Τράπεζες: Η προετοιμασία για τη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας
Πηγή Φωτογραφίας: Euro2day.gr
Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία για τη δημιουργία του πέμπτου πόλου στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά, η οποία θα διευρύνει τις επιλογές επιχειρήσεων και νοικοκυριών και θα διευκολύνει την πρόσβασή τους στον τραπεζικό δανεισμό.
Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, ο σύμβουλος που έχει προσληφθεί από τις δύο τράπεζες, η Oliver Wyman, μετά τον οικονομικό τους έλεγχο, θα παραδώσει το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου ένα κοινό επιχειρησιακό σχέδιο, στη βάση του οποίου θα τρέξει το όλο εγχείρημα.
Αυτό θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη σχέση ανταλλαγής των μετοχών των δύο τραπεζών, στο πλαίσιο της νομικής τους συνένωσης, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, αλλά και το ύψος των αναγκαίων κεφαλαίων που θα κληθούν να εισφέρουν οι μέτοχοί της.
Η έκδοση νέων μετοχών θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα το καλοκαίρι του 2024, για να ξεκινήσει από το φθινόπωρο της ερχόμενης χρονιάς η λειτουργική ενοποίηση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων.
Το εύρος της κεφαλαιακής ένεσης θα εξαρτηθεί:
- Πρώτον, από το σχήμα αποενοποίησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που θα επιλεγεί και το κόστος που θα προκύψει για το νέο όμιλο
- Δεύτερον, από τους στόχους επέκτασης των χρηματοδοτικών εργασιών της τράπεζας τα επόμενα χρόνια
Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει το αργότερο έως τις αρχές του 2024 να γίνουν γνωστοί οι όροι του τρίτου κύκλου του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Η προετοιμασία της Παγκρήτιας
Στην Παγκρήτια Τράπεζα, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της απορρόφησης του υποκαταστήματος της HSBC, έχουν επικεντρωθεί στην αναδιοργάνωσή της.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Αντώνη Βαρθολομαίο, στόχο του πλάνου που βρίσκεται σε εφαρμογή, αποτελεί η παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής προς τους πελάτες όλων των κατηγοριών.
«Δεν θέλουμε να είμαστε πωλητές προϊόντων, αλλά να βρίσκουμε κατόπιν ανάλυσης των αναγκών του ενδιαφερόμενου, τη λύση που θα τις καλύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημειώνει ο ίδιος, μιλώντας στον «ΟΤ».
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η τράπεζα στην ανάπτυξη των εργασιών στο personal banking, διαθέτοντας πλέον ένα ικανοποιητικό αριθμό πελατών της κατηγορίας που προήλθαν από την HSBC.
Στον τομέα του wealth magagment, πλεονέκτημα για την Παγκρήτια Τράπεζα αποτελεί το ισχυρό χαρτοφυλάκιο επενδυτικών προϊόντων, καθώς διατήρησε το σύνολο των συνεργασιών του βρετανικού ομίλου με μεγάλους οίκους αμοιβαίων κεφαλαίων.
Επιπλέον, μετονόμασε την υπηρεσία personal banking σε Cobalt. Μέσω αυτής προσφέρει εξατομικευμένη συμβουλευτική διαχείρισης διαθεσίμων σε όσους διαθέτουν ρευστότητα τουλάχιστον 60.000 ευρώ ή το ετήσιο εισόδημά τους ξεπερνά τις 45.000 ευρώ.
Παράλληλα, η Παγκρήτια Τράπεζα κάνει άνοιγμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες στοχεύει να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του πελατολογίου της.
Πρόσφατα δε εξαγόρασε εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 40 εκατ. ευρώ της Alumil από την doValue, ενισχύοντας με μία κίνηση το υγιές τμήμα του ενεργητικού της.
Εξάλλου, ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία τμήματος ναυτιλιακών χορηγήσεων, με τις πρώτες συμβάσεις να έχουν ήδη υπογραφεί και να αναμένονται οι εκταμιεύσεις.
Δίκτυο και προσωπικό
Κατά τα άλλα, συνεχίζεται η αναδιοργάνωση του δικτύου των καταστημάτων της, το οποίο καλύπτει μεγάλο μέρος της χώρας, αριθμώντας 62 μονάδες.
Αυτήν την περίοδο η διοίκηση της τράπεζας εξετάζει και τη διεύρυνση της φυσικής παρουσίας της σε μεγάλες πόλεις, ενώ νέες μονάδες θα αποκτήσει και στη Βόρεια Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας έως το τέλος του έτους.
Από την άλλη πλευρά, ξεχωριστό κεφάλαιο για την Παγκρήτια Τράπεζα αποτελεί το ανθρώπινο δυναμικό της, το οποίο ενισχύθηκε με 250 στελέχη της HSBC Ελλάδος.
Κατά τον κ. Βαρθολομαίο πρόκειται για προσωπικό με μακρά εμπειρία στο banking, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, το οποίο θα συνεισφέρει καθοριστικά στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πελάτες της τράπεζας.
Είναι δε σε εξέλιξη μία εσωτερική διαδικασία αξιολόγησης των εργαζομένων, που στοχεύει στην τοποθέτηση τους στις θέσεις που μπορούν να αποδώσουν καλύτερα.
Το fit & proper
Υπενθυμίζεται ότι ο κοινός μέτοχος των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, η Thrivest Holding και οι μετόχοί της Αλέξανδρος Εξάρχου, Δημήτρης Μπάκος και Ιωάννης Καϋμενάκης έλαβαν την περασμένη εβδομάδα την απαραίτητη πιστοποίησης καταλληλότητας (Fit & Proper) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) .
Έπειτα από τη θετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), η οποία δόθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2023, και βάσει των αυστηρών κριτηρίων της ελληνικής και της ενωσιακής νομοθεσίας, η ΕΚΤ ολοκλήρωσε τη σχετική αξιολόγηση, βασιζόμενη σε πέντε αυστηρά κριτήρια αναγνωρίζοντας:
Την καλή επενδυτική τους φήμη
• Την εμπειρία, τη γνώση και τις δεξιότητες της επενδυτικής ομάδας
• Την υγιή και ισχυρή οικονομική τους βάση
• Τη συμμόρφωσή τους με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας (prudential requirements)
• Την πλήρη συμμόρφωσή τους με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία σχετικά µε την πρόληψη της νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµες δραστηριότητες
ΠΗΓΗ: Αγης Μάρκου/ OT.GR
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας