχη της αντιπολίτευσης, απλώς “βάζει τις βάσεις για να πάει στην ΚΟ όπου θα μπορέσει να προωθήσει ευνοϊκά τα σχέδιά του”. Η Νεοπροεδρική Ομάδα, από την άλλη, έχει πάρει τη θέση ότι η αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση ουσιαστικά δεν θα δεχτεί την εκλογή Κασσελάκη από τα μέλη της βάσης. Εδώ, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει χρησιμοποιήσει την Ομπρέλα και τους συμμάχους της ως το δικό του προπαγανδιστικό όπλο εναντίον μέρους της βάσης υποστήριξής του, λέγοντας ότι αποτελούν “βάρος για να υπονομεύσουν το κόμμα και τον Τσίπρα”.
Σε κάθε περίπτωση, οι ασκοί του Αιόλου είναι ορθάνοιχτοι σε κάθε πολιτικό ενδεχόμενο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας