Πολιτική

Η κυβέρνηση αναμετράται με τον εαυτό της

Η κυβέρνηση αναμετράται με τον εαυτό της

Πηγή Φωτογραφίας: [364512] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και η κυβέρνηση καλείται μόνη της να βελτιώσει τις ζωές των πολιτών.

Αν η πρώτη κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών ερμηνεύτηκε ως επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης, που έδωσαν οι πολίτες στη Νέα Δημοκρατία, στις εθνικές εκλογές και η δεύτερη ως ένα μήνυμα ότι η ψήφος αυτή δεν αντιστοιχεί σε «λευκή επιταγή», οι εξελίξεις, που ακολούθησαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έκαναν σαφές ότι η κυβέρνηση καλείται να «περπατήσει» σε έναν δρόμο, που τουλάχιστον στο εσωτερικό πεδίο, δεν φαίνεται να έχει ούτε εμπόδια, ούτε πολιτικές εντάσεις, που να την αφορούν.

Στην ποδοσφαιρική γλώσσα το περιγράφουν αυτό ως μια ομάδα που «παίζει μόνη της στο γήπεδο». Μόνο, που σε αυτές τις περιπτώσεις, οι «φίλαθλοι» έχουν μεγάλες απαιτήσεις.

Το σημερινό πολιτικό κλίμα δείχνει ότι η κυβέρνηση αναμετράται με τον εαυτό της, και αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό. Πριν από τις εθνικές εκλογές παρουσιάστηκε ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα και τέθηκαν προτεραιότητες, οι οποίες επανασχεδιάστηκαν με βάση τις ανάγκες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του δύσκολου καλοκαιριού.

Σημείο αιχμής για την κυβέρνηση, ενδεχομένως και «ατού» σε αυτό τον δρόμο, εξακολουθεί να είναι η οικονομία. Από την Αθήνα η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για «γιορτή της ελληνικής οικονομίας» και προανήγγειλε νέες συμφωνίες στον τραπεζικό τομέα, μια εικόνα, που συμπληρώνεται από την επιβεβαίωση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα και από την S&P την προηγούμενη εβδομάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση –μαζί με τις ήδη νομοθετημένες αυξήσεις σε μισθούς του δημοσίου και τις συντάξεις- διατηρεί τη δυνατότητα εξαγγελίας μέτρων στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αφήνοντας «ανοιχτό παράθυρο» για επιπλέον στοχευμένα μέτρα, αν παραστεί ανάγκη, εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό του έργο με βάση την κατανόηση των προσδοκιών και των απαιτήσεων των πολιτών και των “πλεονεκτημάτων” της κατάστασης που πρέπει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση. Παραδείγματα αποτελούν το σχέδιο νόμου για την επιλογή διευθυντικών στελεχών για τους δημόσιους οργανισμούς του Υπουργείου Εσωτερικών, η εισαγωγή τεχνητής νοημοσύνης σε βασικούς τομείς, π.χ. στον προγραμματισμό της επόμενης αντιπυρικής περιόδου, τα σχέδια για την εγκατάσταση νυχτερινών ραντάρ σε μικροκάμερες μεγάλης εμβέλειας και κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν να λένε ότι ο προσανατολισμός είναι αμιγώς στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων και της επίλυσης των προβλημάτων στην καθημερινότητα των πολιτών. Στον ευοίωνο περιβάλλον, που περιγράφεται από πολλούς, ωστόσο, ελλοχεύει κι ένας κίνδυνος, αυτός της χαλάρωσης ή της αλαζονείας.

Και αυτό το ενδεχόμενο δημιουργεί έντονο προβληματισμό, με τον πρωθυπουργό να σπεύδει με κάθε ευκαιρία να χτυπά «καμπανάκι κινδύνου» στους υπουργούς και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε, το αίσθημα του εφησυχασμού, θα μπορούσε, όπως επισημαίνουν, να οδηγήσει στο να χαθεί μια ευκαιρία και η κυβέρνηση να χάσει από τον «κακό εαυτό της».

Μπορεί αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και στους άγνωστους παράγοντες της επόμενης μέρας της αντιπολίτευσης, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την κυβέρνηση προκειμένου να παρουσιάσει μια συγκεκριμένη υπόθεση. Και αυτό ακριβώς είναι το “στοίχημα” που καλείται να κάνει η κυβέρνηση.

Τις επόμενες ημέρες, ενδιαφέρουσες αναμένεται να είναι και οι πρώτες δημοσκοπήσεις που θα αποτυπώσουν την πολιτική κατάσταση μετά τα τελευταία γεγονότα. Οι δημοσκοπήσεις αυτές θα δώσουν και τον τόνο της πολιτικής αντιπαράθεσης – ειδικά τα τελευταία 24ωρα, που η πολιτική αντιπαράθεση έχει κλιμακωθεί – και θα επαναπροσδιορίσουν την πολιτική ατζέντα του κυβερνητικού και κομματικού επιτελείου.

Πάντως, οι πρώτες δημοσκοπήσεις της GPO δείχνουν τα πρώτα σημάδια, με τη Νέα Δημοκρατία να διατηρεί το 36,6% των ψήφων, τον ΣΥΡΙΖΑ να καταρρέει στο 12,9% και το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στο 11,9%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments