Διεθνή

Πολωνία: Επιστρέφει δυναμικά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο

Πολωνία: Επιστρέφει δυναμικά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Dailymail.co.uk

«Είμαι πραγματικά περήφανος για τους συμπατριώτες μου» διαμήνυσε ο Ντόναλντ Τουσκ στην Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Λίγες μόνο μέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία, ο Ντόναλντ Τουσκ επέστρεψε σε γνώριμα μέρη, με εμφανή στόχο να επιστρέψει τη χώρα του στο ευρωπαϊκό προσκήνιο και να ανατρέψει τον τίτλο του «ταραχοποιού» επί οκτώ χρόνια υπό την εθνικιστική κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Ενας ακόμα λόγος της σημερινής επίσκεψης του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Κομισιόν ήταν φυσικά να «ξεμπλοκάρει» τα 35 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που είχαν «παγώσει» λόγω των διενέξεων Βρυξελλών – Βαρσοβίας για το κράτος δικαίου.

Οι πρώτες του δηλώσεις ενώπιον της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν πάντως ενδεικτικές των προθέσεών του. «Βρίσκομαι στην έδρα της Κομισιόν για να επιταχύνω την διαδικασία επιστροφής στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή ήταν η βούληση των Πολωνών ψηφοφόρων» τόνισε ο Τουσκ για να προσθέσει ότι «όλος ο κόσμος έχει δει ότι η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η ελευθερία επέστρεψαν και οι Πολωνοί συνέβαλαν σε αυτό».

«Είμαι πραγματικά περήφανος για τους συμπατριώτες μου» υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τουσκ τονίζοντας πως «απέδειξαν ότι η αντιδημοκρατική και αντι-ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα ήταν απλώς παροδική, ελπίζω».

Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλωσόρισε τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, καθώς έφθασε το 74% καταγράφοντας ρεκόρ από την πτώση του κομμουνισμού. Μια απόδειξη ότι «οι Πολωνοί είναι ισχυρά συνδεδεμένοι με τη δημοκρατία» όπως είπε. «Γνωρίζω ότι ο Ντόναλντ Τουσκ και εγώ έχουμε πολλά κοινά σε όλα αυτά τα ζητήματα» προσέθεσε.

Ο Τουσκ επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Πλατφόρμας Πολιτών είναι έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση με άλλα δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα που μαζί συγκέντρωσαν το 54% των ψήφων και εξασφαλίζουν πλειοψηφία 248 εδρών στο κοινοβούλιο.

Βασικό θέμα της συνάντησής του με την πρόεδρο της Κομισιόν ήταν τα 35,4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που εδώ και ένα χρόνο η Βαρσοβία επιχειρεί να «ξεμπλοκάρει» χωρίς επιτυχία. Η Επιτροπή είχε δώσει το «πράσινο φως» τον Ιούνιο του 2022 αλλά δεν έχουν ακόμα απελευθερωθεί τα κονδύλια λόγω των συνεχιζόμενων προστριβών για θέματα που είχαν να κάνουν με το κράτος δικαίου και την ανεξαρτητοποίηση της δικαιοσύνης στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ θα επιχειρήσει να επιταχυνθεί η διαδικασία καθώς θα αναλάβει να προωθήσει τα κατάλληλα μέτρα, όπως είπε, για να διασφαλίσει τη μεταφορά τους στα κρατικά ταμεία. «Ο χρόνος μετρά αντίστροφα» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments