Περισσότερο κοντά από ποτέ είναι Ελλάδα και Τουρκία σε μια συμφωνία για το μεταναστευτικό ενόψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου.
Οι συνεχιζόμενες συζητήσεις για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ζητημάτων διεξάγονται στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο αποσκοπεί στη σύνταξη κοινού ανακοινωθέντος, του λεγόμενου “Μνημονίου Συνεργασίας” (ΜoU).
Το προσχέδιο αποτελείται από τρία σημεία.
Κατά πρώτον, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, προβλέπει τη μόνιμη εγκατάσταση Έλληνα αξιωματικού του Λιμενικού στη Σμύρνη και αντίστοιχα Τούρκου αξιωματικού στη Μυτιλήνη για την καλύτερη συνεννόηση Αθήνας και Άγκυρας στον «κοινό στόχο» που είναι ο έλεγχος των ροών και από τις δύο πλευρές. Επιδίωξη είναι να γνωρίζει τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική πλευρά «πόσες βάρκες» περνούν ανά πάσα στιγμή και να υπάρχει όπου χρειάζεται άμεση «αναχαίτιση» του φαινομένου. Ο σχεδιασμός είναι η ενημέρωση που γίνεται τώρα μεταξύ των υπουργών και των γραφείων τους να γίνει θεσμική μέσω των καθ’ ύλην αρμοδίων, δηλαδή των Λιμενικών Σωμάτων, κάτι που θα διασφαλίζεται με την παρουσία των δύο αξιωματικών στα αντίστοιχα κέντρα. Αντίστοιχη επικοινωνία θα υπάρχει και για τις ροές στον Έβρο, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί, με τα αστυνομικά σώματα των δύο χωρών να είναι σε απευθείας επικοινωνία.
Επίσης, το σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα προβλέπει ότι και οι δύο χώρες δεσμεύονται να αποφεύγουν τις εμπρηστικές δηλώσεις από κάθε πλευρά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων εμπρηστικών δηλώσεων είναι η δήλωση Τούρκων αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα “βυθίζει” βάρκες που μεταφέρουν μετανάστες.
Κι ακόμη, το προσχέδιο συμφωνίας για το μεταναστευτικό ζήτημα θέτει την ενεργοποίηση ενός παλαιού αιτήματος της Άγκυρας που αποτέλεσε βασικό κομμάτι των συζητήσεων και αφορά την ευκολότερη μετακίνηση Τούρκων πολιτών σε επτά νησιά του Αν. Αιγαίου. Πρόκειται για τη Ρόδο, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, την Κω, τη Λέρο και το Καστελλόριζο. Οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να μεταβούν σε αυτά τα νησιά και να εκδίδεται σε ελληνικό έδαφος βίζα που θα έχει –και αυτή είναι η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν– 12μηνη ισχύ. Το εν λόγω σχέδιο λέγεται «διευκόλυνση βίζας» και το έχει συζητήσει εκτενώς ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης με την επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον, με τα νησιά να λειτουργούν ως μοντέλο για περαιτέρω διευκολύνσεις στις μετακινήσεις Τούρκων πολιτών στην υπόλοιπη Ευρώπη.