Διεθνή

Το Ισραήλ “δοκιμάζει” τη χερσαία επίθεση στη Γάζα

Το Ισραήλ “δοκιμάζει” τη χερσαία επίθεση στη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Nbcnews.com

Γιατί το Ισραήλ «τεστάρει» τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.

Έχοντας εξαπολύσει από την 7η Οκτωβρίου ένα σφοδρόκύμα αεροπορικών επιδρομών που ξεπερνά σε ένταση ακόμη και την κορύφωση των βομβαρδισμών του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη, το Ισραήλ «ανοίγει» κύκλο περιορισμένων χερσαίων επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας για την εκρίζωση της τρομοκρατίας της Χαμάς.

Πρόκειται για μία από τις σφοδρότερες αεροπορικές εκστρατείες διεθνώς εδώ και δεκαετίες, η οποία «συμπληρώνεται» με περιορισμένης κλίμακας χερσαίες εφόδους που ξεκίνησαν το τελευταίο 24ωρο και θα συνεχιστούν «ακόμη πιο δυναμικά» τις επόμενες ημέρες ενόσω η Γάζα σφυροκοπείται ταυτόχρονα από θαλάσσης, βάσει ανακοινώσεων των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας [IDF).

Άρματα μάχης, πυροβολικό, τακτικές και εφεδρικές δυνάμεις βρίσκονται στα σύνορα και περιμένουν εντολές για να εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα. Η χερσαία επίθεση 1.000 στρατιωτών και τεθωρακισμένων οχημάτων στη βόρεια Γάζα το βράδυ της Τετάρτης ήταν μέρος των “προετοιμασιών για την επόμενη φάση των μαχών”. Δεν είναι σαφές αν η επόμενη φάση θα περιλαμβάνει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στον παλαιστινιακό θύλακα, εκτός από τη συνέχιση παρόμοιων επιδρομών (που έχουν ήδη ανακοινωθεί επίσημα).

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που γίνεται όλο και πιο σαφές μέρα με τη μέρα και λεπτό με το λεπτό είναι ότι η επόμενη κίνηση του Ισραήλ στην υπαρξιακή μάχη του κατά της τρομοκρατίας της Χαμάς θα καθορίσει πιθανότατα τι θα συμβεί στη Μέση Ανατολή για τις επόμενες δεκαετίες.

Εάν η διείσδυση και όσες ακολουθήσουν είναι «πρόβα» μίας επικείμενης μαζικής εισβολής που έχει ήδη καθυστερήσει, σύμφωνα τουλάχιστον με την εικόνα που είχε αρχικά καλλιεργηθεί, ή εάν το Ισραήλ ακολουθήσει τη στρατηγική των συνδυαστικών αεροπορικών πληγμάτων ακριβείας και στοχευμένων επιδρομών που προκρίνουν οι ΗΠΑ, μένει να διαφανεί. Στο τελευταίο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν έδωσε λεπτομέρειες για την κλίμακα μίας πιθανής εισβολής. O υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, από πλευράς του ανέφερε πως η χερσαία επίθεση θα πραγματοποιηθεί σύντομα, «όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες».

Οι ΗΠΑ και οι ισραηλινοί σύμμαχοί τους φαίνεται να φοβούνται ότι η Χαμάς προσπαθεί να παγιδεύσει το Ισραήλ σε μια “παγίδα” στη Λωρίδα της Γάζας, αφού οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν επιβεβαιώσει ότι η σφαγή της 7ης Οκτωβρίου είχε σχεδιαστεί δύο χρόνια πριν, και ότι η Χαμάς και οι υποστηρικτές της στην Τεχεράνη γνώριζαν γι’ αυτό και θα είχαν προετοιμάσει μια απάντηση ακριβώς όπως Είναι αυτονόητο ότι η Χαμάς και οι υποστηρικτές της στην Τεχεράνη θα το γνώριζαν και θα είχαν προετοιμάσει μια απάντηση με τον ίδιο τρόπο.

Είναι μάλιστα πιθανό ότι οι φρικαλεότητες με θύματα ισραηλινούς αμάχους είχαν σχεδιαστεί ακριβώς για να “διαβεβαιώσουν” τη Χαμάς ότι η ισραηλινή απάντηση θα ήταν σφοδρή, ανεξάρτητα από το κόστος για τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Εξάλλου, είναι εδώ και καιρό σαφές ότι η Χαμάς δεν υπολογίζει τις δικές της ζωές μπροστά στον στόχο της να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ, το οποίο μοιράζεται με το θεοκρατικό Ιράν και τη Χεζμπολάχ ως “φίλους”.

Τα θύματα μεταξύ του άμαχου παλαιστινιακού πληθυσμού κατά τις επιδρομές και η ανθρωπιστική κρίση στην οποία έχει παραδοθεί η Γάζα έχουν προκαλέσει έκρηξη οργής και καταδίκη σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, γεννώντας φόβους ότι αν η εκστρατεία συνεχιστεί, ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα μπορούσε να εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση εφόσον η Χεζμπολάχ «ανοίξει» το βόρειο μέτωπο και ενταθούν παράλληλα οι επιθέσεις ελεγχόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών σε Ιράκ, Συρία και Υεμένη κατά αμερικανικών δυνάμεων.

Αυτός ο φόβος είναι πιθανότατα ένας από τους παράγοντες που εξετάζει η ισραηλινή κυβέρνηση καθώς σταθμίζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης ταυτόχρονα μετά την τρέχουσα αεροπορική εκστρατεία της.

Στρατιωτικοί σύμβουλοι των ΗΠΑ παροτρύνουν το Ισραήλ να συνδυάσει “χειρουργικές” αεροπορικές επιδρομές ακριβείας με στοχευμένες επιδρομές ειδικών δυνάμεων, αντί να εξαπολύσει χερσαία επίθεση μεγάλης κλίμακας στη Γάζα για να εξοντώσει τη Χαμάς και να εμπλακεί σε έναν σκληρό πόλεμο πόλεων. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν, η απόφαση επαφίεται στο Ισραήλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments