Διεθνή

Ε.Ε.: Διχασμένη απέναντι στον πόλεμο – Ποια λύση προτείνουν φον ντερ Λάιεν και Μητσοτάκης

Ε.Ε.: Διχασμένη απέναντι στον πόλεμο – Ποια λύση προτείνουν φον ντερ Λάιεν και Μητσοτάκης

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Lemonde.fr

Στα δύο η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την εξελισσόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε νωρίτερα ότι οι 27 θα πιέσουν για μια παύση των μαχών ώστε να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Εντούτοις, δεν είναι όλοι οι 27 της ΕΕ στο ίδιο μήκος κύματος.

Ενώ όλα τα κράτη-μέλη συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι η βοήθεια πρέπει να επιτραπεί στη Γάζα το συντομότερο δυνατόν, υπάρχουν δισταγμοί από ορισμένα να υποστηρίξουν την παύση των μαχών, επειδή φοβούνται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του Ισραήλ να αμυνθεί έναντι τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, καθώς κράτη-μέλη έχουν τοποθετηθεί με συγκεκριμένο τρόπο για το Μεσανατολικό, και δεν φαίνεται εύκολη η σύμπνοια.

Μεταξύ των 27 υπάρχουν κράτη-μέλη όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο τα οποία υποστηρίζουν παραδοσιακά τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Επίσης, χώρες όπως η Γαλλία και η Πολωνία τείνουν να βλέπουν τις εξωτερικές υποθέσεις από την οπτική γωνία της ασφάλειας, υιοθετώντας μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση και περιορίζονται σε αυτό, επισημαίνει το αμερικανικό μέσο.

Στον αντίποδα, υπάρχουν χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία για τις οποίες οτιδήποτε έχει να κάνει με το Ισραήλ αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, καθώς βαραίνει μέχρι και σήμερα ο ρόλος τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στο Ολοκαύτωμα.

Η παραίνεση της προέδρου της Κομισιόν 

Μπροστά σε αυτήν την άτυπη διαίρεση των 27 χωρών μελών, η επικεφαλής της Κομισιόν δεν δίστασε να πάρει θέση.

“Η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει με ενότητα και αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες προκλήσεις τόνισε συγκεκριμένα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ βλάπτουν επίσης τον παλαιστινιακό λαό και δημιουργούν κίνδυνο για αποσταθεροποίηση της περιοχής» ανέφερε.

Σημείωσε ότι «οι μετανάστες ωθούνται στην αναζήτηση καλύτερης ζωής από τον πόλεμο και τη σύγκρουση και φτάνουν στις ακτές μας σε μεγαλύτερους αριθμούς».

Επίσης, υπογράμμισε ότι η ΕΕ στηρίζει την Ουκρανία για να αντισταθεί στην επιθετικότητα της Ρωσίας και παρέχει σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα. Παράλληλα, επισήμανε ότι η ΕΕ εργάζεται σκληρά με τα κράτη-μέλη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. «Όλα αυτά χρειάζονται χρηματοδότηση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρότεινα αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ» κατέληξε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Μητσοτάκης: Μόνο μια πολιτική λύση μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ειρήνης

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνηγορεί υπέρ της διπλωματικής – πολιτικής επίλυσης του ζητήματος και είναι ιδιαίτερα αναλυτικός.

Πιο συγκεκριμένα, επικοινωνία με τον πρόεδρο της παλαιστινιακής αρχής θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.

Η θέση της Ελλάδας, η οποία αποτυπώθηκε σήμερα, είναι πολύ σαφής και μπορεί να συνοψιστεί σε τέσσερα κεντρικά σημεία», σημείωσε στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «πρώτον το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στη νόμιμη αυτοάμυνα, πάντα σύμφωνα με το διεθνές και το ανθρωπιστικό δίκαιο. Δέχτηκε μια πρωτοφανούς αγριότητας τρομοκρατική επίθεση και προφανώς έχει την υποχρέωση να αντιδράσει για να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών του».

«Δεύτερον, αποδίδουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην ανθρωπιστική κρίση, η οποία σήμερα έχει εκδηλωθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Γι αυτό και θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και εφόσον αυτό είναι απαραίτητο, να υπάρξει και μια ανθρωπιστική παύση, έτσι ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να προστατευθούν, να φτάσουν οι απαραίτητες προμήθειες σε αυτούς, οι οποίοι σήμερα συνθλίβονται μέσα στις μυλόπετρες αυτής της σύγκρουσης και να μπορέσουμε να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα κουραστώ να το λέω, η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού», τόνισε ο ίδιος.

Τρίτο σημείο υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε να μην επεκταθεί αυτή η σύγκρουση, έτσι ώστε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να επηρεάσει τη Μέση Ανατολή», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Τέταρτο σημείο, η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μία λύση δύο κρατών για να αντιμετωπιστεί το παλαιστινιακό πρόβλημα», είπε.

«Μόνο τελικά μια πολιτική λύση θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες μακροπρόθεσμης ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή και θα έχω μάλιστα σήμερα το απόγευμα την ευκαιρία να μιλήσω τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Αμπάς και να του μεταφέρω τις πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», σημείωσε.

«Ζητούμε να αυξηθούν οι πόροι για τη μετανάστευση, η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη στήριξη γιατί είναι πρώτη χώρα υποδοχής», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο μεταναστευτικό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments