Μέτσολα: Το Ιράν παίζει με τη φωτιά
Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Welt.de
Ενιαία φωνή και κατεύθυνση αναζητούν τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ στον πόλεμο της Γάζας. Ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής ασφαλώς υπάρχει, καθώς όλες οι εθνικές κυβερνήσεις συμφωνούν στην αλληλεγγύη προς το κράτος του Ισραήλ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, αλλά και στην παροχή επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους που παραμένουν στη Γάζα και όσους άλλους την έχουν ανάγκη. Ωστόσο, τα επόμενα βήματα παραμένουν ζητούμενο.
Μιλώντας στον Σάιμον Γιανγκ, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, δηλώνει ότι η ευρωπαϊκή απάντηση στον πόλεμο της Γάζας επικεντρώνεται στα εξής: «Καταδικάζουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις επιθέσεις. Απευθύνουμε έκκληση να περιοριστεί στη Χαμάς η απάντηση (του Ισραήλ). Ζητούμε να μην εμπλακούν άμαχοι πολίτες στις εχθροπραξίες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανταποκριθούμε στο αίτημα των εταίρων μας στη Μέση Ανατολή που ζητούν βοήθεια».
Την περασμένη Τετάρτη, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο συζήτησε αναλυτικά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Με ευρύτατη πλειοψηφία, οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τη δράση της Χαμάς και ζήτησαν για μία ακόμη φορά, «λύση δύο κρατών» με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και με βάση τα σύνορα του 1967. Τις επιθέσεις της Χαμάς καταδίκασαν όλες ανεξαιρέτως οι πολιτικές ομάδες. Πάντως, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν λείπουν οι διαφωνίες για τους περαιτέρω χειρισμούς.
Ο δημοσιογράφος υπενθυμίζει ότι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επικρίνει το Ισραήλ μόνο «κεκλεισμένων των θυρών» και εγκωμιάζεται γι αυτό από τον μόνιμο επιτετραμμένο του Ισραήλ στις Βρυξέλλες, ενώ από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ δεν διστάζει να ασκήσει δημόσια κριτική στους χειρισμούς της ισραηλινής κυβέρνησης. Τελικά, μιλάει πράγματι με μία φωνή η ΕΕ; «Αυτή ήταν πάντα η δική μας έκκληση, ως Ευρωκοινοβούλιο, έτσι ώστε οι πράξεις να ανταποκρίνονται στα λόγια μας» λέει η Ρομπέρτα Μέτσολα. «Αυτό που μπορώ να πω εγώ- γιατί έχω επισκεφθεί το Ισραήλ, έχω βρεθεί στο πεδίο, έχω μιλήσει με τον πρόεδρο της χώρας και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου- είναι πως το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο όσον αφορά την αλληλλεγύη μας, αλλά και όσον αφορά την καταδίκη των επιθέσεων της Χαμάς». «Άρα λοιπόν υπάρχει ενότητα;», «Θα έλεγα ότι ναι, υπάρχει ενότητα».
Ο Πόλεμος στη Γάζα δεν αφορά μόνο το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους. Έκδηλη είναι η ανησυχία για ενδεχόμενη επέκταση της σύγκρουσης, ιδιαίτερα στην περίπτωση που εμπλακεί είτε ο Λίβανος, είτε η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπόλα με ορμητήριο τον Λίβανο, είτε και το ίδιο το Ιράν με προγεφύρωμα την Χεζμπόλα. Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όχι μόνο δεν υποτιμά τον κίνδυνο, αλλά δηλώνει ξακάθαρα: «Ανησυχώ. Είναι κάτι που τονίζουν πολλοί ηγέτες στη Μέση Ανατολή. Πρέπει να επισημάνουμε ότι το Ιράν παίζει με τη φωτιά και το εννοώ κυριολεκτικά. Και αυτό συμβαίνει την ώρα που γενναίες γυναίκες στο Ιράν ξεσηκώνονται για να διεκδικήσουν τη ζωή τους και την ελευθερία τους».
Την ίδια στιγμή πάντως, η Ρομπέρτα Μέτσολα, εκφράζει την ικανοποίησή της για τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες που εκδηλώνονται στην περιοχή. Τελευταίο- και ενθαρρυντικό- δείγμα, όπως επισημαίνει, είναι η Σύνοδος Κορυφής για την Ειρήνη που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Κάιρο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας