Διεθνή

Ντιν Φίλιπς: Το αντίπαλο εσωκομματικό δέος του Τζο Μπάιντεν

Ντιν Φίλιπς: Το αντίπαλο εσωκομματικό δέος του Τζο Μπάιντεν

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Telegraph.co.uk

Ο Ντιν Φίλιπς πιστεύει ότι είναι πολύ μεγάλος για να διεκδικήσει ξανά την προεδρία των ΗΠΑ.

Ο ελάχιστα γνωστός Δημοκρατικός Ντιν Φίλιπς της Μινεσότα συμφωνεί με τον Τζο Μπάιντεν στα περισσότερα ζητήματα, όμως πιστεύει ότι είναι πολύ μεγάλος για να διεκδικήσει ξανά την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Και ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για το χρίσμα παρόλο που κατά γενική ομολογία ουδεμία πιθανότητα επιτυχίας έχει και αντίθετα φαίνεται ότι η εκστρατεία του έχει προκαλέσει σύγχυση, αν όχι οργή σε υποστηρικτές και συναδέλφους του.

Μετά από εβδομάδες εικασιών, φημολογίας και παρασκηνιακών ελιγμών, ο 54χρονος (πολυεκατομμυριούχος) Ντιν Φίλιπς ανακοίνωσε τελικά ότι θα είναι υποψήφιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο CBS. Τα σχετικά έγγραφα έχουν κατατεθεί στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή, ενώ έχει εγκαινιαστεί και ο δικτυακός τόπος της εκστρατείας του (dean24.com), αν και μόνο ζητά δωρεές και δεν περιέχει λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια ή τις πολιτικές προτάσεις του.

Προτάσσοντας το σύνθημα «Να κάνουμε την Αμερική προσιτή ξανά» σε αντιπαραβολή με το «μότο» του Ντόναλντ Τραμπ «Να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά», ο Φίλιπς μετέβη με ένα βαν της εκστρατείας του στο Νιου Χάμσιρ, όπου θα λάβουν χώρα οι πρώτες προκριματικές για το χρίσμα, για να απευθυνθεί στους Αμερικανούς και να ζητήσει την ψήφο τους.

Στη συνέντευξή του στο CBS News, ο Φίλιπς δήλωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει κάνει «θεαματική δουλειά για τη χώρα μας», όμως «δείχνοντας» στην ηλικία του και την προδιαγραφόμενη κατάκτηση του ρεπουμπλικανικού χρίσματος από τον Ντόναλντ Τραμπ Τραμπ, ανέφερε: «Αλλά εδώ δεν πρόκειται για το παρελθόν. Αυτές είναι εκλογές για το μέλλον. Δεν θα κάτσω ακίνητος, δεν θα σιωπήσω, όταν βλέπουμε αριθμούς [σ.σ. στις δημοσκοπήσεις] που λένε τόσο ξεκάθαρα ότι θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον επόμενο Νοέμβριο».

Ο Φίλιπς μέχρι στιγμής δεν έχει διατυπώσει πολιτικές διαφορές μεταξύ του ιδίου και του Μπάιντεν. Αντ’ αυτού, έχει αναφερθεί μόνο στην ηλικία του Αμερικανού προέδρου, λέγοντας ότι θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε μια νεότερη γενιά να ηγηθεί.

Δεν είναι σαφές πώς η είσοδος του Φίλιπς στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών θα επιτύχει τον στόχο της μεταβίβασης της σκυτάλης σε νεότερους πολιτικούς: Είναι βέβαιο ότι θα χάσει στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών και η πίεση που ασκεί στην εκστρατεία του προέδρου δεν μπορεί να λύσει το ζήτημα της ηλικίας του Μπάιντεν. Ο τελικός στόχος του Φίλιπς με την εκστρατεία θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια να ενισχύσει το προφίλ του σε εθνικό επίπεδο, αν και είναι πιθανό να εξοργίσει περισσότερους Δημοκρατικούς παρά να τους κερδίσει.

Δεν θα έχει σαφώς την οικονομική ή οργανωτική υποστήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος, είτε σε ομοσπονδιακό, είτε σε τοπικό επίπεδο. Αλλά προφανώς δεν το έχει και ανάγκη. Είναι κληρονόμος μιας εταιρείας ποτοποιίας και πρώην συνιδιοκτήτης της εταιρείας παγωτών Talenti.

Ενώ οι Δημοκρατικοί σε ομοσπονδιακό επίπεδο αναρωτιούνται «ποιος;» όταν ακούνε για την εκστρατεία του Φίλιπς, οι Δημοκρατικοί της Μινεσότα ρωτάνε «γιατί».

Δημοκρατικοί στην πολιτεία των μεσοδυτικών ΗΠΑ που υποστήριξαν τον Φίλιπς στις προηγούμενες υποψηφιότητές του για το Κογκρέσο δήλωσαν ότι αισθάνονται μπερδεμένοι από την επιλογή του και πασχίζουν να καταλάβουν τον τελικό στόχο. Η υποψηφιότητα για το χρίσμα ήλθε έπειτα από μία άλλη κίνηση που εξόργισε ορισμένους προοδευτικούς στην περιφέρειά του, όταν ο Φίλιπς δήλωσε ότι δεν θα αντιταχθεί στον Ρεπουμπλικανό βουλευτή της Μινεσότα Τομ Έμερ για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αρκεί ο Έμερ να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις όπως η χρηματοδότηση της κυβέρνησης και η κατάθεση νομοσχεδίων βοήθειας για την Ουκρανία και το Ισραήλ. Η υποτιθέμενη υποψηφιότητά του για την προεδρία του προσέλκυσε έναν προκριματικό αντίπαλο στην περιφέρειά του.

Η Μπόνι Γουέστλιν, πολιτειακή γερουσιαστής στη Μινεσότα που ζει στην περιφέρεια του Φίλιπς, έγραψε στο Χ, πρώην Twitter, ότι ο βουλευτής πρέπει να παραιτηθεί από την έδρα του και ότι δεν θα λάβει ποτέ ξανά την υποστήριξή της για εκλεγμένο αξίωμα. «Να ξανακάνουμε την Αμερική προσιτή; Παραπάει από έναν πολυεκατομμυριούχο», έγραψε.

Η Γουέστλιν δήλωσε στον Guardian ότι υποστηρίζει τον Μπάιντεν, όπως και οι υπόλοιποι πολιτειακοί ηγέτες του κόμματος. «Με τόσα πολλά να διακυβεύονται το 2024, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην άμβλωση και της ίδιας της μοίρας της δημοκρατίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η υπονόμευση του προέδρου Μπάιντεν με μια προκριματική πρόκληση είναι ένας περιττός αντιπερισπασμός και το μόνο που κάνει είναι να θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας μας», υπογράμμισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments