Policy Briefs

E.E.: Νέα αποτυχία στις συναντήσεις με Βούτσιτς και Κούρτι για το Κόσοβο

E.E.: Νέα αποτυχία στις συναντήσεις με Βούτσιτς και Κούρτι για το Κόσοβο

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Apnews.com

«Ο Βούτσιτς και ο Κούρτι δεν ήταν έτοιμοι να συμφωνήσουν σε μια νέα ευρωπαϊκή πρόταση», αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να πείσουν τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς να καταλήξουν σε συμφωνία για την εκτόνωση των εντάσεων μεταξύ των δύο γειτόνων, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι δύο ηγέτες είχαν χωριστές συζητήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς και της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζορτζία Μελόνι, στο περιθώριο συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Στο τραπέζι τέθηκε πρόταση σχετικά με τη δημιουργία ένωσης σερβικών δήμων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο που ζήτησε το Βελιγράδι. Η πλευρά του Κοσσυφοπεδίου απαιτεί, πριν από οποιαδήποτε συζήτηση, την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

«  Δυστυχώς, τα μέρη δεν ήταν έτοιμα να συμφωνήσουν », λυπήθηκε ο Josep Borrell, εξηγώντας ότι «οι  όροι που έθεσε το κάθε μέρος ήταν απαράδεκτοι για το άλλο ».

«  Ανησυχούμε πολύ για το αδιέξοδο στη διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας », σχολίασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις.

Σέρβοι και Κοσοβάροι κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον για την αποτυχία των συζητήσεων.

«  Παρά τη γενναιόδωρη προσφορά του Πρωθυπουργού Κούρτι, ο Πρόεδρος της Σερβίας Βούτσιτς αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία με το Κοσσυφοπέδιο », ανέφερε το γραφείο του Κοσοβάρου ηγέτη.

«  Είμαι έτοιμος να υπογράψω ό,τι θέλετε, εκτός από την παρουσία του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ και το ζήτημα της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου », δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Από τον πόλεμο, ο οποίος έληξε το 1999 με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, οι σχέσεις μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου έχουν περάσει από κρίση σε κρίση.

Η Σερβία αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία που ανακήρυξε το 2008 η πρώην επαρχία της, της οποίας ο πληθυσμός 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων, συντριπτικά αλβανικής καταγωγής, περιλαμβάνει μια σερβική κοινότητα περίπου 120.000 ατόμων, η οποία ζει κυρίως στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Οι Βρυξέλλες, οι οποίες ηγήθηκαν των δύσκολων διαπραγματεύσεων μεταξύ των πλευρών από το 2011, ανακοίνωσαν τον Μάρτιο ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ένα σχέδιο εξομάλυνσης των σχέσεων, αλλά έκτοτε δεν υπήρξε καμία πρόοδος.

Μετά από ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι, οι εντάσεις αυξήθηκαν πολύ στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν ένας Κοσοβάρος αστυνομικός σκοτώθηκε από έναν καταδρομέα που αποτελούνταν κυρίως από Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου.

Η ανακάλυψη ενός πολεμικού οπλοστασίου έχει αυξήσει την οργή στην Πρίστινα – η οποία κατηγορεί ανοιχτά τη Σερβία ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Διενεργείται έρευνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments