Διεθνή

ΗΠΑ: Η εκλογή Τζόνσον σηματοδοτεί την κυριαρχία Τραμπ στους Ρεπουμπλικάνους

ΗΠΑ: Η εκλογή Τζόνσον σηματοδοτεί την κυριαρχία Τραμπ στους Ρεπουμπλικάνους

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Rollingstone.com

Ανησυχία για την κυριαρχία της ομάδας οπαδών του τέως Αμερικανού προέδρου στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Τον υπερσυντηρητικό βουλευτή της Λουιζιάνας και οπαδό το Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Τζόνσον, εξέλεξαν πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων οι Ρεπουμπλικανοί, ύστερα από τρεις εβδομάδες ατελέσφορων ψηφοφοριών της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα είναι αυτός που θα κληθεί να εγκρίνει την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ μετά τις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Ο Τζόνσον, όμως, ήταν μεταξύ των νομοθετών οι οποίοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εμποδίσουν την ορκωμοσία του προέδρου Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2021, δημιουργώντας φόβους για νέα προσπάθεια νόθευσης της λαϊκής ψήφου από τους Ρεπουμπλικανούς. Ως νομικός, ο Τζόνσον ηγήθηκε στη σύνταξη και στην κατάθεση ένστασης κατά της εκλογής Μπάιντεν το 2021. Ο πρόεδρος της Βουλής είναι τρίτος κατά σειρά στην ιεραρχία διαδοχής του προέδρου, πίσω από τον αντιπρόεδρο.

«Δεν θέλεις να έχεις ανθρώπους, οι οποίοι αμφισβήτησαν το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, να βρίσκονται σε θέση ευθύνης στις επόμενες εκλογές. Ο Τζόνσον είναι ακόμη πιο επικίνδυνος, επειδή έντυσε την προσπάθειά του να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα με νομιμοφανή και συνταγματικό μανδύα», λέει ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες, Ρικ Χέισεν. Το Κογκρέσο ψήφισε πέρυσι διαδικαστική μεταρρύθμιση για τον τρόπο έγκρισης της εκλογής του, δυσχεραίνοντας τις ενστάσεις από μέρους βουλευτών.

Η κυριαρχία των οπαδών του Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν προμηνύει κάτι καλό για την αμερικανική δημοκρατία. Η ικανότητά τους για παρελκυστικές τακτικές με στόχο την καθυστέρηση του νομοθετικού έργου έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, όπως φάνηκε και από την απειλή για διακοπή της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του οργάνου αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον ρόλο του στην έγκριση του αποτελέσματος των εκλογών του 2020. «Επόμενη ερώτηση», είπε ο Τζόνσον αποστρέφοντας το βλέμμα από τον ενοχλητικό ρεπόρτερ. Οι Δημοκρατικοί φρόντισαν, όμως, να διατηρήσουν το θέμα στη συζήτηση κατά τη διάρκεια των αγορεύσεών τους. «Η ανάδειξη νέου προέδρου της Βουλής είχε ένα και μόνο κίνητρο: να βρεθεί ποιος μπορεί να κατευνάσει τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής Πιτ Αγκουιλάρ. Οταν ο συνάδελφός του και επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας, Χακίμ Τζέφρις, είπε στη χθεσινή αγόρευσή του ότι ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές, η διαβόητη υπερσυντηρητική βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ-Γκριν σηκώθηκε και φώναξε: «Οχι, δεν κέρδισε!».

Η ανάδειξη του Τζόνσον στην προεδρία της Βουλής πραγματοποιείται ύστερα από τον τορπιλισμό της υποψηφιότητας του Τομ Εμερ από τον Τραμπ. Ο Εμερ είχε ψηφίσει υπέρ της έγκρισης της νίκης του Μπάιντεν μετά την επίθεση οπαδών του Τραμπ εναντίον του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου 2021. Ο τέως πρόεδρος έγραψε στον λογαριασμό του σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Εμερ δεν είναι πραγματικός Ρεπουμπλικανός.

Ο Τζόνσον, ο πρώτος στην οικογένειά του που φοίτησε σε πανεπιστήμιο, υπήρξε δικηγόρος συντηρητικής χριστιανικής οργάνωσης στη Λουιζιάνα, ενώ εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2016, χρονιά εκλογής του Τραμπ στην προεδρία. Ως ενεργό μέλος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Τζόνσον παρέμεινε προσκείμενος στον Τραμπ καθ’ όλη τη θητεία του τέως προέδρου, ψηφίζοντας κατά της παραπομπής του ενώπιον της Δικαιοσύνης και υπέρ της ακύρωσης των κατηγοριών που τον βάρυναν. Τον Φεβρουάριο του 2021, ο 51χρονος Τζόνσον ηγήθηκε ομάδας 100 Ρεπουμπλικανών βουλευτών καταθέτοντας ένσταση προς το Ανώτατο Δικαστήριο για ακύρωση των αποτελεσμάτων της κάλπης σε τέσσερις κρίσιμες πολιτείες. Το δικαστήριο απέρριψε χωρίς δισταγμό την ένσταση.

Σε χθεσινή επιστολή προς τους συναδέλφους του, ο Τζόνσον υπογράμμισε ότι άμεση προτεραιότητά του είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους, στην οποία περιλαμβάνεται και η εξωτερική βοήθεια προς το Ισραήλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments