Policy Briefs

Όρμπαν: Καθυστερεί την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Όρμπαν: Καθυστερεί την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Journalofdemocracy.org

Η Ουγγαρία παρεμποδίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία επικύρωσης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μια ημέρα αφότου η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι δίνει το πράσινο φως. Η απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει τη διαδικασία εθνικής επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ “δεν επηρεάζει τη θέση της Ουγγαρίας στο θέμα “, έγραψε ο Ζόλταν Κόβατς, εκπρόσωπος του υπουργικού […]

Η Ουγγαρία παρεμποδίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία επικύρωσης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μια ημέρα αφότου η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι δίνει το πράσινο φως.

Η απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει τη διαδικασία εθνικής επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ “δεν επηρεάζει τη θέση της Ουγγαρίας στο θέμα “, έγραψε ο Ζόλταν Κόβατς, εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου του πρωθυπουργού για Διεθνείς Υποθέσεις, την Τρίτη (24 Οκτωβρίου).

Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, το βέτο Τουρκίας-Ουγγαρίας διέκοψε την κοινή υποψηφιότητα των δύο χωρών. Τον Απρίλιο του 2023, η Φινλανδία προσχώρησε στη Συμμαχία, αλλά η αίτηση της Σουηδίας παρέμεινε αποκλεισμένη.

Η Σουηδία εξακολουθεί να αναμένει την έγκριση από το ουγγρικό κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο προσχώρησης, το οποίο αποτελεί το τελευταίο υποχρεωτικό βήμα στην εθνική διαδικασία επικύρωσης για να λάβει άδεια να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Η ουγγρική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Στοκχόλμη ότι παρενέβη και επέκρινε τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα τον Σεπτέμβριο και χρησιμοποίησε αυτή την κατηγορία για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση από τα μέλη του κοινοβουλίου στην έγκριση του νομοσχεδίου.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson ήταν αισιόδοξος την Τρίτη, λέγοντας ότι έλαβε «επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις από τον Ούγγρο πρωθυπουργό [Viktor Orbán] ότι δεν θα καθυστερήσουν τη διαδικασία για τη Σουηδία » . Ωστόσο, αρνήθηκε να παρουσιάσει μια πιθανή ημερομηνία προσχώρησης.

Το ΝΑΤΟ δεν έχει λάβει μέτρα για να μεσολαβήσει και διπλωμάτες έχουν επανειλημμένα απορρίψει την ιδέα ότι οι Ούγγροι θα μπορούσαν να αποφασίσουν να εμποδίσουν τη διαδικασία επικύρωσης.

Προτίμησαν να ασκήσουν πίεση στην Άγκυρα, η οποία είχε αναβάλει τη διαδικασία επικύρωσης της αίτησης ένταξης ισχυριζόμενος ότι η Στοκχόλμη δεν αντιμετώπιζε αρκετά σθεναρά την τρομοκρατία και χρησίμευε ως καταφύγιο για Κούρδους ακτιβιστές τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments