Δημόσιο: Οι νέες αλλαγές για το σύστημα επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου), Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας τους και λοιπές διατάξεις».
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας τους και λοιπές διατάξεις».
Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών στη νέα κυβερνητική θητεία, το οποίο έχει διττό στόχο:
Α) τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας επιλογής των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου Τομέα και
Β) τη δημιουργία ενός πλαισίου το οποίο προβλέπει τη διαρκή αξιολόγησή τους. Αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση των απαιτήσεων για κάθε θέση, ώστε τα στελέχη που θα επιλέγονται να έχουν αυξημένα προσόντα και ικανότητες, η ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, η αποτελεσματικότητα του συστήματος μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών, καθώς και η αξιολόγηση των διοικήσεων ώστε αν επιτυγχάνουν τους στόχους να μπορούν να αμείβονται περισσότερο και αν δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους να αντικαθίστανται.
Ειδικότερα: Α. Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του Δημοσίου Τομέα: • Υπαγωγή της διαδικασίας στο ΑΣΕΠ. • Ομαδοποίηση των φορέων ανάλογα με το εύρος και το είδος των αρμοδιοτήτων τους, ενώ προβλέπεται ειδική ομαδοποίηση και διαδικασία για τα νοσοκομεία. • Αυξημένες απαιτήσεις και αυστηρά ελάχιστα προσόντα (π.χ. πτυχίο ή/και (κατά περίπτωση) εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια προς το αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης ή τη διοίκηση), εξασφαλίζοντας ότι όσοι επιλέγονται έχουν τα απαραίτητα προσόντα για να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους. • Καινοτόμα εργαλεία αξιολόγησης – τεστ δεξιοτήτων – , τα οποία εφαρμόζονται για πρώτη φορά οριζοντίως στον Δημόσιο Τομέα προκειμένου να διακριβωθούν οι ικανότητές των υποψηφίων. • Συγκεκριμένες προθεσμίες ώστε οι διαδικασίες επιλογής να εκκινούν και να ολοκληρώνονται εγκαίρως για το σύνολο των φορέων. • Εξορθολογισμός των διαδικασιών και μείωση του διοικητικού βάρους. Για παράδειγμα, θα εκδίδεται μια ενιαία προκήρυξη για τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων, αντί για περίπου 120 ξεχωριστές προκηρύξεις και άρα 120 ξεχωριστές διαδικασίες. Β. Νέο σύστημα αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του Δημοσίου Τομέα: • Ετήσια σχέδια δράσης για κάθε φορέα. • Συμβόλαια απόδοσης με τα οποία αναφέρουν συγκεκριμένες δράσεις και στόχους, θα υπογράφονται από την αρχή της θητείας των διοικήσεων και θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του εποπτεύοντος Υπουργείου. • Ετήσια αξιολόγηση των διοικήσεων και, ανάλογα με την επίτευξη ή μη των τεθέντων στόχων, δυνατότητα ανταμοιβής (bonus παραγωγικότητας) ή άμεσης λήξης της θητείας τους και αντικατάστασής τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας