Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και η επίδρασή τους στο πολιτικό σκηνικό
Πηγή Φωτογραφίας: [362406] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI)
Όποια κι αν είναι η έκβαση της θυελλώδους πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, το αποτύπωμα που αφήνει πίσω του είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο για όλες τις πολιτικές δυνάμεις: ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, που ήρθε στη διακυβέρνηση της χώρας το 2015… δεν υπάρχει πια. Ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, ούτε οι συνθήκες που διαμόρφωσαν την άνοδό του.
Για την αντιπολίτευση, το αναπάντητο ερώτημα προς το παρόν είναι ποιος θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη -αυτή τη φορά χωρίς αριστερό πρόσωπο- και αν το επόμενο διάστημα θα ενταχθεί επιτέλους ένα άλλο κόμμα στην Αριστερά. Σε κάθε περίπτωση, η κοινή εκτίμηση είναι ότι η πολιτική κατάσταση θα αλλάξει μέχρι τις ευρωεκλογές.
Η κυβέρνηση τηρεί “σιγή ιχθύος” για τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να εμπλακούν σε εσωκομματικά ζητήματα. Ωστόσο, η διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθείται από στελέχη του κόμματος. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις διευκρινίσεις που έδωσαν τα ίδια τα ανώτερα στελέχη της Κουμουνδούρου, αλλά ο κύριος λόγος είναι η έκταση της επιρροής της. Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν το επόμενο διάστημα κρίσιμο για το μέλλον της αντιπολίτευσης και εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, από την αλλαγή ηγεσίας μέχρι τη διάσπαση και τη δημιουργία νέου κόμματος από αριστερά μέλη. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι ο πρώτος, πραγματικός αντίκτυπος από το “τσουνάμι” που πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποτυπωθεί στις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Η εκτίμηση που διατηρούν σήμερα τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να μειωθούν ακόμη περισσότερο.
Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία έχει τις “κεραίες” της στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναμένεται να διεκδικήσει μερίδιο απογοητευμένων ψηφοφόρων εν αναμονή των κινήσεων Ανδρουλάκη σε επίπεδο αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι κινήσεις αυτές της αντιπολίτευσης μπορεί μεν να δημιουργήσουν έναν καθαρό πολιτικό δρόμο για την κυβέρνηση, ώστε να φέρει εις πέρας τα εξαγγελθέντα καθήκοντά της χωρίς εμπόδια και χωρίς κλίμα ακραίας πολιτικής σύγκρουσης, αλλά υπάρχει και μεγάλος κίνδυνος χαλαρότητας και αλαζονείας για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μια δημόσια αξιολόγηση στις δημοσκοπήσεις του Ιουνίου.
Στάση αναμονής τηρούν και στη Χαριλάου Τρικούπη και παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην Κουμουνδούρου- στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η διαδικασία αυτή αποδυναμώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και δίνει “χώρο” στον ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί σε κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης. Για το λόγο αυτό, καλούν τους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που έχουν μετακομίσει στην Κουμουνδούρου να επιστρέψουν. Και για το ΠΑΣΟΚ, οι μελλοντικές δημοσκοπήσεις θα δείξουν αν αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί. Ο Περισσός “καρπώνεται” τις απώλειες των ψηφοφόρων της Αριστεράς από την εκλογή Κασελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα και όπως αποδείχθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που καταγράφει άνοδο στις κάλπες και στις κάλπες από τις εθνικές εκλογές και μετά. Μάλιστα, κάνοντας λόγο για “αποτυχημένες συνταγές και την ψευδαίσθηση της σοσιαλδημοκρατίας”, απευθύνεται ευθέως και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να αλλάξουν και τον κοινοβουλευτικό χάρτη. Ο Στέφανος Κατσελάκης βρίσκεται σε διαδικασία διαγραφής εξωκοινοβουλευτικού στελέχους, οπότε η κίνησή του δεν θα έχει αντίκτυπο στην κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η ανάρτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου σημείωνε ότι “με τέτοιες πρακτικές, δεν είμαι σίγουρος αν είναι δυνατόν”, αφήνοντας και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο απόσχισης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 47 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 32. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσοι θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση διάσπασης, αλλά η αποχώρηση βουλευτών θα μπορούσε να αλλάξει τον ρόλο τους ακόμη και σε θέσεις αντιπολίτευσης. Το επόμενο μεγάλο “στοίχημα” για όλους είναι στην κάλπη των ευρωεκλογών. Και μέχρι τότε αναμένεται να σημειωθούν μια σειρά από “επεισόδια” μέχρι να διαμορφωθεί η τελική πολιτική κατάσταση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας