Policy Briefs

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για κύματα μεταναστών από τη Μ. Ανατολή

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για κύματα μεταναστών από τη Μ. Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Ubn.news

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τις μεταναστευτικές συνέπειες του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους στις Βρυξέλλες για τις πιθανές μεταναστευτικές συνέπειες του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, φοβούμενοι ότι θα βιώσουν μια κατάσταση παρόμοια με την προσφυγική κρίση του 2015.

Αυτό το θέμα παρακολουθείται ιδιαίτερα από τους Είκοσι Επτά, ενώ η ΕΕ υποδέχεται περίπου 4 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες και η αύξηση των αιτημάτων ασύλου θέτει υπό πίεση τις δυνατότητες υποδοχής πολλών χωρών.

«Αυτή η σύγκρουση σίγουρα θα συνοδεύεται από ένα άλλο μεγάλο κύμα λαθρομετανάστευσης », δήλωσε ο απερχόμενος Πολωνός πρωθυπουργός, Mateusz Morawiecki. Ο εθνικιστής ηγέτης, όπως και ο Ούγγρος ομόλογός του Βίκτορ Όρμπαν, συνέδεσε αυτό το ζήτημα με τον «κίνδυνο της τρομοκρατίας».

«Η σταθερότητα (της περιοχής) είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων », δήλωσε ο Βίκτορ Όρμπαν. «Εάν το Ισραήλ και η Αίγυπτος γίνουν ασταθείς, τα μεταναστευτικά ρεύματα από (αυτή την περιοχή) θα έρθουν αμέσως στην Ευρώπη », είπε.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ανησυχούσε ιδιαίτερα για την επέκταση της σύγκρουσης στον Λίβανο. «Αυτό είναι κάτι για το οποίο πρόκειται να μιλήσουμε », είπε, ελπίζοντας ότι η ΕΕ θα είναι «έτοιμη να ανταποκριθεί σε αυτό το πρόβλημα» και να βοηθήσει «χώρες πρώτης γραμμής» όπως η δική του.

Σε αυτόν τον κίνδυνο αναφέρθηκε και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola. «Εάν υπάρξει παράταση (της σύγκρουσης), πρέπει να σκεφτούμε τους πρόσφυγες, όπως οι Σύροι πρόσφυγες στον Λίβανο », είπε ο Μαλτέζος αξιωματούχος.

«Είναι μια πραγματικότητα που θα μπορούσε να μας φέρει πίσω σε μια κατάσταση που έχουμε ήδη βιώσει (…) Το 2015 μας έδειξε τι θα μπορούσε να συμβεί σε αυτό ή εκείνο το σενάριο », συνέχισε.

Από την επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, καθημερινές συγκρούσεις φέρνουν τη λιβανική Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στα νότια σύνορα του Λιβάνου.

«Υποστήριξη» της Αιγύπτου

Το 2015, η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε από μια εισροή προσφύγων, κυρίως Σύριων, που προκλήθηκε από τη στασιμότητα της σύγκρουσης στη χώρα αυτή αλλά και από την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης σε καταυλισμούς Σύριων προσφύγων στην Τουρκία και τον Λίβανο και στην Ιορδανία.

Ο Λίβανος, που βυθίζεται αυτή τη στιγμή σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, έχει το υψηλότερο ποσοστό προσφύγων κατά κεφαλήν στον κόσμο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Σχεδόν 800.000 Σύροι πρόσφυγες στον Λίβανο είναι εγγεγραμμένοι στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Αύγουστο.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, προειδοποίησε επίσης την περασμένη εβδομάδα για τις συνέπειες μιας κλιμάκωσης της σύγκρουσης, υπενθυμίζοντας ειδικότερα ότι η Αίγυπτος υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από το Σουδάν.

Σε επιστολή που απηύθυνε στους ηγέτες των 27 χωρών μελών πριν από τη σύνοδο κορυφής, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε την ανάγκη καθιέρωσης μιας « στρατηγικής εταιρικής σχέσης» με την Αίγυπτο με σκοπό ιδίως την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στην ΕΕ.

«Ο ρόλος της Αιγύπτου είναι ουσιαστικός για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής, φιλοξενεί έναν αυξανόμενο αριθμό προσφύγων και έχουμε ευθύνη να την υποστηρίξουμε », υποστήριξε.

Η ΕΕ υπέγραψε μια εταιρική σχέση αυτού του τύπου με την Τυνησία τον Ιούλιο, με στόχο ιδίως τη μείωση της αναχώρησης μεταναστών από τις ακτές της Τυνησίας και την παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments