Για το πώς η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσελκύει επενδύσεις μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονων γεωπολιτικών εντάσεων μίλησαν ο Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια και ο Μάριος Ραφαήλ, επικεφαλής της Henley & Partners στο γραφείο της Γενεύης. Καλεσμένοι σε πάνελ της 27ης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist στην Αθήνα, αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και στις δυσκολίες που -με τον κατάλληλο σχεδιασμό και τις σωστές κινήσεις- μετατρέπονται σε επενδυτικές ευκαιρίες.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Κώστας Φραγκογιάννης ανέφερε ότι «βιώνουμε μια αλλαγή στις επενδύσεις, καθώς ο ανταγωνισμός γίνεται πιο έντονος».
Ωστόσο, το βασικό ερώτημα είναι «αν η Ελλάδα μπορεί να έχει ένα σταθερό περιβάλλον και να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο». Η απάντηση είναι «ναι», σύμφωνα με τον κ. Φραγκογιάννη. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει σημαντικές -άνευ προηγουμένου- προκλήσεις, έχοντας πετύχει να μετατραπεί σε επενδυτικό προορισμό. Σε αυτό έχει παίξει ρόλο και η επανεκλογή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη -εξέλιξη που διασφαλίζει πολιτική σταθερότητα και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στη σημασία που έχει για την ελληνική οικονομία η αναβάθμιση από την Standard & Poor’s. Πρόκειται για μια απόδειξη των σωστών ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, δημιουργώντας παράλληλα ένα ακόμη καλύτερο πλαίσιο για το 2023. «Είναι το πρώτο βήμα και πλέον η προσοχή στρέφεται στο να συνεχίσουν οι επενδυτές να επιλέγουν την Ελλάδα» υπογράμμισε. Και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε τη μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας, αγκαλιάζοντας την καινοτομία, προκειμένου να γίνουμε ψηφιακό hub και κόμβος logistics στην περιοχή».
Ενεργειακός κόμβος και διεθνές κέντρο logistics η Ελλάδα
Αφού τόνισε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων στην προμήθεια ενέργειας και τη διαφοροποίηση τροφοδοσίας στην Ευρώπη ελέω των σημαντικών γεωπολιτικών κρίσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολή, έδωσε έμφαση στις επιδόσεις της χώρας στην πράσινη ενέργεια. Όπως είπε, τον Μάιο του 2023 η Ελλάδα πέτυχε ιστορικό υψηλό, καλύπτοντας το 54% της ενέργειάς της από ΑΠΕ, ποσοστό που θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
Όλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Φραγκογιάννη, δείχνουν την προσήλωση της χώρας σε ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης και υλοποίησης στόχων για την πράσινη μετάβαση και την ενίσχυση της καινοτομίας, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την προσέλκυση σημαντικών ξένων επενδύσεων.
«Η Ελλάδα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Google, η Microsoft και η Amazon. Θα είναι μια από τις πρώτες χώρες, που θα δεχτεί εγκαταστάσεις cloud computing εκτός ΗΠΑ» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι η χώρα μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο τεχνολογικής ανάπτυξης, το οποίο θα αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο μέσα σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την Αστυπάλαια, με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τις δημόσιες μεταφορές on demand και την αυτόνομη οδήγηση: Το πρώτο επίσημο πράσινο νησί παγκοσμίως, με τη σφραγίδα της Volkswagen.
Όπως επανέλαβε, στόχος της Ελλάδας και της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η Ελλάδα να καταστεί διεθνές κέντρο logistics και ενεργειακός κόμβος. Παράλληλα, έδωσε έμφαση και στον κομβικό ρόλο που έχει η Ελλάδα στον εμπορικό δρόμο που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη και ο οποίος περνά μέσω της Μέσης Ανατολής.