Nέα της αγοράς

Ορόσημο για τη ΔΕΗ το μεγάλο deal στη Ρουμανία

Η τυπική ολοκλήρωση της μεγάλης συμφωνίας για την εξαγορά της Enel Romania αποτελεί ορόσημο που σηματοδοτεί τη νέα εποχή για τη ΔΕΗ.

Η τυπική ολοκλήρωση της μεγάλης συμφωνίας για την εξαγορά της Enel Romania αποτελεί ορόσημο που σηματοδοτεί τη νέα εποχή για τη ΔΕΗ.

Το μεγάλο αυτό deal δημιουργεί νέα δεδομένα όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά συνολικά για την ενεργειακή αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς ισχυροποιεί τη θέση της ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή και την καθιστά το μεγαλύτερο ενεργειακό παίκτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα η ελληνική εταιρεία διπλασιάζει την παραγωγή της από ΑΠΕ, ενώ αντιμετωπίζει το ρυθμιστικό κίνδυνο από τους περιορισμούς που της επιβάλλονται στην Ελλάδα, όπου είναι υποχρεωμένη να μειώσει το μερίδιο αγοράς της. Με τον τρόπο αυτό διατηρεί και αυξάνει το μέγεθός της, ενώ επιπλέον δίνει ένα γεωπολιτικό προβάδισμα στην Ελλάδα καθώς θα διαχειρίζεται μεγάλο μέρος των ενεργειακών πόρων και δικτύων μεταφοράς στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος, με την κίνηση αυτή υλοποιεί το επενδυτικό της σχέδιο όπως μάλιστα είχε παρουσιαστεί στους επενδυτές πριν την επιτυχημένη Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου το Νοέμβριο του 2021.

Η ΔΕΗ είχε προσπαθήσει επανειλημμένα στο παρελθόν να διεθνοποιήσει τη δραστηριότητά της και να βγει εκτός των συνόρων μέσω εξαγορών. Χαρακτηριστικότερη όλων η απόπειρα εξαγοράς του λιγνιτικού σταθμού Bobov Dol στη Βουλγαρία το 2005, που ναυάγησε δύο χρόνια αργότερα το 2007. Λιγνιτικές μονάδες, ορυχεία, υδροηλεκτρικά, έργα ΑΠΕ, περιλαμβάνονται στη λίστα των αποτυχημένων ανοιγμάτων την περασμένη δεκαετία, σε μια χρονική συγκυρία που οι ελληνικές επιχειρήσεις και οι τράπεζες είχαν κατακτήσει γειτονικές αγορές σε Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία, Σκόπια και Σερβία. Μοναδική εξαίρεση η ΔΕΗ, η οποία κάθε φορά επέστρεφε και για διαφορετικό λόγο άπρακτη από τα βαλκανικά ventures που επιχειρούσε.

Και είναι αυτό ακριβώς το track record  στις προσπάθειες για διεθνή επέκταση που υπογραμμίζει με έμφαση τη σημασία της κίνησης για την εξαγορά της Enel Romania, μιας εταιρείας σχεδόν στο μέγεθος της ΔΕΗ, που δίνει σημαντικές προοπτικές στην εταιρεία να αναδειχθεί σε περιφερειακό πόλο στην αγορά ενέργειας της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Στα πρόθυρα χρεωκοπίας

Βάσει της συμφωνίας που ολοκληρώθηκε χθες η ΔΕΗ κατέβαλε αντίτιμο περίπου €1.240 εκατ., που ισοδυναμεί με συνολική αξία επιχείρησης ύψους περίπου €1.900 εκατ. (για το 100%). Και όμως, μέχρι λίγα χρόνια πριν, η ΔΕΗ είχε φτάσει στο χείλος του γκρεμού με τους ορκωτούς ελεγκτές να υπογραμμίζουν τον ορατό κίνδυνο χρεωκοπίας. Υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα για τη συνέχιση της δραστηριότητας της ΔΕΗ ανέφερε η ΕΥ στις καταστάσεις για τη χρήση του 2018 κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα μειωμένα έσοδα και τις υψηλές ζημιές προ φόρων.

Και όμως η ίδια εταιρεία, υπό την ηγεσία Στάσση από το 2020 ξεκίνησε ένα αξιομνημόνευτο turnaround story, επανερχόμενη στην κερδοφορία, εξυγιαίνοντας και βελτιώνοντας όλους τους επιμέρους δείκτες του ισολογισμού της ενώ παράλληλα πραγματοποίησε μια μεγάλη πράσινη στροφή υλοποιώντας ένα εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα στις ΑΠΕ.

Ενδεικτικό των σαρωτικών αλλαγών είναι και το γεγονός ότι η ΔΕΗ είναι ο επικρατέστερος αγοραστής για το δίκτυο καταστημάτων της Κωτσόβολος στο σχετικό διαγωνισμό της εταιρείας Curry’s. Πρόκειται για μια κίνηση αντίστοιχης σημασίας με την εξαγορά του δικτύου της Γερμανός από τον ΟΤΕ.

Αλλάζει πίστα

Οι πολυάριθμες απόπειρες για εξαγορές από τη ΔΕΗ στο εξωτερικό που στέφθηκαν με αποτυχία υπογραμμίζουν τη σημασία της κίνησης που ολοκληρώθηκε χθες για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της  Enel στη Ρουμανία. Πρόκειται ίσως για την πιο σοβαρή και τεκμηριωμένη κίνηση της εταιρείας τα τελευταία πολλά χρόνια.

Επί της ουσίας η ελληνική εταιρεία απέκτησε μια μικρή ΔΕΗ στη Ρουμανία η οποία διαθέτει δίκτυα σε τρεις διαφορετικές περιοχές, 3 εκατομμύρια πελάτες στη λιανική και 550 MW εν λειτουργία έργα ΑΠΕ, καθώς και 2.000 MW σε ώριμο στάδιο.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο