Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τόνισε τη σημασία της «προώθησης» της ανθρωπιστικής βοήθειας για τον λαό της Γάζας, ενώ επιβεβαίωσε την άνευ όρων υποστήριξη της Γερμανίας στο Ισραήλ, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συγκρούστηκαν για τη διατύπωση της ανακοίνωσής τους σχετικά με τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε εκ νέου την ανάγκη να προχωρήσει η ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς και να αποφευχθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συζητούσαν τη διατύπωση του ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής της ΕΕ, επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του στο Ισραήλ.
«Το Ισραήλ είναι ένα δημοκρατικό κράτος που καθοδηγείται από πολύ ανθρωπιστικές αρχές και επομένως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο ισραηλινός στρατός θα σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε ό,τι κάνει», είπε ο κ. Scholz, τονίζοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις θα συμμορφωνόταν με το διεθνές δίκαιο: «Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό . »
Αυτές οι παρατηρήσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Μετά από αρκετές ημέρες συζητήσεων για το πώς να ζητηθεί η παύση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για να επιτραπεί η παράδοση της επειγόντως αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ έπρεπε να καθορίσουν την ακριβή διατύπωση της δήλωσής τους.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, η Γερμανία και άλλοι ένθερμοι υποστηρικτές του Ισραήλ προσπάθησαν να μετριάσουν οποιαδήποτε γλώσσα στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αντίθετη με το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Οι δηλώσεις του κ. Scholz, ωστόσο, έρχονται σε έντονη αντίθεση με τα σχόλια που έγιναν τις τελευταίες ημέρες από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, οι οποίοι και οι δύο έχουν προτείνει πλήρη αποκλεισμό της Γάζας και επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές θα ήταν αντίθετη με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ αμφισβήτησαν τα σχόλια του κ. Scholz και αναρωτήθηκαν εάν ο διπλασιασμός της γερμανίδας καγκελαρίου στο θέμα θα μπορούσε επίσης να ερμηνευθεί ως μια λεπτή προειδοποίηση προς το Τελ Αβίβ να σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.