Οικονομία

Κυβέρνηση: Η αντιμετώπιση της ακρίβειας στο “μικροσκόπιο”

Κυβέρνηση: Η αντιμετώπιση της ακρίβειας στο “μικροσκόπιο”

Πηγή Φωτογραφίας: [364326] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

"Φρένο" στην ακρίβεια θέλει να βάλει οπωσδήποτε η κυβέρνηση.

Οι επιτυχίες των τελευταίων ημερών στο «μέτωπο» της οικονομίας (αναβάθμιση και εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας, συμφωνία της Alpha με την Unicredit κλπ) δεν «περνάνε» εύκολα στην κοινωνία η οποία αυτή τη στιγμή βλέπει μπροστά της μόνο τον φουσκωμένο λογαριασμό του supermarket αλλά και τον κίνδυνο ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή να εκτοξεύσει το κόστος της θέρμανσης, της μετακίνησης και της ηλεκτροδότησης.

Με δεδομένο ότι τα «λουριά» της δημοσιονομικής πολιτικής είναι σφικτά -και θα σφίξουν ακόμη περισσότερο από το νέο έτος- η κυβέρνηση μέσω τριών εμπλεκόμενων υπουργείων (Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Οικονομίας) ξεδιπλώνει τις αμέσως επόμενες ημέρες ένα σχέδιο για να περάσει το μήνυμα ότι υπάρχει «απάντηση» στο πρόβλημα της ακρίβειας.

Στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με τις μεγάλες εμπορικές εταιρείες για να καταρτιστεί ένας κατάλογος τουλάχιστον 500 ειδών, όπου θα υπάρχουν ορατές μειώσεις τιμών. Οι μειώσεις των τιμών είναι αυτές που θα μειώσουν ταχύτερα τον πληθωρισμό των τροφίμων και όχι η διατήρηση των σημερινών υψηλών επιπέδων.

Η κυβερνητική ατζέντα περιλαμβάνει ακόμη μέτρα κατά των νέων αυξήσεων των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Από τον Αύγουστο του 2022 έως σήμερα, οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος παρέμειναν σταθεροί ή μειώθηκαν για όλα τα νοικοκυριά, εν μέρει λόγω του διεθνούς περιβάλλοντος και της αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου και εν μέρει λόγω της οριζόντιας επιδότησης. Μετά την 1η Ιανουαρίου 2024, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τι θα συμβεί με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Τα νοικοκυριά έχουν να επιλέξουν μεταξύ ενός συστήματος μεταβλητών τιμών, το οποίο τα εκθέτει στον κίνδυνο μεγάλων διακυμάνσεων, και ενός συστήματος σταθερών τιμών, το οποίο “καθορίζει” την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε υψηλό επίπεδο (πάνω από 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα στις σημερινές τιμές). Το ένα προβλέπει επίδομα θέρμανσης για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση. Το άλλο είναι η επέκταση του συστήματος κοινωνικών τιμολογίων για να καλύψει πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Η κυβερνητική ατζέντα περικλείει επίσης το να αξιοποιηθεί ο όποιος διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος προκύψει εντός του 2023 ώστε να υπάρξουν έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις των ευάλωτων. Επανέρχεται στο προσκήνιο το σενάριο επέκτασης του market pass για το δίμηνο Νοεμβρίου -Δεκεμβρίου και μάλιστα, αναζωπυρώθηκε ακόμη περισσότερο μετά την χθεσινή απόφαση να παραταθεί η ισχύς των ψηφιακών καρτών μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2024. Το δεύτερο συναφές σενάριο έχει να κάνει με την καταβολή επιταγής ακρίβειας σε ευάλωτους.

Το σκεπτικό είναι αυτό το σχέδιο να ξεδιπλωθεί γρήγορα και να αποδώσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Από τις αρχές του νέου έτους, θα αρχίσουν να περνούν στην αγορά οι μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα οι οποίες εκτιμάται ότι θα δώσουν μια σημαντική ανάσα καθώς θα αφορούν σε περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά (συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους από Ιανουάριο και μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό από τον Απρίλιο). 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments